Wątpliwości na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątpliwości na rondzie

Postprzez pucek8 » wtorek 09 września 2008, 17:17

Witam. Mam kilka pytań odnośnie jazdy na rondzie, bo spotykam się z wieloma rozbieżnościami, które chciałbym wreszcie rozwiać.
1) Mamy rondo dwupasmowe. Jadę pasem wewnętrznym i chcę zjechać z ronda. Na zewnętrznym pasie jedzie jednak inny samochód, który nie zamierza jeszcze zjeżdżać z ronda. Kto ma pierszeństwo? Wg mnie ten na zewnętrznym pasie i tak też byłem uczony na prawku. Znam jednak kilku kierowców, którzy twierdzą inaczej. Również na podstawie obserwacji zachowania kierowców na rondach stwierdzam, że ludzie nie wiedzą jak się zachować z takiej sytuacji. Często ten na wewnętrznym pasie zjeżdża na chama sądząc, że ma pierwszeństwo, o mało co nie doprowadzając do kolizji. Często wyskakuje jeszcze sflustrowany z samochodu i, pewien swej racji, mówiąc kolokwialnie "drze morde";] I tutaj pojawia się drugie pytanie...
2) Skąd te rozbieżności? Czy kiedyś było tak, że kierowcy na wewnętrznym pasie mieli pierwszeństwo a ci na zewnętrznym musieli im w przedstawionej powyżej sytuacji ustępować? Czy zmieniły się więc przepisy? Jesli tak, to kiedy?
3) Sytuacja jak w pkt. 1. Zewnętrzny pas zajęty. Jestem na wewnętrznym i chcę zjechać. Mogę się zatrzymać i poczekać aż (załóżmy) 10 samochodów na zewnętrznym pasie przejedzie i dopiero potem spokojnie zjechać z ronda czy też powinienem "kręcić bączki" i czekać aż trafię na taki układ że zjadę bez zatrzymywania się? Druga opcja wydaje się głupia jednak ta pierwsza może sprawiać, że stworzy się mini korek na wewnętrznym pasie, bo będziemy blokować ruch. Jak więc należy się zachować w takiej sytuacji?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
pucek8

Postprzez Rufusz » wtorek 09 września 2008, 18:17

Temat mnóstwo razy wertowany na forum. Generalnie jeśli jesteś na pasie wewnętrznym i chcesz zjechać z ronda, to musisz zmienić pas ruchu. Zmieniając pas ruchu masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na pasie ruchu, na który chcesz wjechać. Czy się zatrzymać...? Sam oceń biorąc pod uwagę warunki ruchu.

Zmieniając pas ruchu masz obowiązek zachować szczególną ostrożność, obowiązuje Cię też zasada ograniczonego zaufania, więc jeśli ktoś "jedzie na chama" to go puść.

Tak jest obecnie. Nie wiem jak było kiedyś.
Rufusz

Postprzez Lukasz27 » wtorek 09 września 2008, 21:11

Wedlug mnie z lewego pasa ruchu przed rondem mozesz skrecic w lewo i jechac na wprost a z prawego pasa mozesz w prawo i na wporst wiec jak sa 2 pasy ruchu to nikt sobie na zawadza :) chyba ze zjazdowe ulice z ronda sa jedno pasomowe wtedy ten z prawej ma pierszenstwo.W kazdym razie kazdy z prawej ma pierszenstwo a dalej opisalem z lewego pasa tak a z prawego tak :).
1 podejscie na Radarowej pozytywnie teoria 23.06.08 a praktyka 11.07.08.
(2008-07-23) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
(2008-07-28) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Prawo Jazdy w kieszeni ! :).
Lukasz27

Postprzez bruno666 » wtorek 09 września 2008, 21:23

Zmianę pasa na rondzie czy też poza nim określa ten sam przepis.
bruno666

Powrót do Sytuacje na drodze