Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez rusel » wtorek 03 września 2013, 09:27
przez LeszkoII » wtorek 03 września 2013, 10:45
Nie będę wtedy bronił racji, bo tym "klepiskiem" będzie nieutwardzone pobocze. Rozumiem, że przykład odnosił się do obszaru niezabudowanego a przedmiotem dyskusji jest obszar zabudowany i droga złożona z jezdni i chodnika. Może wiele rzeczy jeszcze nie widziałem, ale nie widziałem(i nie raczej zobaczę)pobocza znajdującego się "po drugiej stronie" chodnika, gdyż takie coś nie spełnia def. pobocza.rusel napisał(a):jak jest pobocze i B36 a nie ma chodnika tylko klepisko to co? zatrzymasz sie i bedziesz bronil racji?
Nie można żonglować ustawami operując pojęciami brzmiącymi tak samo, lecz mającymi różne znaczenie i kontekst. To nie dotyczy tylko pojęcia drogi, ale też skrzyżowania. Dopuszczam podpieranie się ustawą o drogach publicznych tam, gdzie z PoRD nie wynika precyzyjnie, co ustawodawca miał na myśli (np. tunel, most, zjazd, wlot itp.)rusel napisał(a):wszyscy parkujmy na klepiskach pod scianami budynkow to nas ten znak nie dosięgnie, a tak na powaznie ustawa o drogach publicznych co wchodzi w sklad drogi i pasa drogowego i wszystko bedzie jasne.
przez rusel » wtorek 03 września 2013, 10:49
Nie będę wtedy bronił racji, bo tym "klepiskiem" będzie nieutwardzone pobocze. Rozumiem, że przykład odnosił się do obszaru niezabudowanego a przedmiotem dyskusji jest obszar zabudowany i droga złożona z jezdni i chodnika. Może wiele rzeczy jeszcze nie widziałem, ale nie widziałem(i nie raczej zobaczę)pobocza znajdującego się "po drugiej stronie" chodnika, gdyż takie coś nie spełnia def. pobocza.
Nie można żonglować ustawami operując pojęciami brzmiącymi tak samo, lecz mającymi różne znaczenie i kontekst. To nie dotyczy tylko pojęcia drogi, ale też skrzyżowania. Dopuszczam podpieranie się ustawą o drogach publicznych tam, gdzie z PoRD nie wynika precyzyjnie, co ustawodawca miał na myśli (np. tunel, most, zjazd, wlot itp.)
Zdaję sobie sprawę, że zaprezentowałem kontrowersyjna wykładnię, ale cóż poradzić... takie mamy prawo
przez szerszon » wtorek 03 września 2013, 11:24
to sąd przypomni i podeprze się każdą wykladnią prawną kazdej ustawy obowiazujacej w naszym kraju
Wystarczy ustawa o drogach publicznych,
Wyklepany grunt przylegajacy do chodnika w pasie uzytku publicznego
nie daje podstaw ani do zatrzymania ani postoju, tak to wszystkie wyjezdzone trawniki moznaby oblegac w tym kraju bez wzgledu na oznakowanie
bledne i nielogiczne rozumowanie
przez rusel » wtorek 03 września 2013, 11:39
Wyobraż sobie te samą sytuację bez B-36...mozna zaparkować ?
tylko to nie wynika z B-36
przepisach jest mowa o drogach, a nie drogach publicznych
przez szerszon » wtorek 03 września 2013, 12:21
no to slucham z czego to wynika, tylko nie wklejaj art 47 bo nie mowimy o parkowaniu na chodniku...
,że przy krawędzi jezdni
pierwsza lepsza droga z b36, jezdnia-pobocze-chodnik-grunt (zakladamy okres zimowy), za plotem jest parking, wiec jezeli zakazu parkowania nie bedzie to takie parkownie powinno byc dopuszczone..
przez rusel » wtorek 03 września 2013, 14:25
przez LeszkoII » wtorek 03 września 2013, 16:58
Trawniko-pobocze??? ...z krawężnikiem?rusel napisał(a):http://goo.gl/maps/u35Kc
przez rusel » wtorek 03 września 2013, 19:15
Trawniko-pobocze??? ...z krawężnikiem?
no tak bym tego nie nazwal ale rowniez chodzi o funkcje spelniajaca m.i.n ochrone bo nie dopuszcza sie na nim ruchu pojazdow bezposrednio z jezdni i wtedy moze byc tam np droga dla rowerowogrodzenia, balustrady (lub separatora?)
A w sensie def. z ustawy o drogach publicznych... potrzebny byłby geodeta
przez LeszkoII » wtorek 03 września 2013, 19:33
Nie widziałem tego jeszcze...rusel napisał(a):a dlaczego nie? niejedno pobocze oddzielone jest w projektach kraweznikami, byc moze mozna skorzystac z nazwy tzw 'pobocze wyniesione ponad poziomem nawierzchni jezdni przeznaczone do umieszczania w nim chodnika, prowadzenia i zabezpieczania ruchu drogowego'
Hmmm..., przy paragrafie dotyczącym B-36 wyczytałem, że chodzi o drogę a nie drogę publiczną(to samo dotyczy w wymiarze ogólniejszym czyli - par. 15.1 dzu170). Pojęć tych nie stosuje się zamiennie(lub domyślnie). Po prostu w konkretnych zapisach (np. Art. 17) PoRD ustawodawca używa określeń droga nie będąca drogą publiczną. No ale na drogach niepublicznych też obowiązują znaki drogowe.rusel napisał(a):mając na uwadze znak B36 oraz definicje drogi wg pord art 2.1a "droga publiczna w rozumieniu ustawy o drogach publicznych" wniosek jest klarowny czy to od lewej czy to prawej strony chodnika
przez rusel » środa 04 września 2013, 13:15
Hmmm..., przy paragrafie dotyczącym B-36 wyczytałem, że chodzi o drogę a nie drogę publiczną
Nie widziałem tego jeszcze... Racz dogodzić mi przykładem
przez taik » piątek 13 września 2013, 15:42
przez rusel » sobota 14 września 2013, 15:56
przez szerszon » sobota 14 września 2013, 16:35
przez rusel » sobota 14 września 2013, 16:49