Kultura jazdy podczas egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kultura jazdy podczas egzaminu

Postprzez eddi » wtorek 28 września 2010, 10:17

Ta? A pojazd wyjeżdżający zmusza pojazd przepuszczający do zmiany kierunku, pasa ruchu czy istotnej zmiany prędkości?

Więc jak wyjeżdża z miejsca parkingowego pojazd wyjeżdżający i tym samym zmusza pojazd jadący prawym pasem do zmiany kierunku, pasa ruchu czy istotnej zmiany prędkości i nie jest to pojazd który zamierza Cię przepuścić to wymusza w tym przypadku wyjeżdżający to chyba jasne? :P
W szczególności, jeżeli pojazd przepuszczający zatrzymał się, czyli jego zatrzymanie nie wynikało z warunków lub przepisów ruchu drogowego, a więc ewentualnie ruszając jest włączającym się do ruchu i musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim jego uczestnikom.

Jak najbardziej tak
O jakim fakcie i w jakim celu informuję egzaminatora?

No tak mnie uczono, że po prostu trzeba powiedzieć na głos, że ktoś przepuszcza, bo to się ponoć nagrywa ;)
Jeżeli przepuszczający się zatrzymał, więc stał się tym samym pojazdem, który to musi ustąpić pierwszeństwa, to co przeszkadza w bezpiecznym wyjechaniu?

Na załączonym obrazku to akurat nic nie przeszkadza bynajmniej, ale jak by była sytuacja i np. dwa pasy droga dwujezdniowa jednokierunkowa(nie wiem czy dobrze napisałem :P ) prawy:prosto lewy:prosto/lewo i skręcamy, droga asfaltowa, znak ustąp pierszeństwa(włańczamy się do ruchu w prawo) ktoś jadący prawym pasem ustępuje.. no i jedziemy, ale ja np. nie zajmuje wtedy pasa prawego skrajnego a pas lewy wewnętrzny bez upewnienia się czy ktoś jedzie tym pasem i wtedy może być niebezpiecznie bo ten co mi ustąpił to ustąpił ale zasłonił mi pas lewy wiec trzeba uważać
eddi

Postprzez cman » wtorek 28 września 2010, 10:39

eddi napisał(a):Więc jak wyjeżdża z miejsca parkingowego pojazd wyjeżdżający i tym samym zmusza pojazd jadący prawym pasem do zmiany kierunku, pasa ruchu czy istotnej zmiany prędkości i nie jest to pojazd który zamierza Cię przepuścić to wymusza w tym przypadku wyjeżdżający to chyba jasne? :P

To oczywiście jasne, ale odpowiedziałeś na:
Chciałbym się zapytać, jak egzaminatorzy reagują na przepuszczanie pojazdów, które np. wyjeżdżają tyłem z parkingu lub też zmieniają pas. Czy jest to traktowane jako tamowanie ruchu?

Więc chodzi właśnie o przepuszczenie, a nie wymuszenie.

eddi napisał(a):Na załączonym obrazku to akurat nic nie przeszkadza bynajmniej, ale jak by była sytuacja i np. dwa pasy droga dwujezdniowa jednokierunkowa(nie wiem czy dobrze napisałem :P ) prawy:prosto lewy:prosto/lewo i skręcamy, droga asfaltowa, znak ustąp pierszeństwa(włańczamy się do ruchu w prawo) ktoś jadący prawym pasem ustępuje.. no i jedziemy, ale ja np. nie zajmuje wtedy pasa prawego skrajnego a pas lewy wewnętrzny bez upewnienia się czy ktoś jedzie tym pasem i wtedy może być niebezpiecznie bo ten co mi ustąpił to ustąpił ale zasłonił mi pas lewy wiec trzeba uważać

Chyba nie rozumiem :-P.
cman

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 września 2010, 11:02

Takie zachowanie traktowane jest przez drogówkę i jest to wymuszenie pierszeństwa przez pojazd wyjeżdżający...,

Wyjaśnij mi jedno: jadę w korku drogą z pierwszeństwem, na podporządkowanej ktoś czeka by śmignąć na wprost. Zatrzymam się na moment i kiwnę mu żeby przejechał sobie. Według jakiej drogówki jest to wymuszenie i kogo na kim?

prawy:prosto lewy:prosto/lewo i skręcamy, droga asfaltowa, znak ustąp pierszeństwa(włańczamy się do ruchu w prawo)

Jeszcze jedno: w polskim języku nic się nie "włancza".
piotrekbdg

Postprzez eddi » wtorek 28 września 2010, 11:10

Chciałbym się zapytać, jak egzaminatorzy reagują na przepuszczanie pojazdów, które np. wyjeżdżają tyłem z parkingu lub też zmieniają pas. Czy jest to traktowane jako tamowanie ruchu?

Tak te pytanie zrozumiałem ,że jak wyjeżdżają to wymuszają :D

Obrazek

O coś takiego :D ten czerwony to przepuszcza, zielony to ja a ten niebieski to wiadomo :P nie wiem pierwszy raz rysuje takie rzeczy.. więc poproszę o wyrozumiałość i następnym razem poproszę córki :D
eddi

Postprzez piotrekbdg » wtorek 28 września 2010, 11:12

To nadinterpretujesz. Wyjeżdżają może oznaczać, że włączają kierunkowskaz, albo wyjeżdżąją po mału z miejsca parkingowego i noszą się z zamiarem wyjazdu, ale na drodze z pierwszeństwem jeszcze nie są.
piotrekbdg

Postprzez eddi » wtorek 28 września 2010, 11:19

Wyjaśnij mi jedno: jadę w korku drogą z pierwszeństwem, na podporządkowanej ktoś czeka by śmignąć na wprost. Zatrzymam się na moment i kiwnę mu żeby przejechał sobie. Według jakiej drogówki jest to wymuszenie i kogo na kim?

Jak jest korek to w tej sytuacji też bym przepuścił tego jednego na podporządkowanej, zresztą nawet i trzeba tylko że, prawie nikt nie przepuszcza tylko gapi się przed siebie i się nie kiwa tylko przepuszcza :P
eddi

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy