Mozna by pokusic sie o wymiane termostatu zimowego aby ten pozniej otwieral,
Czyli na jaki? U mnie oryginal ma poczatek otwarcia 89*C, pelne "rozwarcie" przy 102*C. Na jaki mialbym go wymienic i co by dalo te max 5*C? Nie wiem czy roznica bylaby w ogole zauwazalna.
Jesli uklad chlodzenia jest sprawny, to nie ma sensu sie do niego dotykac, bo jedyne co mozna zrobic, to popsuc. Wsadzenie termostatu z poczatkiem otwarcia rownym optymalnej temperaturze, bedzie powodowalo, ze temperatura w czasie pracy, juz po nagrzaniu bedzie wyzsza od optymalnej. Niby wciaz dopuszczalna, ale nie sadze aby te max 5*C pozniej dalo widoczne efekty na +.
Pytanie bylo co my robimy z autami, a nie co wypada zrobic.
Z rzeczy, ktore wypada zrobic, to w autach z automatycznym postojowym, wylaczyc automatyczny postojowy, lub zmienic w komputerze strefe klimatyczna, z umiarkowanej na zimniejsza, co by po wylaczeniu silnika na noc "reczny" sie nie zaciagal, bo potrafi tak juz zostac

Nie powinien, ale doswiadczenie na wlasnej skorze pokazuje co innego.
Inne czynnosci uwazam za zbedne. Wymieniac plyn w zbryzgiwaczach? Wystarczy dolac zimowego i wyjdzie na jedno. Kontrolowanie poziomu plynu chlodniczego? Tez mi pora... Na lato bardziej bym sie do tego sklanial, w lecie latwiej przegrzac silnik od zbyt malej ilosci plynu niz w zimie. Kontrolowanie go czy nie zamarza? Jesli auto bylo odpowiednio serwisowane, wszelkie plyny byly wymieniane wtedy, kiedy powinny, to nie ma prawa nagle plyn zamarzac.
Pomijam w zupelnosci, ze takie rzeczy kontrolne, jak sprawdzanie poziomu plynow, powinny byc regularnie dokonywane przez caly okres uzytkowania auta, a nie sobie przypomniec o plynie chlodniczym w zimie. A w lecie nie trzeba? Tak samo wazny w lecie jak i w zimie. Tak samo na jesien czy wiosne. Okragly rok poziom plynu powinien byc taki jaki byc powinien, a nie sie co niektorzy na zime budza. Wiec nie uwazam, aby bylo to dzialanie specjalnie przed zima. Wiec nie ma sensu pisac o takich rzeczach, bo zaraz sie tu inni obudza, ze moze by tak cisnienie w kapciach posprawdzac, albo bezpieczniki lub wymienic zarowke, bo sie przepalila. Sadze, ze nie o to chodzi.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków