szymon1977 napisał(a):Pomyliłeś chociażby "jazdę łukiem" z "jazdą po łuku".
Skoro to oczywista oczywistość, że jedno od drugiego się różni, to w kilku słowach proszę o wytłumaczenie...bo na prawdę nie wiem a piszesz ciekawie. Czym się różni "jazda drogą" od "jazdy po drodze"(pomińmy tematykę stylistycznej poprawności). Odpowiedzi proszę uzasadnić przepisami.
szymon1977 napisał(a):Nie mam czasu na prezentowanie tutaj szczegółowej analizy Twojej wypowiedzi.
Wiem, zgrzeszyłem zbyt długim wpisem, co może zniechęcać innych do zapoznania się z jego treścią.
szymon1977 napisał(a):Żebyś tylko jeszcze wjeżdżając na rondo nie zjeżdżał z drogi i pasów ruchu nie ignorował to będzie git!
"
Droga z pierwszeństwem" lub "
trasa z pierwszeństwem" - obydwie formy wydają się poprawne(poniżej zacytowane przepisy z 220)
Jezeli droga z pierwszenstwem zmienia kierunek na skrzyzowaniu, to pod znakiem D-1 umieszcza sie tabliczke T-6a
Poza obszarem zabudowanym znak D-1 łącznie z tabliczką T-6a stosuje sie tylko w przypadkach, gdy trasa z pierwszenstwem zmienia kierunek na skrzyzowaniu.
W przypadku ronda bardziej pasuje "trasa z pierwszeństwem" - takie mam odczucie, wiem że wolałbyś przepisy zamiast moich odczuć

Nie znam takich przepisów. Na rondzie drogi się przecinają, łączą, rozwidlają jednocześnie i chyba nie warto tego szczegółowo drążyć w jakim dokładnie miejscu. To samo będzie na innych skanalizowanych skrzyżowaniach o nietypowej organizacji ruchu. Zdecydowanie wolę nazywać skrzyżowanie skrzyżowaniem niż drogą, która jest przecinana przez inną drogę. Ważne, że znajduję się na skrzyżowaniu dróg - nie interesuje mnie czy jestem na drodze X czy Y i na jakiej podstawie wydać werdykt. Mówiąc o trasie na skrzyżowaniu - nie będzie wątpliwości żadnych. Tak unikam kontrowersyjnych lub niejednoznacznych nazewnictw.
Na rondzie nie ma stricte drogi, lecz jest skrzyżowanie dróg. I nawet pasy ruchu nie utworzą mi tam przestrzeni, która będzie należała wyłącznie do jednej drogi. Nie da się tak. Więc dla skrzyżowań operujmy pojęciami trasa, strumień ruchu, pas ruchu a nie od razu droga.
Wracając do przykładu:
http://goo.gl/maps/nsbwW Jakby nie było tam znaków pionowych, odpowiedziałeś...
szymon1977 napisał(a):Brak znaku też o czymś może mówić, jak np. brak tabliczki T-6 jest jednoznaczny z przebiegiem drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie bez zmiany kierunku (na wprost lub łukiem).
Sygnalizujesz prawym czy nie sygnalizujesz? Takie lub podobne oznakowanie może wystąpić bez D1+T6 (przykład omawianego ronda).
Pisałes też o drodze w łuku. Czy kąt i promień takiego łuku może byc dowolny? Czy na poniższych znakach (1 lub 2) widzisz łuk czy brak łuku i od czego to zalezy?

PS>Znów wyszedł za długi post