Policja - miejsce kontroli drogowej

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Policja - miejsce kontroli drogowej

Postprzez Miedzi0 » piątek 30 lipca 2010, 19:12

Przeczytalem dzis zapis "czatu": http://tiny.pl/h75hj a najbardziej zainteresowal mnie fragment:

spryciulka_: Dlaczego drogówka staje poza linią ciągłą bądź na powierzchni wyłączonej z ruchu (takie białe skośne pasy na jezdni). Przecież prawo mówi wyraźnie o zakazu wjazdu za linię ciągłą jak i o zakazie jazdy, zatrzymania oraz postoju na pow. wyłączonej z ruchu i nie ma w kodeksie żadnej informacji, że nie dotyczy to pojazdów policji?

Witold Norek: Ubolewam nad brakiem znajomości przepisów, gdyż przepisy i rozporządzenia MSWiA dopuszczają zatrzymywanie radiowozu w miejscu niedozwolonym podczas pełnienia obowiązków służbowych. Dziś trudno wyobrazić sobie inne miejsce, gdzie policjant mógłby zatrzymać pojazd do kontroli. Nie ma specjalnych "wysepek" czy zatok dla policji.

Dosc ostra odpowiedz Pana Witolda sklonila mnie do napisania tego postu. Otoz sam interesowalem sie tym tematem i nie moge go ogarnac (mam swoje odmienne zdanie, calkiem mozliwe, ze bledne), dlatego prosze o pomoc :)

Otoz w rozporzadzeniu w sprawie kontroli ruchu drogowego mamy napisane:

§ 4. 1. Pojazd powinien być zatrzymany w miejscu, gdzie nie utrudnia to ruchu i nie zagraża jego bezpieczeństwu.

oraz kiedy mozna sie do tego nie stosowac:

3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie konieczności zatrzymania pojazdu:

1) w wyniku prowadzonych działań pościgowych;

2) co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, iż może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego ze względu na swój stan techniczny lub zachowanie się kierującego.

Co rownie wazne i o co tak naprawde mi chodzi (ale to na koncu):
5. W przypadku zatrzymania pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione, kierujący pojazdem policyjnym przed przystąpieniem do kontroli włącza niebieskie światło błyskowe.

Do tej pory zastanawiam sie na jakiej podstawie (ktory inny, nadrzedny przepis na to pozwala? skoro rozporzadzenie dosc jasno okresla taka sytuacje) Policja moze przeprowadzac kontrole drogowa na przystankach, skrzyzowaniach, badz tez na powierzchni wylaczonej (P-21) bez wlaczonych niebieskich sygnalow swietlnych? Jezeli pojazd policyjny jest zatrzymany na takiej powierzchni wylaczonej (przystanku, skrzyzowaniu) i dopiero "wypatruje" kierujacych, to nie moze miec z gory zalozone, ze:

2) co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, iż może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego ze względu na swój stan techniczny lub zachowanie się kierującego.

co i tak nie zwalnia od wlaczonych niebieskich sygnalow swietlnych. Niestety bardzo czesto widze takie sytuacje i sie zastanawiam czy jest jeszcze jakis przepis, ktory pominalem i sie z nim nie zapoznalem, czy -mam nadzieje, ze tak jednak nie jest- sa rowni i rowniejsi co do przestrzegania prawa?
Miedzi0

Postprzez maryann » sobota 31 lipca 2010, 11:13

http://forum.tvp.pl/index.php?topic=21601.0
Tu się nad tym zastanawiałem i odpowiedzi są dwie:
-poważna, to zasada kontratypu(tak średnio ma tu zastosowanie);
-oraz najprostsza- policjant jest osobą kierującą ruchem i może wskazać miejsce zatrzymania pojazdowi kontrolowanemu. A sobie nie może?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 sierpnia 2010, 11:13 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
maryann

Postprzez Miedzi0 » sobota 31 lipca 2010, 16:20

maryann napisał(a):Tu się nad tym zastanawiałem i odpowiedzi są dwie:
-poważna, to zasada kontrapunktu(tak średnio ma tu zastosowanie);

Zasada kontratypu jest dosc mocno naciagana, bo na tej zasadzie po co formulowac przepisy, w jakim celu pisac ustawy, rozporzadzenia, skoro wszystko mozna wytlumaczyc "kontratypem". Polskie przepisy nie sa dostosowane do wideorejestratorow, dlatego jakos trzeba to wytlumaczyc. Samo tlumaczenie ma jakis sens z wideorejestratorami, ale ja o nich nie pisalem. Pomijam, ze jak kiedys znajdzie sie dobry prawnik, ktory bedzie chcial zaistniec w mediach, to ma duza szanse wygrac taka sprawe i wtedy dopiero zmienia przepisy...
Kontratypu - moim zdaniem - nie da sie zastosowac podczas prowadzenia kontroli drogowej, bo jeszcze niewiadomo kto zostanie zatrzymany, wiec jak w ogole mozna mowic o "przeslankach" z definicji:

Kontratyp – okoliczność wyłączająca karną bezprawność czynu. Zaistnienie kontratypu powoduje, że zachowanie wypełniające znamiona czynu zabronionego nie jest przestępstwem. Innymi słowami – postępowanie, które w normalnych warunkach jest bezprawne, staje się prawnie dozwolone ze względu na zaistnienie określonych przesłanek.

maryann napisał(a):-oraz najprostsza- policjant jest osobą kierującą ruchem i może wskazać miejsce zatrzymania pojazdowi kontrolowanemu. A sobie nie może?

A tutaj nie robmy parodii z przepisow ruchu drogowego. Kiedy on jest kierujacy ruchem, to nim jest, a kiedy prowadzi KONTROLE DROGOWA, to ja prowadzi. Sam fakt, ze ma uprawnienie do kontroli drogowej, dawania sygnalow lub kierowania ruchem, nie oznacza ze non stop wykonuje te zadania. Poza tym nawet jesli "sam siebie kontroluje" (co brzmi przynajmniej smiesznie), to i tak obowiazuja go przepisy o ktorych pisalem wczesniej. Czyli, ze pojazd powinien być zatrzymany w miejscu, gdzie nie utrudnia to ruchu i nie zagraża jego bezpieczeństwu oraz przepis mowiacy o wysylaniu niebieskich sygnalow swietlnych.

Niestety odnosze dziwne wrazenie, ze policja wzorem dawnych lat, wciaz lubi byc ponad prawem (czasami to kwestia jednostki, danego policjanta, nie oceniam wszystkich). Poza tym jesli sami policjanci nie maja poszanowania do przepisow, to jak wymusic ja na szarym kowalskim, ktory wzorem autorytatywnej "wladzy", rowniez te przepisy olewa, badz sprytnie lawiruje, aby kazdy przepis zinterpretowac na swoja korzysc? W tym wszystkim zawsze zastanawia mnie jedno, gdzie jest to medialne "bezpieczenstwo" na drodze? Skoro juz podejmuje sie kontroli drogowej w niebezpiecznym miejscu, to czy nie wzrosnie bezpieczenstwo na drodze, jesli dany pojazd bedzie wysylal niebieskie sygnaly swietlne? To naprawde dziala na ludzi. Wystarczy po prostu zastosowac sie do rozporzadzenia MSWiA, ktore jasno okresla jak powinno sie zachowac w tej sytuacji. Czemu jest taka niechec do respektowania tak prostych przepisow?

Zeby byla jasnosc, nie jestem przeciwnikiem wideorejestratorow, fotoradarow czy kontroli na drogach, nie dostalem zadnego mandatu, zeby teraz sie zalic :) Ja po prostu jestem za poprawieniem bezpieczensta na drogach, ale rozumiany w ten sposob, ze wszyscy respektujemy prawo, a ludzie odpowiedzialni czy stajacy na strazy tego bezpieczenstwa (policja, straz miejska, ITD, ale rowniez egzaminatorzy czy instruktorzy itd.) daja autorytatywny przyklad zwyklym uzytkownikom drog.
Miedzi0

Postprzez verde » niedziela 01 sierpnia 2010, 19:27

A to nie jest tak że mogą zatrzymac w pierwszym możliwym i jak to ujmę " w miarę" bezpiecznym miejscu. Zatrzymanie do kontroli w miejscach wyłączonych z ruchu to jest właśnie to miejsce " w miare bezpieczne " , na pewno bardziej bezpieczne niż stanie na prawym pasie drogi i teoretycznie utrudnianiu ruchu innym kierowcą.

Jak sama nazwa wskazuje odcinek/ miejsce wyłączone z ruch czyli teoretycznie i praktycznie nie powinien tam się znaleść żaden pojazd, a że policja ma uprawnienia do kierowania ruchem, więc skierowanie kierowcy na miejsce wyłączone z ruchu jest to właśnie kierowanie ruchem. Nie oszukujmy się , i zabierzmy taką sytuację.

Godzina 15 - 18 duże miasto ludzie wracają z pracy są tzw godziny szczytu policja zatrzymuje auto każde mu zjechać na prawy pas ruchu i zatrzymać się bo przez najblisze dajmy to 8 km nie ma żadnej zatoczki itp by bezpiecznie zatrzymać auto. W tym momencie wszyscy jazdący prawym pasem , dojeżdzający do miejsca w którym jest prowadzona kontrola drogowa musza zmieniać pas na lewy, środkowy , nie daj boże przeciwny :) . I teraz występuje utrudnienie w ruchu gdyż osoba która musi zmienić pas ruchu - no bo kto będzie stał i czekał aż się skońćzy kontrola musi wykonać szerach ruchów by bezpiecznie ominąć " przeszkoe " bo tak to nazwę.

A teraz sytuacją taka sama też godziny szczytu policja każde zjechać zatrzymanemu na miejsce wyłączone z ruchu , osoby jadące droga nie muszą wykonywac żadnych dodatkowych ruchów by przejechać obok kontrolowanego pojazdu.

Wiecie zawsze można szukać za i przeciw takim rzeczą, lecz też trzeba na wszytko spojrzeć nie tylko z punktu prawnego, ale też do sytuacji z życia :)
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez Miedzi0 » niedziela 01 sierpnia 2010, 21:06

Teoretycznie moga wszedzie zatrzymac i zasadniczo nie w tym rzecz, ale jesli decyduja sie na kontrole w niedozwolonym miejscu, to wypadaloby, zeby postepowano zgodnie z przepisami ruchu drogowego i rozporzadzeniem MSWiA - moze sie czepilem tych niebieskich sygnalow swietlnych, ale jak przestrzegamy przepisow, to wszyscy. Jesli ich nie przestrzegamy, to tez wszyscy powinnismy ponosic tego konsekwencje (pomijam sytuacje nadzwyczajne, ktore jednak rzadko wystepuja, ale w takich sytuacjach i tak decyduje zazwyczaj sad).

Na koniec jeszcze taka obserwacja. Jesli kontrola nastepuje po poscigu, jakims zdarzeniu drogowym, ewentualnie nie jest planowana, ale podjeta np ze wzgledu na zly stan pojazdu, to prawie zawsze, jesli dzieje sie to w niedozwolonym miejscu, pojazd policyjny wysyla niebieskie sygnaly swietlne. Mozna to zaobserwowac podczas poruszania sie na naszych drogach, ale tez np w programie "Uwaga! Pirat". Natomiast jesli sa to kontrole typowe, stacjonarne, to o tym przepisie sie zapomina.

Podsumowujac watek, chcialbym sie tylko dowiedziec czy te "zapominanie", to juz dzialanie niezgodne z obowiazujacymi przepisami i nie powinno wystepowac na naszych drogach. Czy tez jest zgodne z przepisami, poniewaz... i tu chcialbym przeczytac akt prawny, ktory na to zezwala.
Miedzi0

Powrót do Luźna gadka