RONDO

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

RONDO

Postprzez Benzyna.pb » czwartek 05 stycznia 2006, 00:02

RONDO. Czy wjeżdżając na rondo z pasa zewnętrznego mogę zająć pas środkowy lub wewnętrzny? Jeżeli tak to oznacza, że jeżeli zamierzam zawrócić na rondzie to mogę wjechać na rondo również z zewnętzrnego pasa ( nie tylko z lewego).
Benzyna.pb

Postprzez kropek64 » czwartek 05 stycznia 2006, 00:12

hmmm...w mojej książce pisze, że aby zawrócić na rondzie trzeba z lewego pasa...ale ekspertem nie jestem! :roll:
29.05.2006 ==> niestety
03.06.2006 ==> yeahhhh.... :) i wiadomo o co chodzi

Obrazek
kropek64

Postprzez cappricio » czwartek 05 stycznia 2006, 00:30

cappricio

Re: RONDO

Postprzez Tomek_ » czwartek 05 stycznia 2006, 10:17

Benzyna.pb napisał(a):RONDO. Czy wjeżdżając na rondo z pasa zewnętrznego mogę zająć pas środkowy lub wewnętrzny? Jeżeli tak to oznacza, że jeżeli zamierzam zawrócić na rondzie to mogę wjechać na rondo również z zewnętzrnego pasa ( nie tylko z lewego).

Zmiana pasa w kierunku wewnetrznym ronda jest zlym zwyczajem, na egzaminie oblalbys za to :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez jjaacc » piątek 06 stycznia 2006, 00:24

Zajmowanie zewnętrznego pasa ruchu, przed RONDEM, z zamiarem skrętu w lewo lub zawrócenia nie ma żadnego uzasadnienia prawnego. Chyba że pasy były by oznaczone i dopuszczały taką jazdę. Przepisy mówią wyraźnie, jeżeli kierujący ma zamiar skręcić w lewo lub zawrócić, powinien zbliżyć się do osi jezdni lub lewej krawędzi jezdni jednokierunkowej, nigdzie nie ma zapisu że nie dotyczy to rond. Ale sam nie wiem dlaczego toleruje się takie zachowania kierujących. Na normalnym skrzyżowaniu kierujący za takie zachowanie został by ukarany, a czy RONDO jest jakimś „nie normalnym” skrzyżowaniem?
jjaacc

Postprzez Sławek_18 » piątek 06 stycznia 2006, 10:24

no normalnie, nienormalnym :D jest to skrzyzowanie o ruchu okreznym, to znaczy, ze bez zmiany pasa ruchu mozna smigac dokola wysepki, czyli opuszczajac lewy pas przecinasz tor jazdy prawemu ktory sa moze smigac caly czas "prosto" no bo jesli jedzie po rondzie to tak jakby jechac caly czas prosto. Oczywiscie chodzi mi o rondo bez strzalem organizujacych jazde po danym pasie ruchu.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez jjaacc » piątek 06 stycznia 2006, 23:21

Nikt nie zabrania jeździć w kółko po rondzie. Chodzi o to, że przed skrzyżowaniem trzeba zająć lewy skrajny pas jeżeli ma się zamiar wykonać manewr w lewo. Na skrzyżowaniu można pas zmienić. Poza tym nie na wszystkich rondach pasy ruchu są wyznaczone wokół wyspy centralnej. Na niektórych rondach pasy ruchu biegną tak jak wchodzące w to skrzyżowanie jezdnie. Na innych, pasy rozchodzą się promieniście od wyspy, tworząc ślimaka. Kierujący wjeżdża lewym pasem, czyli do wewnątrz ronda i nie zmieniając pasa jest wyprowadzany na zewnątrz. Nie jest tak jak w książeczkach dla malutkich kierowców, że pasy ruchu biegną zawsze wzdłuż i równolegle do obwodu wyspy
jjaacc

Postprzez njoy » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:06

Wiem, że macie dość rond, ale...

Naprawdę duże rondo o średnicy ponad 100m, o trzech pasach ruchu wokół wyspy.
Dochodzi do niego między innymi ulica jednokierunkowa o dwóch pasach ruchu.
Na obu pasach ustawiają się pojazdy chcące przejechać rondo na wprost i chętne do wjechania na środkowy pas wokół wyspy. Oczywiście oba pojazdy mogą tak zrobić i nie jest to nic dziwnego.
Co jednak, gdy się stukną na środkowym pasie? Czyja będzie wina?
njoy

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 06 lutego 2006, 16:47

njoy napisał(a):Naprawdę duże rondo o średnicy ponad 100m, o trzech pasach ruchu wokół wyspy. Dochodzi do niego między innymi ulica jednokierunkowa o dwóch pasach ruchu.
Na obu pasach ustawiają się pojazdy chcące przejechać rondo na wprost i chętne do wjechania na środkowy pas wokół wyspy. Oczywiście oba pojazdy mogą tak zrobić i nie jest to nic dziwnego.
Co jednak, gdy się stukną na środkowym pasie? Czyja będzie wina?

Można poprosić o rysunek? Niekoniecznie dokładny, byle było na nim zaznaczone dokładnie, w jaki sposób te dwa pasy z tej ulicy dojazdowej do ronda łączą się z trzema pasami na rondzie. Wtedy łatwiej będzie dać jednoznaczną odpowiedź do konkretnej sytuacji.
scorpio44

Postprzez cappricio » poniedziałek 06 lutego 2006, 20:07

Obrazek

to nie chodzi o taką sytuacje?
tak zrozumiałam...

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2910
to tutaj jest dyskusja o tym rondzie... :)
cappricio

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 06 lutego 2006, 20:18

cappricio napisał(a):to nie chodzi o taką sytuacje?
tak zrozumiałam...

Nie o taką, bo Njoy pisał o trzech pasach dookoła wyspy.
scorpio44

Postprzez njoy » wtorek 07 lutego 2006, 10:07

Chodzi o taką sytuację:

Obrazek

Założenie jest takie, że oba autka chcą przejechać na drugą stronę tego kolosa.
Przed rondem nie ma żadnych strzałek kierunkowych. Rondo "klasyczne", ze znakiem ustąp pierwszeństwa.
njoy

Postprzez Sławek_18 » wtorek 07 lutego 2006, 10:27

Gosci po prawej stronie ma pierwszenstwo. Czyli. z lewego pasa moze zajac bezproblemowo lewy wewnetrzny, a gosciu z prawego moze zajac srodkowy i prawy zewnetrzny.
Zasada prawej reki.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez njoy » wtorek 07 lutego 2006, 11:28

Właśnie problem w tym, że ci z lewego pasa ładują się przede wszystkim na środkowy na rondzie.
njoy

Postprzez ella » wtorek 07 lutego 2006, 11:58

Czyli. z lewego pasa moze zajac bezproblemowo lewy wewnetrz

A od kiedy lewy wewnętrzny służy do jazdy na wprost :wink:
W myśl przepisów prawy ma pierwszeństwo ale w myśl nie utrudniania drugiemu jazdy prawy powinien zająć prawy pas bo nim też można jechać na wprost a lewy wtedy by zajął środkowy pas.
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze