pytanie o oc i zwrot pieniedzy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: pytanie o oc i zwrot pieniedzy

Postprzez daghda » sobota 11 sierpnia 2012, 10:30

kaganiec napisał(a):od zawsze myslalem ze auto sie naprawia za gotówke ze swoich
przeciez moje auto kosztuje ok 7-8tys zł to ile ma ta naprawa niby kosztować 50tys?

Zależy, jaką masz umowę ubezpieczenia... z reguły, naprawy robione są bezgotówkowo. Jeżeli znasz taki zakład (tzn. mający umowe z ubezpieczycielem), to wskazujesz go a jak nie - robi to likwidator szkody. Chyba, że np. trafi Ci się (tak jak ja miałem) gradobicie - rzeczoznawca obejrzy auto i zleci likwidatorowi wypłatę odszkodowania. Wtedy z tym robisz, co chcesz... dosłownie.

Jak ubezpieczasz auto, to agent mówi Ci, ile wg Eurotaxu jest ono warte, na tej podstawie też (jako jeden z czynników - nie znam się) wyliczana wartość składki. Moje auto wyceniane jest trochę więcej, niż ja je kupiłem, tak mi też agent proponował. Składka byłaby ciut większa niż proponowana przy faktycznej wartości auta. No i nikt nie da Ci 50 000 PLN odszkodowania za auto, które jest warte może 1/10 tego ;-)

Co do AC? to cos mi sie wierzyc nie chce, kupuje auto za 200k ubezpieczam w AC no nie? najmuje złodziejów kradną mi auto zgłaszam, dostaje 200k i dostaje drugie 200k za moje auto które sprzedam na części???
duzo by tak mozna wymieniac mozna wyludzic np przez upozorowaną stłuczke itp itd, przeciez polacy myslą :lol:

Nie bój - jak masz takie auto, to wielu ubezpieczycieli de facto narzuci Ci AC (podobnież przy aucie kupowanym na kredyt, o ile wiem). Po drugie, w ubezpieczalni pracują naprawdę cwani ludzie i ciężko ich wywieźć w pole :)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez Cyberix » sobota 11 sierpnia 2012, 15:25

kaganiec napisał(a):Co do AC? to cos mi sie wierzyc nie chce, kupuje auto za 200k ubezpieczam w AC no nie? najmuje złodziejów kradną mi auto zgłaszam, dostaje 200k i dostaje drugie 200k za moje auto które sprzedam na części???

http://www.komunikacyjne.ubezpieczenie.com.pl/wyludzacze_odszkodowan_komunikacyjnych_stana_przed_sadem/38,5730.htm

http://ubezpieczenia.wp.pl/kat,113544,title,Plaga-oszukanczych-wypadkow-dla-wyludzenia-ubezpieczenia,wid,12592385,wiadomosc.html?ticaid=1ef7f
Cyberix

Postprzez noobio » sobota 11 sierpnia 2012, 16:21

@daghda

opłaca ci się płacić AC na 11 letnie auto?:P
noobio

Postprzez daghda » sobota 11 sierpnia 2012, 16:38

noobio napisał(a):@daghda

opłaca ci się płacić AC na 11 letnie auto?:P

Opłaca - przynajmniej z własnej kieszeni gradobicia nie muszę naprawiać. Jakby mi jakiś wieśniak urwał np. lusterko (a kiedyś będac u babci, ktoś przeszedł się ulicą i pourywał lusterka w 20 autach), to też - odszkodowanie i nie dopłacam do tego interesu. Wszystko zależy od auta. Wszelkie inne zniszczenia też - warto mieć AC+szyby, jeżeli to możliwe.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez noobio » sobota 11 sierpnia 2012, 16:49

a jakie auto masz? do mojego lusterko kosztuje w najgorszym wypadku 20 zł na szrocie także nie ma problemu :)
noobio

Postprzez daghda » sobota 11 sierpnia 2012, 16:51

noobio napisał(a):a jakie auto masz? do mojego lusterko kosztuje w najgorszym wypadku 20 zł na szrocie także nie ma problemu :)

W podpisie jest - Lancia Lybra SW ;-)

Obrazek
daghda

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka