Kto ma pierwszeństwo? Rondo grunwaldzkie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo? Rondo grunwaldzkie

Postprzez Kaszub » piątek 13 września 2013, 17:37

Witam,
dzisiaj miałem nieprzyjemną sytuację na moim "ulubionym" rondzie grunwaldzkim w Krakowie. Zamieszczam mapkę z oznaczeniem:

Obrazek

Zjeżdżając "z góry" w kierunku mostu dębnickiego natrafiłem (jak zwykle) na ciąg samochodów, które przejechały dołem jeszcze na zielonym świetle. Włączając się między dwa auta to stojące z tyłu ruszyło i obtarło moje tylne nadkole (jego przednie). Gość widać doświadczony, zaproponował podpisanie oświadczenia o szkodzie (oczywiście mojej). Jako że jestem młodszym, mniej doświadczonym kierowcą i nie będąc pewnym swojej racji, a jednocześnie śpiesząc się (on wracał już zapewne do domu na obiad) podpisałem ugodę. Jednak im dłużej się nad sytuacją zastanawiam, to mam przeczucie że wina nie leżała po mojej stronie. Prawo jazdy mam od 5 lat, do tej pory nie miałem żadnych "przygód" na drodze.
Pierwsze, kluczowe pytanie to (jak w tytule): Kto ma pierwszeństwo w takiej sytuacji?
Chciałbym też wiedzieć czy można podważyć ww. oświadczenie. Jeśli ktoś miał związaną z tym sytuację to proszę o podzielenie się odczuciami (czy trzeba się potem 10 lat sądzić, czy jest sens).
Kaszub

Re: Kto ma pierwszeństwo? Rondo grunwaldzkie

Postprzez RossoneriDevil » piątek 13 września 2013, 17:50

Ogólnie to twoja wina ponieważ zamieniałeś pas ruchu oraz wyjeżdżałeś z drogi podporządkowanej, z tym że Ciekaw jestem jak sytuacja wyglądała, bo napisałeś że włączyłeś się między dwa samochody i ten z tyłu "ruszył" ? Czy odebrałeś jego zachowanie jako uprzejmość z jego strony że pozwala Ci zmienić pas? Bo jak tak zrobił to może warto było poszukać świadków zdarzenia...może to by coś pomogło...może by się wystraszył....i olał sprawę....
RossoneriDevil

Postprzez Kaszub » piątek 13 września 2013, 17:59

Nie, nie było to uprzejme przepuszczanie. Gość kiedy auta przed nim ruszyły też zwyczajnie ruszył, jakbym był niewidzialny. Ja byłem w tym momencie dwoma kołami na docelowym pasie (pas ma szerokość 1,5 auta).
Rozwinę moje wątpliwości: tamto auto wjechało na zielonym, ale jeśli traktować te 2 drogi jako skrzyżowanie, to nie opuścił go przed zmianą światła na czerwone, podczas gdy ja chciałem wjechać na skrzyżowanie na zielonym. Sygnalizacja powinna mieć pierwszeństwo nad oznaczeniami poziomymi. Jakby światła były wyłączone to oczywiście wina leżałaby po mojej stronie.
Sama "szkoda" nie była duża, u mnie obtarcie do zamalowania kredką, u niego błotnik jest plastikowy i podobno "tego nie pomaluje". Nie chciałem dyskutować, bo odwołał się do sytuacji kiedy ostatnio podobnie wjechał w niego ktoś z tyłu (i zapłacił słono). To ja takiego doświadczenia nie miałem niestety.
Kaszub

Postprzez RossoneriDevil » piątek 13 września 2013, 19:20

Z jednej strony racja, samochód czerwony wjechał na skrzyżowanie i nie zdołał go opuścić. Twój sygnalizator kierunkowy S-3 informuje Cię o tym że przejazd przez skrzyżowanie jest bezkolizyjny.
Z drugiej strony mimo wszystko wjeżdżasz na pas ruchu zajęty już przez inne samochody, który powinien być chyba wolny....

No cóż, nie potrafię pomóc bo faktycznie dziwna sprawa, może ktoś ze starszyzny pomoże :)
RossoneriDevil

Postprzez rusel » piątek 13 września 2013, 22:17

Ja byłem w tym momencie dwoma kołami na docelowym pasie

i to przesadza o winie zmianiajacego pas ruchu czyli bedacego w trakcie jego zmiany, dopiero calkowita jego zmiana i uderzenie w tyl moze (nie musi) swiadczyc o niedostosowaniu predkosci i bezpiecznej odleglosci poprzedzajacego kierowcy a tak szkoda jest na blotniku z boku pojazdu co swiadczy o klasycznym zajechaniu drogi i niezachowaniu szczegolnej ostroznosci podczas zmiany pasa ruchu

Sygnalizacja powinna mieć pierwszeństwo nad oznaczeniami poziomymi

ma pierwszenstwo tylko przed znakami ustalajacymi pierwszenstwo przejazdu
rusel

Postprzez Kaszub » sobota 14 września 2013, 02:50

Jest to też kwestia kluczowa na przyszłość, bo to klasyczny przypadek, że zapala się zielone dla jadących "z góry" i nie da się wjechać bo oba pasy są zastawione przez auta które wjechały z dołu "jeszcze na zielonym". Stąd się biorą takie sytuacje... A czy w tym wypadku nie ma znaczenia zasada zmieniania pasa "na zamek" (co prawda nie ma takiego znaku przed skrzyżowaniem)?
Kaszub

Postprzez RossoneriDevil » sobota 14 września 2013, 05:24

A czy w tym wypadku nie ma znaczenia zasada zmieniania pasa "na zamek"

Tak powinno to wyglądać, lecz trzeba się upewnić że można wjechać na sąsiedni pas.
RossoneriDevil

Postprzez rusel » sobota 14 września 2013, 10:01

czy w tym wypadku nie ma znaczenia zasada zmieniania pasa "na zamek

to sfera jedynie partnerstwa na drodze a znaki zachecajace do rozladowywania korkow nie są znakami ustawowymi
rusel

Powrót do Sytuacje na drodze