Pod który punkt podchodzi ten błąd?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pod który punkt podchodzi ten błąd?

Postprzez XmaX » piątek 08 stycznia 2010, 14:40

Dwupasmowa droga jednokierunkowa, lewy pas do skrętu w lewo, prawy do jazdy prosto przez skrzyżowanie. Jadę oczywiście prawym pasem, i dostaję polecenie jazdy w lewo. Niestety, zagapiłem się, i nie jestem pewny czy droga jest jedno- czy dwukierunkowa i zostaję na prawym pasie, przez co zmuszony jestem jechać prosto.

Za który błąd na arkuszu z egzaminu byście to uznali? Mój egzamintor uznał że to 8.5.1 - zmiana kierunku jazdy w lewo. Dobrze?
XmaX

Postprzez cman » piątek 08 stycznia 2010, 14:44

Przede wszystkim to nie jest błąd. Miałeś wykonać zadanie egzaminacyjne polegające na skręcie w lewo - pojechałeś prosto - zadania egzaminacyjnego nie wykonałeś źle, bo nie wykonałeś go w ogóle.
cman

Postprzez XmaX » piątek 08 stycznia 2010, 15:06

cman napisał(a):Przede wszystkim to nie jest błąd. Miałeś wykonać zadanie egzaminacyjne polegające na skręcie w lewo - pojechałeś prosto - zadania egzaminacyjnego nie wykonałeś źle, bo nie wykonałeś go w ogóle.

Jeśli tak, to jestem idiotą, że się nie odwołałem (a minęły już 2 tygodnie). Przez to, że pojechałem prosto, egzaminator zmienił trochę trasę, żeby wrócić do drogi na którą mieliśmy jechać, i w tym miejscu popełniłem drugi błąd - na jednokierunkowej nie ustawiłem się przy lewej krawędzi jezdni przy skręcie w lewo, przez co dostałem drugi błąd w tym samym punkcie - i wynik negatywny. Dokończyłem jednak egzamin (w tym kilka manewrów), i do końca nie zrobiłem już żadnego błędu.

Sądzę, że problemem w moim przypadku mogło być to, że nawet kiedy czekałem na możliwość jazdy przez skrzyżowanie na złym pasie, przez jakiś czas miałem włączony kierunkowskaz, i dopiero po chwili egzaminator powiedział, że "w takim razie pojedziemy prosto".
XmaX

Postprzez cman » piątek 08 stycznia 2010, 15:23

No ten kierunkowskaz już może być bardziej dyskusyjny, bo jest on częścią manewru zmiany kierunku jazdy, więc skoro sygnalizowałeś, to tak jakbyś jednak manewr zaczął i nie dokończył, więc de facto wykonał źle.
cman

Postprzez XmaX » piątek 08 stycznia 2010, 16:25

Dlatego też ja nie mam wątpliwości, że popełniłem błąd i powinien być odnotowany. Chodzi mi o to, że ja sklasyfikowałbym to jako błąd przy zmianie pasa ruchu lub przejeździe przez skrzyżowanie. Z tego wynika, że gdyby egzaminator kazał jechać prosto, a ja pojechałbym w lewo, to egzamin bym zdał (bo nie popełniłem błędu przy skręcie w lewo) - a jest to trochę głupie.
XmaX

Powrót do Egzamin na prawo jazdy