Kilka pytań

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytań

Postprzez never0411 » niedziela 07 sierpnia 2011, 21:13

Nie wiedziałem gdzie to napisać. Proszę o odpowiedzi.
Witam. Mam kilka pytań odnośnie prawa jazdy.
Do czego upoważnia mnie posiadanie prawa jazda B1?
Czy do:
1. Poruszania się pojazdami nie przekraczającymi swojej masy 550kg?
2. Poruszania się samochodami nie przekraczającymi swojej masy 550kg?

Jakie będę miał konsekwencje(najniższe i najwyższe) posiadając prawa jazdy kat. B1 , a jadę pojazdem ponad 550kg?
-pod opieką dorosłej osoby (posiadającej prawa jazdy kat. B)
-sam bez nikogo.

Jakie pojazdy zaliczają się do kat. B1? Bez przeróbki. (Ile mnie więcej kosztuje takie autko :) )

Z góry dzięki...
never0411

Re: Kilka pytań

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 00:56

Art. 88. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla;

never0411 napisał(a):Jakie będę miał konsekwencje(najniższe i najwyższe) posiadając prawa jazdy kat. B1 , a jadę pojazdem ponad 550kg?

Mandat 300zł za brak wymaganych* uprawnień lub wniosek do sądu o ukaranie.
never0411 napisał(a):-pod opieką dorosłej osoby (posiadającej prawa jazdy kat. B)

Lepiej dla Ciebie, bo pojazd nie zostanie odholowany, tylko przekazany Twojemu pasażerowi, jeśli wyrazisz na to zgodę.
never0411 napisał(a):-sam bez nikogo.

To samo, co dwa piętra wyżej, tylko z holowaniem** pojazdu.

* - Za brak wymaganych uprawnień, bo jakieś tam jednak masz (w założeniu). Za brak jakichkolwiek uprawnień mandat wynosi 500zł, lub wniosek do sądu.
** - Holowanie też nie zawsze. Często funkcjonariusze idą na rękę i poczekają chwilę, aż sobie załatwisz kogoś z uprawnieniami, aczkolwiek mogą pojazd "usunąć z drogi", czyli zabrać na policyjny parking.
never0411 napisał(a):Jakie pojazdy zaliczają się do kat. B1? Bez przeróbki. (Ile mnie więcej kosztuje takie autko )

Fabryczne chyba żadne. Nie mówię tutaj o jakichś Ligier'ach, lub innych Aixam'ach, bo to raczej parodie samochodów. Najczęstsze samochody do przeróbek to Daihatsu Cuore, Fiat 126p i słyszałem o jakichś wałkach ze Smartami, ale wątpię w pełną legalność tego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez never0411 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 10:34

mk61 napisał(a):Mandat 300zł za brak wymaganych* uprawnień lub wniosek do sądu o ukaranie.

To mogą mi albo dać mandat albo mogą dać wniosek do sądu. Ale to ja o tym decyduje?

Czyli z samochodem ogólnie d**a. Ale od nowego roku tak się zmieniają przepisy, że będzie trudno zdać prawo jazdy kat. B. Dlatego postanowiłem zrobić B1 i nie będę musiał zdawać testów na B(bo będą bardzo trudne). Podobno to dobre rozwiązanie, tak myślę.

Dzięki mk61 za zainteresowanie moim tematem
never0411

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 11:19

never0411 napisał(a):Czyli z samochodem ogólnie d**a. Ale od nowego roku tak się zmieniają przepisy, że będzie trudno zdać prawo jazdy kat. B. Dlatego postanowiłem zrobić B1 i nie będę musiał zdawać testów na B(bo będą bardzo trudne). Podobno to dobre rozwiązanie, tak myślę.

testy beda sprawdzaly znajomosc przepisów, a nie beda na wykucie, jak to jest teraz. Jesli sie nie bedzie głąbem to bez problemu sie zda te testy. A jak sie jest głąbem to dobrze, ze sie nie zda bo bezpieczniej na drogach bedzie.
Maniek5k

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 11:51

never0411 napisał(a):To mogą mi albo dać mandat albo mogą dać wniosek do sądu. Ale to ja o tym decyduje?

Zazwyczaj tak, ale to też niekoniecznie. Policja dla ograniczenia czasu i biurokracji zazwyczaj proponuje mandat, ale nie musi tego robić i jeśli chcą Ci zadymić koło ogona, to ma prawo od razu wypisać wniosek do sądu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez never0411 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 12:08

Maniek5k napisał(a):testy beda sprawdzaly znajomosc przepisów, a nie beda na wykucie, jak to jest teraz. Jesli sie nie bedzie głąbem to bez problemu sie zda te testy. A jak sie jest głąbem to dobrze, ze sie nie zda bo bezpieczniej na drogach bedzie.

Jestem bardzo ciekaw czy masz już prawo jazdy. Bo gdybyś miał 16lat i wiedział, że łatwiej będzie zdać później na prawo jazdy gdy się ma B1, nie postąpił byś tak samo jak ja i inni 16latkowie.
never0411

Postprzez Borys68 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 12:48

Ahoj!
Zaraz, zaraz ... co do pojazdu na B1. Może ważyc - z paliwem, bagażem, delikwentem za kierownicą i pasażerami choćby i tone, aby miał mase własną 549kg. Tak przynajmniej jest dziś.

Podobno legalne są te przerobione Daihatsu Cuore od Koryckiego. One i w OSK jeżdżą. Jednago to nazwet sam widziałem :)
Nie wiem, czy nadal sie tym zajmuje, zadzwoń.
http://www.korycki.pl/?action=specjalne
http://otomoto.pl/index.php?sect=search ... order_by=p
Cztero-osobowe prawie na pewno nie są B1.

Są też jeszcze francuskie Ligier/Aixam/Microcar - ale drogawe, od ok. 10K PLN w górę.
pogógluj sobie Mark2 sp.j Łomianki i zadzwoń do nich.

Ciekawy pomysł ze zdaniem B1 teraz, aby potem się apgrejdować na B wyłącznie praktycznym.
Sprytne! :)

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez never0411 » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 15:46

No dzięki wielkie za zainteresowanie i podpowiedzi.

Ale jeżeli nie ma fabrycznie produkowanych, nie będę szukał na siłę. Wystarczy plastik.

never0411 napisał(a):Jakie będę miał konsekwencje(najniższe i najwyższe) posiadając prawa jazdy kat. B1 , a jadę pojazdem ponad 550kg?
-pod opieką dorosłej osoby (posiadającej prawa jazdy kat. B)
-sam bez nikogo.

Chciałbym się jeszcze raz do tego odnieś ale teraz w innym znaczeniu. Powiedzmy, że jest podobna sytuacja ale mam B1 a jadę traktorem? ( z przyczepą i bez xD )
Czekają mnie te same konsekwencje?
never0411

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 16:38

Też 3 stówy, bo traktorem nie można na B1
BOLEKlodz

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 20:49

never0411 napisał(a):Jestem bardzo ciekaw czy masz już prawo jazdy. Bo gdybyś miał 16lat i wiedział, że łatwiej będzie zdać później na prawo jazdy gdy się ma B1

11 lat będzie w listopadzie od kiedy uzyskałem uprawnienia.
never0411 napisał(a):nie postąpił byś tak samo jak ja i inni 16latkowie.

akurat znam o dziwo sporo 16 latków, mało który sie decyduje na b1, w wiekszosci wola sobie kase oszczedzic np. na wakacje. Jesli Cie stac - mozesz zdawac, chociaz glupota jest zdawanie b1 wg mnie gdy po zdaniu nie mamy czym jezdzic. A przygotowanie malucha pod b1 to ~2 tysiaki za rzęchowatego. (jesli to by Ci ktos robił, wliczajac koszta rzeczoznawcy)
Borys68 napisał(a):Są też jeszcze francuskie Ligier/Aixam/Microca

wez tego autem nie nazywaj. To jakas popierdółka jest ;)
Borys68 napisał(a):Ciekawy pomysł ze zdaniem B1 teraz, aby potem się apgrejdować na B wyłącznie praktycznym.Sprytne!

a mnie tam by było szkoda placic 6 stów (bo tyle wynosi roznica miedzy zdawaniem samego B, a B + wczesniej b1) tylko po to zeby sie nie uczyc teorii - ktora i tak bedziemy znali czy to w trakcie kursu czy juz na jazdach ja ogarniemy ;)
Tym bardziej, ze autor pisze, ze nie bedzie mial auta pod b1, wiec wg mnie troche bez sensu zdawac pj i nie jezdzic.
never0411 napisał(a):Czekają mnie te same konsekwencje?

to ja zapytam, co jesli sprawa trafi do sadu? Wtedy jest cofniecie uprawnien czy odroczenie do czasu zdania B czy jak? Bo to mnie ciekawi ;]
Maniek5k

Postprzez Borys68 » wtorek 09 sierpnia 2011, 02:30

Ahoj!
Maniek5k napisał(a):
Borys68 napisał(a):Ciekawy pomysł ze zdaniem B1 teraz, aby potem się apgrejdować na B wyłącznie praktycznym.Sprytne!

a mnie tam by było szkoda placic 6 stów (bo tyle wynosi roznica miedzy zdawaniem samego B, a B + wczesniej b1) tylko po to zeby sie nie uczyc teorii - ktora i tak bedziemy znali czy to w trakcie kursu czy juz na jazdach ja ogarniemy ;)
Tym bardziej, ze autor pisze, ze nie bedzie mial auta pod b1, wiec wg mnie troche bez sensu zdawac pj i nie jezdzic.

Różnica jest nawet większa, podchodzi pod tysiąc złotych. Ale jeśli dla Nevera taka cena za strach przed nieznanym jest do przyjęcia - to Szczęść Boże!
A tu sympatyczny przedstawiciel gatunku:
http://otomoto.pl/daihatsu-cuore-kategr ... 14608.html
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Maniek5k » wtorek 09 sierpnia 2011, 13:43

Borys68 napisał(a):A tu sympatyczny przedstawiciel gatunku:

5 tyś auto, ~1,5 tysia za oplaty zeby w pl rejestrować :)
To za tyle mozna sobie kupic ladne autko na B :D A nie jakiegos zdechlaka na b1 :P
Maniek5k

Postprzez never0411 » wtorek 09 sierpnia 2011, 16:53

"Maniek5k"
Może i masz rację. Szkoda jest wywalać kasę prawie w "błoto".
Po prostu wystraszyłem się tych zmian, które mają nastąpić w nowym roku ze zdaniem na prawo jazdy. Są po prosty debilne. I myślałem, że zdam na B1 i później tylko jazdę na B i zapłacę tylko za samą jazdę 200-400zł. Ale dzisiaj się dowiedziałem, że będę musiał zapłacić prawie tyle samo znowu na B. :(

Wytłumaczy mi ktoś ile kosztuje na B1, a później na B. I czy muszę zdawać samą jazdę czy znowu testy jazdę itp??

Dzisiaj będę rozmawiał jeszcze z rodzicami i przemyślimy tą cała sprawę.

//
Choć uważam, że najtrudniej jest zdać prawo jazdy w Polsce. Tak wymyślają te nowe zmiany, że nie długo wszyscy będą chodzić na nogach- a kto wie może za 2 lata trzeba będzie i na to zdawać?
Na prawe. U nas (Wielkopolska-Kalisz) policja to nawet starsze kobiety łapie na rowerach i czepia się tego, że mają koszyczek z tyłu a nie z przodu. I dawają mandaty po 300zł DEBILIZM na prawe.
never0411

Postprzez Maniek5k » wtorek 09 sierpnia 2011, 19:36

never0411 napisał(a):Może i masz rację. Szkoda jest wywalać kasę prawie w "błoto".

To znaczy - jesli Cię stać / rodziców Twoich, to wolna wola. Jesli moj syn chcialby zrobic B1 to bym mu zapłacił i zagospodarował auto pod ta kategorię bez wiekszego problemu.
Tylko inna sprawa, ze jak ktos wspomnial, z tego co piszesz placisz (tzn - 'przeplacasz') tysiaka aby nie zdawać testów. Które sprawdzą wiedzę, którą i tak po skonczeniu kursu bedziesz posiadać - bo owy test to nie bedzie wykucie sie, ze od 0,2 promila jest stan po spozyciu alkoholu, a od 0,5 stan nietrzezwosci. Tylko podobno ma byc to test z zasad ruchu drogowego.
(wiecej krzyzowek itd)
never0411 napisał(a):Ale dzisiaj się dowiedziałem, że będę musiał zapłacić prawie tyle samo znowu na B.

przytocze kwoty z osrodka znajomego, ktor umozliwia jazde na b1 i b.
B1 to koszt 1300 zł na ich daihatsu, albo 700 na wlasnym gdzie sami tankujemy. licze 1300.
B bez posiadanej B1 - 1200.
B jeśli mamy B1 (bodajze tylko 20h jazd bez nauki teorii mamy) - 900.
Czyli na B oszczedzasz 3 stówki. Placisz dodatkowo 1300 za B1, wychodzisz tysiak na minusie.
Plus oczywiscie koszty egzaminów, na B1 musisz jechac autem z OSK, za ktory wlasciciel prawie na pewno kaze zaplacic za wypozyczenie. Czyli B1 egzamin z teroia to ~250, B to 120 (plus minus, 122 chyba)

Tak ma znajomy w osrodku na slasku, podejrzewam, ze w reszcie PL ceny podobne. Nie podaje nazwy OSK aby nie robic kryptoreklamy, i tak kursantów ma wielu :P
never0411 napisał(a):Wytłumaczy mi ktoś ile kosztuje na B1, a później na B. I czy muszę zdawać samą jazdę czy znowu testy jazdę itp??

napisalem powyzej
never0411 napisał(a):Choć uważam, że najtrudniej jest zdać prawo jazdy w Polsce

a ja uważam, ze to kursanci wymyslaja sobie problemy. Jestem pod WORD Bytom srednio 1-2x w tygodniu i jak widze narzekania kursantów 'bo mnie ulał bo wymusiłem, a przeciez bym zdazyl sie rozpedzic' ew. 'bo ten luk jest za ciasny' to mnie cos bierze. Jakby kursanci umieli jezdzic dobrze, to by zdali za 1-2 razem. A nie za 8.
A jak nie umieją - wina i po stronie kursanta, i OSK. Trudno, moze kiedys sie naucza, dla mnie bezpieczniej jak jest zdawalnosc 30% a nie 90%, gdzie puszczaliby kazda 'pusta blondi' na ulice.
never0411 napisał(a):Dzisiaj będę rozmawiał jeszcze z rodzicami i przemyślimy tą cała sprawę.

Wg mnie:
Jesli masz opcje zdawania B1, a potem ojciec/matka Ci zalatwia malczana na B1 (moj kumpel z podstawówki przerabia za stówe + koszt rejestracji) to wg mnie warto. Wtedy sie w jakis 3-3,5 tyś zamkniesz liczac koszta auta, do tego OC i tylko lac paliwko. Malczan jest bezproblemowy, sam naprawisz.
A 2 lata praktyki wiecej to nieoceniona pomoc - oby tylko nie nabierac zlych nawyków - przy zdawaniu na B
Jesli jednak masz zdawac B1 po to tylko, zeby miec - nie warto. Zanim bedziesz zdawał B moga wprowadzic przepisy o ponownym zdawaniu teorii gdy mamy B1 np. i juz jestes w plecy.
A do tego ani sobie nie pojezdzisz autami (bo nie ukrywajmy, maluch na B1 to bieda z nedza, gola blacha i silnik), a mi by było szkoda wydawac 1,5tyś na 'widzimisia' zeby miec pj a nie moc pojezdzic czyms z w miare mocnym 2litrowcem ;P

Syn kolegi z pracy miał b1, teraz ma b od roku? Mowi, ze drugi raz by b1 nie robil, bo co z tego ze 'mam prawko!' jak nie moze wsiasc do beemki ojca albo mojej nuby, ktore waza ~1,5-2tony. A malczanem - cóż, frajdy nie ma, chyba ze mamy zeswapowany silnik z punto 16v. ;)
Maniek5k

Postprzez never0411 » wtorek 09 sierpnia 2011, 21:16

Dzięki Maniek5k za udzielenie kilku poważnych rad.
Jednak doszedłem do tego, że raczej nie będę robił tego B1- może i się opłaca a może nie.
No nic będę czekał do listopada 2012 i będę robił B.

Dziękuje wszystkich za wtoczenie się do tematu i oświeceniu mnie ;)

A na koniec moje takie pytanie. Opłaca się bardziej robić B+E czy lepiej T?
W którym przypadku lepiej zdać? (Wiem wiem, to jest to samo(teoretycznie)) ale mieszkam na wsi i potrzebuje uprawnień na traktor z przyczepami. Ale T=B+E. (Kiedy wyjedzie taniej xD)

Jeszcze raz wszystkich serdecznie Bóg zapłać :)
never0411

Następna strona

Powrót do Luźna gadka