Meldunek a prawko.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Meldunek a prawko.

Postprzez binas » poniedziałek 06 kwietnia 2009, 17:01

Nie wiem gdzie to dac dokładnie, więc zamieszczam tutaj.
Otóż spotkał mnie taki problem, że nie posiadam meldunku, ani stałego, ani tymczasowego.
Robie juz kurs na prawko i wiem ze musze sobie tenże meldunek załatwić.
Aczkolwiek mam tylko możliwość zameldowania sie tymczasowo.
I teraz moje pytanie nie wie ktos na ile musze to załatwić.
Czy meldunek tymczasowy na okres trzech miesiecy bedzie meldunkiem wystarczającym?
07.03.2009r.- zapisanie sie na kurs
08.03.2009r.- pierwsza jazda.
27.04.2009r.- ostatnia jazda.
28.04.2009r.- egzamin teoretyczny zaliczony; egzamin praktyczny zaliczony.
binas

Postprzez martsz » środa 08 kwietnia 2009, 09:14

A jaki adres masz w dowodzie osobistym?? Dane z dowodu i prawa jazdy powinny być takie same, poza adres meldunku decyduje o starostwie(urzędzie), które Ci dokument wydaje. Meldunek tymczasowy będzie wystarczający, z tym że jeśli go zmienisz, będziesz musiał wymienić również dokument.

http://www.motofakty.pl/artykul/bez_mel ... alezy.html
(2007-10-23) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
martsz

Postprzez binas » środa 08 kwietnia 2009, 10:36

W dowodzie mam wpisane 'brak', nie posiadam zameldowania jakiegokolwiek.
Aczkolwiek bede sie meldowal tymczasowo na trzy miesiące.
Tylko to jest tez bardzo dziwne bo melduje sie u kogos. Nie przebywam tam i nie zamieszkuje.
Wiec wzglednie bede miec z tego tytulu problemy.
Niepotrzebny przepis ktory utrudnia zycie.
binas

Postprzez pielemienie » środa 08 kwietnia 2009, 20:00

Witam
Bylam w takiej samej sytuacji jak kolega.Nie mialam stalego meldunku w Polsce.Jak dowiedzialam sie w WORD musze posiadac przynajmniej meldunek tymczasowy powyzej 3 miesiecy.
Zameldowalam sie na okres powyzej trzech miesiecy i musialam oczywiscie wyrobic nowy Dowod Osobisty.W czasie wypelniania dokumetow w WORD poinformowalam Pana obslugujacego mnie ze posiadam tylko meldunek tymczasowy,a nowy dowod bede miala do odbioru kilka dni przed wyznaczonym egzaminem.Musialam oczywoscie pokazac dokument ktory otrzymalam w Urzedzie meldunkowym.Wyznaczono mi termin egzaminu no i w tej chwili po zdanym egzaminku posiadam prawojazdy :)
pielemienie

Postprzez binas » czwartek 09 kwietnia 2009, 14:24

Czyli musi być powyżej trzech miesięcy? Nie może być na trzy miesiące?
Bo dzwoniłem do WORD i kobieta mi powiedziała, że ten na trzy miesiące wystarcza.
I wydaje mi się, że wystarczyłoby gdyby na egzamin przynieść dowód z wpisanym 'brak' plus kartkę z meldunkowego.
Gdy do egzaminu jako dowód tożsamości daje się paszport to musi być właśnie ta kartka.
binas

Postprzez pielemienie » czwartek 09 kwietnia 2009, 19:37

Ja robilam prawko w WORD Jelenia Gora.Tam mi Pani powiedziala ze musze miec powyrzej 3-miesiecy.Mozliwe ze u was sa inne wymagania.Ale napewno Dowod Osobisty trzeba zmienic bo tego wymaga jak narazie Polskie prawo.Pozatym od Stycznia 2009 jezeli ktos ma nie prawidlowe dane w DO ma czas na wymiane 2 miesiace,po tym okresie Urzad meldunkowy uniewaznia dowod osobisty.
Tak jak juz napisalam wczesniej musialam miec na egzaminie Do z nowym meldunkiem,w ktorym jest napisane:zameldowanie czasowe.
Proponuje pojechac osobiscie do WORD-u i zapytac sie dokladnie.
Pozdrawiam i zycze powodzenia :)
pielemienie

Postprzez binas » piątek 10 kwietnia 2009, 12:56

Zameldowałem sie na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące. Ale nie wyrobią mi nowego dowodu do egzaminu. Będę musiał coś wykombinowac.
Ale teraz jeżeli po pół roku meldunek straci ważność to będę musiał prawo jazdy wymienić?
binas

Postprzez pielemienie » sobota 18 kwietnia 2009, 15:09

Jezeli zmienia sie meldunek to prawko trzeba tez wymienic...Nawet w testach na egzaminie jest pytanie na ten temat.
pielemienie

Postprzez aanneett » poniedziałek 05 października 2009, 00:20

Mam pyt. Jeżeli meldunek czasowy kończy mi się w listopadzie, a egzamin miałabym w grudniu lub styczniu to czy egzaminator może mnie nie dopuścić? Mogę mieć jakieś problemy z tego względu?
aanneett

Postprzez Duszek » środa 07 października 2009, 23:04

Napiszę, co wiem na ten temat:

Aby otrzymać prawo jazdy nie trzeba być nigdzie zameldowanym. Osoby, które nie posiadają zameldowania, na wniosku o wydanie prawa jazdy w polu "Nazwa organu wydającego" wpisują Starostwo Powiatowe w Warszawie lub (jeżeli chcą) to Starostwo Powiatowe właściwe dla ich ostatniego miejsca stałego zameldowania.

Uwaga!
Jest mały kruczek :wink: który ciężko wykryć, jeżeli nie jesteśmy nazbyt gadatliwi i się z pewnymi faktami nie wyklujemy przy okienku w WORDzie lub - co gorsze! - w Wydziale Komunikacji /przyznaję w tym momencie, że miałam taką sytuację podczas stażu w WORDzie/ lub nie wyjdzie to przy innej okazji.

Mianowicie:
Zameldowanie za granicą. Jeżeli jesteśmy zameldowani na stałe za granicą i nie mamy tymczasowego zameldowania w Polsce, to możemy mieć niemały problem z ubieganiem się o wydanie prawa jazdy w Polsce. Dlaczego? Obowiązek meldunkowy.

Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych:

Art. 10.
1. Osoba, która przebywa w określonej miejscowości pod tym samym adresem dłużej niż trzy doby, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy najpóźniej przed upływem czwartej doby, licząc od dnia przybycia.
2. Osoba, która przybywa do zakładu hotelarskiego albo do zakładu udzielającego pomieszczenia w związku z pracą, nauką, leczeniem się lub opieką społeczną, jest obowiązana zameldować się na pobyt stały lub czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.

Aby ubiegać się o wydanie prawa jazdy w Polsce musimy przebywać na terenie kraju przez co najmniej 185 dni w roku.

Art. 90.
1. Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeżeli:
(...)
5) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

Jeżeli jesteśmy zameldowani za granicą, to możemy nie być w stanie udowodnić faktu przebywania na terenie naszego kraju, gdyż z dokumentów jasno wynika (pomińmy wątek jak jest w rzeczywistości, bo dla urzędów jest to - paradoksalnie - nieistotne), że w Polsce nie przebywamy.

W przypadku "wykrycia" faktu zameldowania za granicą prawo jazdy może nie zostać nam wydane. Dużo zależy od tego na jakich zasadach działa obowiązek meldunkowy w kraju, gdzie jesteśmy zameldowani, od naszego sprytu i znajomości prawa.

aanneett, Egzaminator raczej nie będzie dochodził szczegółów Twojego miejsca zameldowania. Na wniosku o wydanie prawa jazdy i na dowodzie osobistym masz ten sam adres? Czy są różne?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez aanneett » poniedziałek 16 listopada 2009, 05:51

Duszek napisał(a): (...)
aanneett, Egzaminator raczej nie będzie dochodził szczegółów Twojego miejsca zameldowania. Na wniosku o wydanie prawa jazdy i na dowodzie osobistym masz ten sam adres? Czy są różne?

przepraszam, że tak późno odpisuje...
Wniosku o wydanie prawka jeszcze nie wypełniałam (bo własnie nie wiem co wpisać...)
Mam ważny pobyt czasowy do 23 listopada (egzamin będę miała w grudniu) to czy w takim razie na tym wniosku mogę napisać mój czasowy pobyt (wiedząc że będzie on "przeterminowany")?
Ale znowu jak wpiszę w polu adres zameldowania "BRAK" to nie będzie się zgadzał z tym w dowodzie...
Duszku doradź

[PS. Widzę że robisz C+E... mnie się marzy :roll: jak zdam B to biorę się za C ;) ]
aanneett

Powrót do Egzamin na prawo jazdy