Jak sprzątać auto?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jak sprzątać auto?

Postprzez basiaagnes » poniedziałek 21 października 2013, 16:48

Zastanawia mnie to. Bo jak to jest, że do niektórych aut aż przyjemnie jest wsiadać, a do niektórych trzeba to zrobić z przymusu? Jak to zrobić, by moje auto było ciągle czyste i pachnące, a jednocześnie by nie jeździć codziennie do myjni i na odkurzanie? Znam takich, co jeżdżą na mycie raz w tygodniu, i takich co raz na 3 mce. A jak to wygląda u Was? Liczę na jakieś ciekawe sposoby na utrzymanie porządku w samochodzie.
Dzięki
basiaagnes

Re: Jak sprzątać auto?

Postprzez jasper1 » poniedziałek 21 października 2013, 17:12

Moim zdaniem tajemnica tkwi w tym, że ludzie pod względem sprzątania dzielą się na dwie kategorie: tych, co sprzątają, bo się brudzi i tych, co sprzątają, żeby było czysto.
Pierwsi zaraz po zrobieniu porządków zaczynają tworzyć swojski bałagan (tu coś rzucą, tam się rozsypie czy rozleje...), no i znów trzeba będzie posprzątać.
Drudzy zawsze mają czysto lub jeszcze czyściej, bo nie rozsypują, nie jedzą i nie palą w samochodzie, to co może brudzić wożą szczelnie zapakowane, nie wylewają mleka z kartonu (ech, ta woń po dobie i dalej prawie w nieskończoność), a nawet zmieniają buty i nie chodzi tu o zamianę szpilek na coś wygodniejszego, ale brudnych gumiaków z lasu na cywilizowane czyste obuwie.
Oczywiście jak sprzątasz profesjonalnie, to w zależności od tego czym ci to zrobią, to szybciej czy wolniej może osadzać się kurz itp., ale główna tajemnica jest w stosunku do sprzątania i porządku.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 21 października 2013, 17:28

Ja staram się jechać raz na dwa tygodnie na myjnie, najlepiej w niedzielę :) Wtedy również czyszczę kokpit, pasy, drzwi i inne miejsca. Ale muszę się wybrać na czyszczenie tapicerki.
RossoneriDevil

Postprzez SpearHead » środa 23 października 2013, 06:16

Wystarczy nie jeść w aucie i sprzątania będzie o wiele mniej ,ja odkurzam raz w miesiącu powycieram i popryskam tu i tam i jest czysto na myjnie jadę raz częściej raz rzadziej wszystko zależne od warunków atmosferycznych
SpearHead

Powrót do Luźna gadka