Nie trudno zauważyć, iż sporo osób ma trudności ze zdaniem egzaminu na prawo jazdy. Niektórzy zdają po kilka razy, a wciąż im się nie udaje i nawet gotowi są uwierzyć w to, że do tego nie nadają. Jednak to nie jest prawda. Tak naprawdę głównym ich problemem jest stres i brak koncentracji.
Sam też miewałem problemy z koncentracją i to, co tutaj przedstawiam jest wynikiem mojej wiedzy i doświadczenia. Są to praktyczne porady, którymi chcę się z Wami podzielić i mam nadzieję, że chociaż kilku osobom pomogą.
Tym, którym się chociaż raz nie udało zdać egzaminu proponuję zacząć od zaakceptowania problemu. Akceptacja pozwala na przyjrzenie się problemom i umożliwia ich zrozumienie. Dzięki akceptacji uwalniamy je i dopiero wtedy możemy coś zmienić. Kiedy nie akceptujemy naszych problemów to tak jakbyśmy z nimi walczyli. Koncentrując się na nich jeszcze bardziej je umacniamy.
Napisz, co najgorszego może się zdarzyć, jeśli nic nie zrobisz (nie rozwiążesz tego problemu). Zaakceptuj to. Pogódź się z tym, że tak może się stać. Przygotuj się na możliwe konsekwencje. Następnie możesz zapisać na kartce możliwe rozwiązania – wybierz jedno z nich i zdecyduj, że tak właśnie postąpisz.
Może warto też odpowiedzieć sobie na pytanie: Co zdanie egzaminu na prawo jazdy dla Ciebie oznacza?. To też może okazać się pomocne.
NA POCZĄTEK
Wybierz dobrą szkołę nauki jazdy, a jeśli ci nie będzie odpowiadała to ją zmień.
Zaopatrz się w testy, dobre testy na komputer - z tego co zauważyłem nie każdy program komputerowy z testami jest wygodny w uczeniu, obsłudze, ale mogę się mylić.
Zadbaj o to by jeździć codziennie (chociaż 6 razy w tygodniu) – najlepiej zawczasu ustalić wszystkie terminy jazd.
Zapoznaj się z przepisami ruchu drogowego.
NAUKA JAZDY
Popracuj nad swoją koncentracją.
W poniższym tekście wspomniałem o wykorzystywaniu m.in.: afirmacji, wyobraźni, technik koncentracji podczas jazdy samochodem – zobacz więcej skutecznych technik zwiększających koncentrację.
Jest wielce prawdopodobne, że już na samą myśl o jeździe odechciewa ci się wszystkiego. Zmień to nastawienie, a nauka i egzamin pójdą ci łatwiej. Wykorzystaj technikę na szybką zmianę nastawienia.
Stosuj afirmacje
Afirmacje to pozytywne stwierdzenia, które można pisać, powtarzać na głos lub w myślach.
Oto kilka przykładowych afirmacji:
- Całkiem dobrze sobie radzę.
- Chętnie jeżdżę samochodem.
- Uwielbiam prowadzić samochód.
- Jeżdżę sprawnie, spokojnie i bezpiecznie.
Użyj jednej z nich lub stwórz własną.
Doceniaj swoje postępy – po zakończonej jeździe powiedz do siebie „Całkiem dobrze mi poszło” lub „Idzie mi coraz lepiej”.
Korzystaj ze swojej wyobraźni
Oglądaj samochody – fizycznie i poprzez ogłoszenia. Jeśli tylko możesz to siadaj w fotelu kierowcy i wyobrażaj sobie, że kierujesz samochodem (wczuj się w to). Przywołuj w wyobraźni te obrazy, filmy – włóż w to swoją energię. Niech będą bardzo rzeczywiste, wyraźne – niech towarzyszą im emocje, kolory, dotyk, zapach, dźwięki. Powieś na ścianie zdjęcia wymarzonego samochodu, prawa jazdy (twoje zdjęcie na nim), kluczyków samochodowych. Wyobraź sobie swoje zachowanie po egzaminie np. wysiadasz z samochodu i z radością dziękujesz egzaminatorowi. Rób tak jak najczęściej.
Ucząc się testów wyobrażaj sobie jakbyś to ty uczestniczył/uczestniczyła w tych sytuacjach. To pomoże ci się szybciej i lepiej ich nauczyć.
Jeśli w trakcje jazdy popełnisz jakiś błąd nie wyrzucaj tego sobie, a po zakończonej jeździe postaraj się go poprawić w wyobraźni. Przypomnij sobie także to, co zrobiłeś/zrobiłaś dobrze, bo w ten sposób jeszcze bardziej to utrwalasz.
Obserwuj znaki, sytuacje na drodze – wykorzystuj czas, kiedy chodzisz po mieście, jeździsz tramwajem, autobusem, samochodem z innymi. Wczuwaj się w innych kierowców. Rób to jak najczęściej, a szczególnie wtedy, gdy podczas jazdy nie zauważasz znaków, pieszych, nie wiesz jak się zachować. To pozwoli ci się z tym oswoić.
Jeśli podczas jazdy instruktor wydaje ci jakieś polecenie to mów „dobrze”, a następnie je wykonuj.
Jeśli masz jakieś wątpliwości zapytaj instruktora.
Ćwicz po jazdach w domu, innym samochodzie - nie mam tu na myśli jazdy, bo to jest niezgodne z prawem. Możesz też ćwiczyć w wyobraźni.
Pracuj nad swoimi słabymi stronami, a jeśli trzeba wykup więcej lekcji.
Zapoznaj się z błędami popełnianymi na egzaminie i sposobem oceniana przez egzaminatorów. Nie wszystkie błędy od razu dyskwalifikują – dobrze wiedzieć, które to są by się przedwcześnie nie poddać na egzaminie.
Jeśli kilka tygodni nie jeździłeś/jeździłaś to przed samym egzaminem weź kilka jazd by wszystko sobie przypomnieć.
Powtórz wszystkie testy kilka dni przed egzaminem.
EGZAMIN
Przed egzaminem szczególnie zadbaj o swoją koncentrację – to się również odnosi do dnia poprzedzającego egzamin. Zapewnij sobie wszystko, co pozytywnie na Ciebie wpływa (na Twój nastrój, spokój). Działaj na ciało i umysł.
Na egzamin ubierz się tak, by egzaminator dobrze cię odebrał i żebyś ty dobrze się w tym czuł/czuła. Jeśli jest taka rzecz (np. ubranie, buty, torebka, maskotka, talizman), którą lubisz i/lub przynosi ci szczęście to zabierz ją ze sobą – to sprawi, że poczujesz się bardziej komfortowo, pewnie.
Nawiąż dobry kontakt z egzaminatorem – uśmiechnij się, przywitaj, bądź uprzejmy, zachowuj się naturalnie.
Na każde polecenie egzaminatora odpowiadaj „dobrze”. Dzięki temu je zaakceptujesz i się nie zagapisz. To także sprawi, że egzaminator będzie wiedział, że go słuchasz i wykonujesz jego polecenia.
Jeśli w trakcie jazdy egzaminacyjnej poczujesz, że brakuje ci koncentracji to się uśmiechnij lub poobserwuj swój oddech.
Wykorzystaj swoją złość. Powtarzaj sobie „ZDAM TO!”.
Jeśli przygotujesz się najlepiej jak potrafisz to zdasz. Przyciągasz to, na czym się koncentrujesz.
Nie zmuszaj się do wyrabiania prawa jazdy. Nic na siłę. Jeśli będziesz gotowy/gotowa to samo przyjdzie. Na wszystko jest czas i miejsce.
Jeśli potrzebujesz motywacji to wykorzystaj swoją wyobraźnię by ją zwiększyć. Stwórz pozytywny obraz tego, co chcesz osiągnąć i napełnij go emocjami – emocje są bardzo ważne. Wizualizuj (przywołuj) ten obraz codziennie (nawet kilka razy na dzień) przez miesiąc lub więcej i bądź gotowy/gotowa działać.
Życzę wszystkim powodzenia!
PS Tekst wyszedł dość długi i mam nadzieję, że nikomu nie będzie to przeszkadzało, bo dla wielu może okazać się całkiem przydatny.