Zabrany dowód tymczasowy, 3 dni temu po terminie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zabrany dowód tymczasowy, 3 dni temu po terminie

Postprzez verde » niedziela 21 marca 2010, 10:02

Witam, wczoraj policja zabrała mi dowód tymczasowy. Termin jego minął 17 marca tego roku ( 2010 ) . Moja wina bo zakupiłem auto przerejestrowałem go, lecz auto zaprowadziłem do mechanika na początku marca coś koło 10 marca i kompletnie zapomniałem o terminie, auto stało tam do 19 marca. Wsiadłem za kółko i wczoraj w sobotę 20 marca policja rutynowo zatrzymała mnie do kontroli. Wypisali mi pokwitowanie zabrania dowodu w we wtorek mam się zgłosić do wydziału komunikacji po odbiór " twardego" dowodu rejestracyjnego. ( Policjant nawet śmiał się że robi mi przysługę bo plus dodatkowe 7 dni zyskałem na jazdę autem ) Mam pytanie czy muszę iść przedtem na przegląd czy coś ? Z rozmowy z policjantem wynikało że mam normalnie iść do wydziału komunikacji i odebrać właściwy dowód rejestracyjny, a przegląd dopiero mam robić w październiku , wtedy mi się kończy przegląd, przy przerejestrowaniu auta dołączyłem kartkę z przeglądami i ostatnim ważnym, więc w dowiedzie tym właściwym powinienem mieć przecież wpisany termin przeglądu. Dodatkowo w tej sytuacji, kiedy to policja do urzędu odda dowód tymczasowy i chcąc odebrać prze zemnie już " sztywny" dowód będę jakieś dodatkowe koszta ponosił ?
Jednym słowem. Jeśli się zgłoszę z karteczką wydaną przez policję do urzędu po dowód właściwy rejestracyjny to czy normalnie będzie to przebiegać typu daje karteczkę, a oni mi w zamian dowód.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Re: Zabrany dowód tymczasowy, 3 dni temu po terminie

Postprzez WOJO » niedziela 21 marca 2010, 13:48

verde napisał(a):Jednym słowem. Jeśli się zgłoszę z karteczką wydaną przez policję do urzędu po dowód właściwy rejestracyjny to czy normalnie będzie to przebiegać typu daje karteczkę, a oni mi w zamian dowód.

Dajesz dodatkowo parę karteczek z napisem "NBP" i masz dowód.:)
WOJO

Postprzez verde » niedziela 21 marca 2010, 20:07

Nie rozumiem odpowiedzi ? Przecież wszystko już raz opłaciłem .. Czyli co jak to mam rozumieć , przez to że policja zaniesie mój dowód tymczasowy przy odbiorze mojego "sztywnego " dowodu rejestracyjnego będę musiał coś dopłacać ?
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez WOJO » poniedziałek 22 marca 2010, 09:32

verde napisał(a):Przecież wszystko już raz opłaciłem .. Czyli co jak to mam rozumieć , przez to że policja zaniesie mój dowód tymczasowy przy odbiorze mojego "sztywnego " dowodu rejestracyjnego będę musiał coś dopłacać ?

Dawno nie zmieniałem samochodu, ale kiedyś było tak, że za tymczasowy płaciło się raz, a za stały drugi raz...
WOJO

Postprzez poriot » poniedziałek 22 marca 2010, 10:30

Zależy od wydziału komunikacji. W niektórych miastach płaci się za wszystko z góry, w innych po kolei w miarę otrzymywania kolejnych dokumentów.

Jeśli już zapłaciłeś za "sztywny" dowód to po prostu jedź do wydziału komunikacji, odbierz go i po sprawie. Żadnych kar, ani konieczności robienia szybciej przeglądu nie ma :)
poriot

Postprzez verde » poniedziałek 22 marca 2010, 21:19

Dziękuję jutro się wybiorę do urzędu, gdyż dzisiaj obstawiałem że pewnie dopiero policja doniesie dowód rejestracyjny.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Powrót do Luźna gadka