Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku jazdy?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku jazdy?

Postprzez LeszkoII » piątek 13 czerwca 2014, 19:45

Obrazek
http://s11.postimg.org/drn50dvzl/awaria_intuicji.jpg

Wyobraźcie sobie dość długą drogę jednokierunkową o jednym pasie ruchu. Po lewej i po prawej stronie znajdują się wyznaczone miejsca do postoju. Niestety zza szyby wygląda na to, że brakuje wolnych stanowisk. Jedziemy z nadzieją, że nagle coś wolnego dojrzymy - albo z lewej albo z prawej strony.

Wobec tego mam pytania:

1. Czy włączenie świateł awaryjnych podczas jazdy w momencie poszukiwania wolnego miejsca jest zabronione?
2. Czy światła te mogą kogoś zmylić?
3. Czy z określonego w Art. 22.5. obowiązku sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy wynika, że ów zamiar dotyczy tylko jednej z dwóch opcji: albo w prawo albo w lewo?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Światła awaryjne też oznaczają zamiar zmiany kierunku ja

Postprzez RossoneriDevil » piątek 13 czerwca 2014, 20:53

W takiej sytuacji myślę że wystarczy jeden kierunkowskaz, a czy w ogóle trzeba jechać z kierunkowskazem szukając miejsca do parkowania?

Sam jednak myślałem aby na awaryjnych, wyjeżdżać, kiedy robię to tyłem, a widoczność mam ograniczoną jakimś transitem, bądź SUV-em.....ale czy było by to czytelne?
Tego nie wiem.
RossoneriDevil

Postprzez szymon1977 » piątek 13 czerwca 2014, 21:31

LeszkoII napisał(a):3. Czy z określonego w Art. 22.5. obowiązku sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy wynika, że ów zamiar dotyczy tylko jednej z dwóch opcji: albo w prawo albo w lewo?
A jak możesz mieć zamiar zmiany kierunku jazdy, skoro nawet nie wiesz, czy będzie możliwość zmiany kierunku jazdy?

Na razie to masz pomysł, żeby gdzieś tutaj zaparkować. A od pomysłu,żeby zaparkować do zamiaru zmiany kierunku jazdy długa droga. Zobaczysz miejsce, w którym mógłbyś zmienić kierunek jazdy i będziesz miał zamiar to zrobić wtedy włączysz migacz. A, że z powodu ograniczonej widoczności jedziesz powoli będzie to zawczasu i wyraźnie.
-----
LeszkoII napisał(a):3. Czy z określonego w Art. 22.5. obowiązku sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy wynika, że ów zamiar dotyczy tylko jednej z dwóch opcji: albo w prawo albo w lewo?
Wynika to z logiki. Jesteś w stanie jednocześnie zmienić kierunek jazdy w prawo i w lewo?
LeszkoII napisał(a):2. Czy światła te mogą kogoś zmylić?
Ostrzegasz o sytuacji awaryjnej, której nie ma (raczej nic złego się nie stanie, ale nie o to zapytałeś).
LeszkoII napisał(a):1. Czy włączenie świateł awaryjnych podczas jazdy w momencie poszukiwania wolnego miejsca jest zabronione?
Chyba jedynie przez Art.3.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 13 czerwca 2014, 21:58

szymon1977 napisał(a):A jak możesz mieć zamiar zmiany kierunku jazdy, skoro nawet nie wiesz, czy będzie możliwość zmiany kierunku jazdy?
Chcę zaparkować a ta chęć będzie oznaczała, że nagle pojawi się wolne miejsce żeby z niego skorzystać.
szymon1977 napisał(a):Na razie to masz pomysł, żeby gdzieś tutaj zaparkować. A od pomysłu,żeby zaparkować do zamiaru zmiany kierunku jazdy długa droga.
Nie przesadzaj. Znów zabawa w słownik języka polskiego? Po co?!
szymon1977 napisał(a):Zobaczysz miejsce, w którym mógłbyś zmienić kierunek jazdy i będziesz miał zamiar to zrobić wtedy włączysz migacz. A, że z powodu ograniczonej widoczności jedziesz powoli będzie to zawczasu i wyraźnie.
Jasne, że jadę powoli - bo szukam miejsca a nie chcę przegapić. Moment zauważenia a moment skręcania to..... nagle zauważone wolne stanowisko - czyli to dwie inne rzeczy. Odejmiesz czas drugiego od czasu wystąpienia pierwszego i wyjdzie Ci sekunda, może trzy.

Czy trzy sekundy pracy kierunkowskazu odpowiada warunkowi "wyraźnie i zawczasu"? Korygować prędkością można,,,,ale....
szymon1977 napisał(a):Wynika to z logiki. Jesteś w stanie jednocześnie zmienić kierunek jazdy w prawo i w lewo?
Skąd wyciągasz wniosek taki wniosek? W art. 22.5. czytamy o (...) zamiarze zmiany kierunku jazdy a ten zamiar może być dowolny w prawo lub w lewo.
szymon1977 napisał(a):Ostrzegasz o sytuacji awaryjnej, której nie ma (raczej nic złego się nie stanie, ale nie o to zapytałeś).
Awaryjne jako sygnalizowanie awarii podczas jazdy :!: :?: :roll:
szymon1977 napisał(a):Chyba jedynie przez Art.3.
Będąc holowanym na autostradzie to pewnie tak.... 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » sobota 14 czerwca 2014, 00:18

LeszkoII - myślę, że tu wystarczy kierunkowskaz....dowolny :D
Skoro jeden pas, to i tak nikt cię nie łyknie, a jadący z tyłu jak migasz, to wie już, że chcesz zaparkować i szukasz miejscówki.
Awaryjnych nie odczyta jak planujesz, a nawet będzie się irytował z ich powodu.
A nawet jak miejsce znajdziesz po drugiej stronie niż migasz, to przecież możesz przyhamować i zmienić zamiar ;)
Ja przeważnie w takiej sytuacji "szukam po lewej"....a jak się znajdzie po prawej, to zmiana migadełka i wstawiamy się w miejscówkę :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 14 czerwca 2014, 00:40

LeszkoII napisał(a):Znów zabawa w słownik języka polskiego? Po co?!
Bo twierdzisz, że masz zamiar choć go jeszcze nie masz i błędnie wychodzi Ci, że jesteś zobowiązany migać, choć zobowiązany jeszcze nie jesteś.
LeszkoII napisał(a):Czy trzy sekundy pracy kierunkowskazu odpowiada warunkowi "wyraźnie i zawczasu"?
Podczas jazdy z prędkością, z jaką ja jadę szukając miejsca do parkowania zdecydowanie tak.
LeszkoII napisał(a):...nagle pojawi się wolne miejsce żeby z niego skorzystać.
Skoro miejsce parkingowe pojawia się na tyle nagle, że sam jego pojawieniem się jesteś zaskoczony to po prostu jedziesz zbyt szybko.
LeszkoII napisał(a):W art. 22.5. czytamy o (...) zamiarze zmiany kierunku jazdy...
Tak. W Art.22.5. nie czytamy nawet, że zamiaru zmiany kierunku jazdy w lewo nie można sygnalizować prawym kierunkowskazem. Hulaj dusza - piekła nie ma.
LeszkoII napisał(a):ten zamiar może być dowolny w prawo lub w lewo.
To masz już w końcu ten zamiar zmiany kierunku jazdy czy jeszcze go nie masz? A co jak okaże się, że miejsca parkingowego nie było i przejedziesz bez zmiany kierunku jazdy za to z migaczem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 14 czerwca 2014, 07:36

Panowie przekonaliście mnie :D
LeszkoII

Postprzez mariusz79 » sobota 14 czerwca 2014, 10:20

LeszkoII
Panowie przekonaliście mnie

To dobrze, że Cię przekonali, bo jazda na światłach awaryjnych, to pomysł jakiś z kosmosu chyba.
Nie wiem skąd w ogóle mogą rodzić się takie pomysły. Światła awaryjne mają swoje przeznaczenie i stosujemy je zgodnie z przepisami, a kiedy przepisy wymagają włączenia świateł awaryjnych to zapewne wiesz.
mariusz79

Postprzez szymon1977 » sobota 14 czerwca 2014, 11:25

LeszkoII napisał(a):Panowie przekonaliście mnie :D
Możesz konkretnie napisać kto i do czego Cię przekonał... zanim bezpodstawnie w piórka obrosnę :-)
szymon1977

Postprzez rusel » sobota 14 czerwca 2014, 14:48

Światła awaryjne mają swoje przeznaczenie i stosujemy je zgodnie z przepisami

nie do końca, w pojazdach wyposazonych w system bas swiatla awaryjne zalacza sie podczas jazdy w fazie wspomagania sily hamowania
rusel

Postprzez szymon1977 » niedziela 15 czerwca 2014, 00:01

Może z awaryjnymi jest tak jak z "migaczami", że ustawodawca napisał tylko kiedy zobowiązani jesteśmy ich użyć. A że nie napisał, kiedy mamy zakaz ich użycia to zgodnie z Art.3. używamy ich kiedy ma to jakiś sens.
szymon1977

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 czerwca 2014, 00:10

rusel
nie do końca, w pojazdach wyposazonych w system bas swiatla awaryjne zalacza sie podczas jazdy w fazie wspomagania sily hamowania

No tak, ale światła awaryjne włączają się w tym przypadku samoczynnie. To nie kierujący je włącza.
mariusz79

Postprzez szymon1977 » niedziela 15 czerwca 2014, 00:24

Jeżeli byłoby to niezgodne z PoRD to samochód nie zaliczyłby homologacji.
szymon1977

Postprzez mariusz79 » niedziela 15 czerwca 2014, 00:30

szymon1977
Może z awaryjnymi jest tak jak z "migaczami", że ustawodawca napisał tylko kiedy zobowiązani jesteśmy ich użyć. A że nie napisał, kiedy mamy zakaz ich użycia to zgodnie z Art.3. używamy ich kiedy ma to jakiś sens.

Gdyby tak miało być, to zapewne ustawodawca użyłby zwrotu " w szczególności ". Wtedy katalog używania świateł awaryjnych byłby otwarty.
Ustawodawca jednak tego nie zrobił, więc ten katalog jest zamknięty. Używamy tych świateł więc tylko wtedy, gdy taki obowiązek wynika z przepisów ustawy prawo o ruchu drogowym.
Chętnie jednak się dowiem kiedy kto jeszcze tych świateł używa.
O dziękowaniu światłami awaryjnymi już wiem. Kiedy pojazd stoi jako ostatni w korku, zwłaszcza na drodze po za obszarem zabudowanym. Podczas cofania (dotyczy to głównie kierowców samochodów ciężarowych). Kiedy robimy komuś papa. Kiedy udajemy, że coś niby się zepsuło, a tak naprawdę tylko wyskoczyliśmy do kiosku po papieroski, a pojazd pozostał w miejscu niedozwolonym. No i hitem są chyba światła awaryjne podczas holowania. Czy coś pominąłem?
Jeżeli byłoby to niezgodne z PoRD to samochód nie zaliczyłby homologacji.

Może więc nasz kodeks drogowy nie nadąża za cudami techniki? Może nawet nie tyle kodeks, co warunki techniczne pojazdów.
mariusz79

Postprzez szymon1977 » niedziela 15 czerwca 2014, 00:43

Znajdź przepis w PoRD, który zabrania włączenia awaryjnych świateł np. podczas gwałtownego hamowania na autostradzie z maksymalnej dozwolonej tam prędkości.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze