spryciulka_: Dlaczego drogówka staje poza linią ciągłą bądź na powierzchni wyłączonej z ruchu (takie białe skośne pasy na jezdni). Przecież prawo mówi wyraźnie o zakazu wjazdu za linię ciągłą jak i o zakazie jazdy, zatrzymania oraz postoju na pow. wyłączonej z ruchu i nie ma w kodeksie żadnej informacji, że nie dotyczy to pojazdów policji?
Witold Norek: Ubolewam nad brakiem znajomości przepisów, gdyż przepisy i rozporządzenia MSWiA dopuszczają zatrzymywanie radiowozu w miejscu niedozwolonym podczas pełnienia obowiązków służbowych. Dziś trudno wyobrazić sobie inne miejsce, gdzie policjant mógłby zatrzymać pojazd do kontroli. Nie ma specjalnych "wysepek" czy zatok dla policji.
Dosc ostra odpowiedz Pana Witolda sklonila mnie do napisania tego postu. Otoz sam interesowalem sie tym tematem i nie moge go ogarnac (mam swoje odmienne zdanie, calkiem mozliwe, ze bledne), dlatego prosze o pomoc :)
Otoz w rozporzadzeniu w sprawie kontroli ruchu drogowego mamy napisane:
§ 4. 1. Pojazd powinien być zatrzymany w miejscu, gdzie nie utrudnia to ruchu i nie zagraża jego bezpieczeństwu.
oraz kiedy mozna sie do tego nie stosowac:
3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie konieczności zatrzymania pojazdu:
1) w wyniku prowadzonych działań pościgowych;
2) co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, iż może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego ze względu na swój stan techniczny lub zachowanie się kierującego.
Co rownie wazne i o co tak naprawde mi chodzi (ale to na koncu):
5. W przypadku zatrzymania pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione, kierujący pojazdem policyjnym przed przystąpieniem do kontroli włącza niebieskie światło błyskowe.
Do tej pory zastanawiam sie na jakiej podstawie (ktory inny, nadrzedny przepis na to pozwala? skoro rozporzadzenie dosc jasno okresla taka sytuacje) Policja moze przeprowadzac kontrole drogowa na przystankach, skrzyzowaniach, badz tez na powierzchni wylaczonej (P-21) bez wlaczonych niebieskich sygnalow swietlnych? Jezeli pojazd policyjny jest zatrzymany na takiej powierzchni wylaczonej (przystanku, skrzyzowaniu) i dopiero "wypatruje" kierujacych, to nie moze miec z gory zalozone, ze:
2) co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, iż może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego ze względu na swój stan techniczny lub zachowanie się kierującego.
co i tak nie zwalnia od wlaczonych niebieskich sygnalow swietlnych. Niestety bardzo czesto widze takie sytuacje i sie zastanawiam czy jest jeszcze jakis przepis, ktory pominalem i sie z nim nie zapoznalem, czy -mam nadzieje, ze tak jednak nie jest- sa rowni i rowniejsi co do przestrzegania prawa?