Nowe zasady/obowiązki egzaminatora

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe zasady/obowiązki egzaminatora

Postprzez zipke » wtorek 16 czerwca 2009, 12:39

Witam, mam takie pytanie dziś podchodziłem do egzaminu po raz 3 niestety ten tez był negatywny. Nie pytałbym o to wcale gdyby nie powód niezdania jaki został mi podany, a mianowicie brak dynamiki jazdy na zakrętach tzn wg egzaminatora skręcając w lewo a także w prawo zbyt długo czekałem na wykonanie manewru i tym samym tamowałem ruch. Na karcie mam błędy w opcji 8.5.1 zmiana kierunku jazdy w prawo oraz 8.5.2 zmiana kierunku ruchu w lewo i 15.1 Dynamika jazdy.

To taki ogólny zarys sytuacji teraz do rzeczy wg nowych przepisów egzaminator ma informować o błędach + wyniku, a na moim egzaminie było: " czemu pan nie pojechał już 3 samochody stoją za nami, mógł pan jechać'. Jeżeli takie ma być informowanie zdającego o egzaminie to dziękuje bardzo to raczej stresowanie. 2 egzaminator poinformował mnie o wyniku egzaminu dopiero na placu jak wróciłem a wg nowych zasad powinien to zrobić już w trakcie jazdy chyba że coś źle rozumiem to proszę o zamknięcie tematu.
zipke

Postprzez pumpernikiel » wtorek 16 czerwca 2009, 12:47

Zależy na kogo trafisz...mi od razu powiedział, że nie zdałem. Zapytał się czy chcę dalej kontynuować jazdę.
Wydaje mi się, że kultura egzaminatora odgrywa tutaj istotną rolę.
pumpernikiel

Postprzez zipke » wtorek 16 czerwca 2009, 12:48

No tak zgadzam się ale z 2 strony ta kwestia została w jakiś sposób uregulowana przepisami więc się zastanawiam dla kogo są te zmiany
zipke

Postprzez kaperekk » wtorek 16 czerwca 2009, 16:19

Ja zdałem prawko za 4 podejściem na nowych zasadach :) I w karcie mam wpisany egzamin pozytywny.
Jeśli chodzi o manewry itp to wszystko mam zaznaczone "pozytywnie"
tylko miałem 1 błąd zaznaczony - dynamika jazdy.

Dobrze , że później starałem się szybko przyspieszać , jechać prędkością odpowiadająca co do znaków bo drugi taki błąd kończy egzamin :)

Także ogółem lepiej jeździć dynamicznie i czuć się dobrze za kółkiem.
Bo jak wsiądzie taki "zamulony" i będzie jeździł wszędzie 30 to wiadome egzaminator już na starcie oceni go.

Powodzenia życzę przy następnej próbie :)
kaperekk

Postprzez kupaq » wtorek 16 czerwca 2009, 17:11

no skoro jest zapisane w przepisach ze ma mowic na biezaco o wyniku przebiegajacego egzaminu, to ja widze podstawe do odwolania
kupaq

Postprzez zipke » wtorek 16 czerwca 2009, 17:50

nie chodzi o to ze jak jadę to jadę 30 jak można 50 chodziło o konkretne sytuacje skrętu w prawo i lewo wg. egzaminatora utrudniłem ruch inny ponieważ jak to ujął czekałem na klarowna sytuacje przy manewrze skrętu w prawo i lewo.
zipke

Re: Nowe zasady/obowiązki egzaminatora

Postprzez mk61 » wtorek 16 czerwca 2009, 17:59

zipke napisał(a): " czemu pan nie pojechał już 3 samochody stoją za nami, mógł pan jechać'.

W takiej sytuacji odpowiada się "PRZEWIDUJĘ, że... się nie zmieszczę/nie zdążę/ tamten kierowca jedzie zbyt szybko i może nie wyhamować/ itp. itd."
Jeśli coś się robi, to trzeba mieć argumenty na to, że jest się pewnym, że się robi prawidłowo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy