Ecodriving

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Ecodriving

Postprzez lith » niedziela 04 stycznia 2015, 10:10

Ta, bo przekroczenie 2600 obrotów jest takie nieekologiczne... hahaha. Jak się człowiek uprze to jeździć można w ogóle pedału gazu nie dotykając, ale nie będzie to ani ekologiczne, ani sensowne ;p Za to obroty dla kretynów układających przepisy pewnie będą idealne.
lith

Postprzez dylek » niedziela 04 stycznia 2015, 10:48

Robicie szum o nic....
Od zawsze uczyłem kursantów, by przy normalnej jeździe zmieniali biegi nie przekraczając 3000rmp - kwestia, by robili to w okolicach 2500rmp = kosmetyka.
W zimie, jak ślisko to i tak jeździli do 50km/h na 4-tym biegu (a nawet 5-tym biegiem te 50-55km/h :D), a zmiany następowały tak około 2000-2200 rmp....bo tak bezpieczniej jest i basta.
Dla mnie, jako instruktora - to nic ta zmiana nowego nie wnosi, a kursanci jak trzęsą portkami...to im mówię - przecież tak byłeś i jesteś uczony od samego początku kursu...
Ci co trzeszczą jaka to zła jest jazda eko .... niech spróbują. Tak powiedzmy ze świateł ruszamy i rozpędzamy na kolejnych biegach nie przekraczając tych 2600rmp... Nie zamuliliśmy ? Inni wcale szybciej nie ruszyli ? Dziwne ? Dla mnie nie, bo znam od dawna taki styl jeżdżenia...mi pasuje, bo mnie na drogach już adrenalina za kółkiem nie rajcuje. A jak chcę ją poczuć, to na tor :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez disaster » niedziela 04 stycznia 2015, 14:12

W ropniaku to nawet i prawda.
W benzynie - cóż może w Swifcie.
W Vectrze B 1,6 16V 74kW optymalny ekonomicznie moment zmiany biegów wypadał w okolicach 3,5krpm
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez rafal5757 » niedziela 04 stycznia 2015, 14:55

Dla mnie to też nic nowego. Od momentu uzyskania uprawnień instruktora tak uczę 2-2,5 tys obrotów zmiana biegu na wyższy.
Havranek - Nauka Jazdy Warszawa
Jazdy doszkalające Warszawa
rafal5757

Postprzez szerszon » niedziela 04 stycznia 2015, 20:41

Tu dynamika jazdy, a z drugiej ekologiczne zamulanie.
Zmiana biegu na wyższy przy 2 tysiącach ??? Pomyłka.
Na pasie rozbiegowym np na autostradzie najwyżej kurz sie trochę rozejdzie.
szerszon

Postprzez oskbelfer » niedziela 04 stycznia 2015, 20:45

nie ma co się podniecać

pismaki robią szum....

ludzie zaczna wreszcie normalnie jeździć - a nie cały czas na 3 biegu - 40 na godzinę ....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 04 stycznia 2015, 20:51

Szerszon - zmiana biegów w okolicach 2500 rmp nie ma nic wspólnego z brakiem dynamiki... podobnie jak piłowanie fury na 1 czy 2 biegu na 5-6 tys obrotów nie oznacza dynamicznej jazdy :D
Gaz wciskany na około 70% ...krótkie ciągnięcia na danym biegu, szybkie zmiany biegu na kolejny....i masz dynamiczną ekologiczną jazdę... spróbuj...zobaczysz, że to działa, a tobie będzie łatwiej przełożyć to później na tłumaczenie kursantowi co i jak ma robić ;)...1,2,3 i pod 50-tką 4...a tam już tylko muskanie gazu do utrzymania prędkości ..pffff...łatwizna :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » niedziela 04 stycznia 2015, 20:54

szerszon napisał(a):Tu dynamika jazdy, a z drugiej ekologiczne zamulanie.
Zmiana biegu na wyższy przy 2 tysiącach ??? Pomyłka.
Na pasie rozbiegowym np na autostradzie najwyżej kurz sie trochę rozejdzie.

Wiesz dobrze, że raz się wciska gaz w podłogę, innym razem wyższy bieg jeden po drugim. Nie sądzę żeby jakikolwiek egzaminator czepiał się o dobry sprint na wysokich obrotach na pasie rozbiegowym. Kursanci niedoinformowani w temacie niech się spinają ecodrivingiem :)
Makabra

Postprzez disaster » niedziela 04 stycznia 2015, 20:55

Z okazji nadchodzących opadów śniegu, warto też przypomnieć, że piłowanie golfa na ręcznym, to nie jest drift.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez oskbelfer » niedziela 04 stycznia 2015, 20:58

"Eko" na egzamin zostało wprowadzone wybitnie po to by dać "możliwość lufy" za mulastą jazdę - taka jest prawda...

Ciężko było za "dynamikę" to zrobiono "furtkę" pod "eko" i bardzo dobrze.

Sami wiecie - że jest część gamoni instruktorów , a po "cudach Gowina" może być jeszcze więcej - chociaż nie przewiduje :)
oskbelfer

Postprzez szerszon » niedziela 04 stycznia 2015, 21:00

dylek
No wybacz, ale dla mnie sprowadza się to do zmiany biegu co 10 km/h a co wrzucą gdy będzie 70 ?
Ruszanie spod świateł na wprost i brak pociągnięcia na dwójce do 40km/h to nie eco jazda tylko karawaning.
Może pod wzniesienie na wiadukt będą jechać na piąteczce 40km/h bo trzeba eco...
A czasami grzcznie proszę, aby mi przyspieszyli na dwójce do 60km/h aby zobaczyli dynamike auta, gdy w razie czego zajdzie potrzeba i silnik jakoś mi nie wypadł :D
Rozumiem, że gdy jest mozliwość pojechania dłuższego odcinka na wprost to ta czwórka przy 50km/h jest do przeżycia.
szerszon

Postprzez oskbelfer » niedziela 04 stycznia 2015, 21:06

szerszon napisał(a):dylek
No wybacz, ale dla mnie sprowadza się to do zmiany biegu co 10 km/h a co wrzucą gdy będzie 70 ?

wpadam czasem na ekspresówkę -- i zaczyna sie karawaning - nawet nie wiedzą ile można jechać maxymalnie

Ruszanie spod świateł na wprost i brak pociągnięcia na dwójce do 40km/h to nie eco jazda tylko karawaning.

:spoko:

Może pod wzniesienie na wiadukt będą jechać na piąteczce 40km/h bo trzeba eco...

:spoko:

A czasami grzcznie proszę, aby mi przyspieszyli na dwójce do 60km/h aby zobaczyli dynamike auta, gdy w razie czego zajdzie potrzeba i silnik jakoś mi nie wypadł :D

Jak kursant ma jaja to jest ok... gorzej jak "zdajaca" przekracza dopuszczale o więcej niż 20 na godzine... bo co bez jaj ? :lol:

Rozumiem, że gdy jest mozliwość pojechania dłuższego odcinka na wprost to ta czwórka przy 50km/h jest do przeżycia.
ale wolałbym piątke :)
oskbelfer

Postprzez Makabra » niedziela 04 stycznia 2015, 21:13

Wiedziałem że jesteś cienias! :mrgreen: Ja śmigam z ludźmi za miasto na odcinek ekspresówki i każę na 2 cisnąć do 80+.
Makabra

Postprzez oskbelfer » niedziela 04 stycznia 2015, 21:15

Makabra napisał(a):
Wiedziałem że jesteś cienias! :mrgreen: Ja śmigam z ludźmi za miasto na odcinek ekspresówki i każę na 2 cisnąć do 80+.

tylko do 80+

myślałem że do "odcinki"
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 04 stycznia 2015, 21:15

https://www.youtube.com/watch?v=b1z7Y7Kbmkc&feature=youtu.be&t=1m6s
Widzisz tu gdzieś karawaning ?
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy