zgadzam sie z
tom9 polowicznie.
Powinno sie wywalic z rynku auta stare.
Ale niekoniecznie poprzez nakladanie takiego podatku.
Odpowiednim imho sposobem powinna byc wysoka oplata przy zakupie takiego auta. No bo jak ktos juz posiada, no to tak troszki nie bardzo kazac mu tak nagle placic taka kase.
Wszyscy chca tylko nasladowac zachodnie kraje "jakie autostrady w niemczech", "jakie auta we wloszech".
A nikt nie chce nasladowac tego, jak tam sie walczy ze starociami na drogach.
Doplacaja kase za zlomowanie starego auta (stare, czyli takie ponizej '99 - no bo co tu sie oszukiwac, to juz ponad 10 letnie auto, wiec to jest staroc!!), daja spore upusty gdy przy zakupie nowego oddajemy stary na zlom.
Z reszta, tam jak przyjezdza pomoc drogowa to sie pytaja "do garazu czy na zlom?", nikomu nie przychodzi do glowy opcja, zeby naprawiac takie auto, nawet jesli usterka jest smiesznie prosta, to nikomu nie chce sie nawet maski otwierac.
Tak, ja wiem, pewno polowa ludzi stad jezdzi autem starszym niz '99, no ale taka prawda - to juz starocia.
A szczerze mówiąc wole auto 9-11 letnie bo awaryjnosc (w zaleznosci od marki oczywiscie ale mówie o jednej i tej samej) jest o wiele wieksza przy nowszych samochodach niz starszych. Nowe silniki robią po 150 tys i rozsypują się a starsze konstrukcje mają na licznikach ponad 300 tys i pochodzą jeszcze drugie tyle.
I dlatego wlasnie co madrzejszy, to zmienia auto po gora 2 latach.
Dzieki temu auto jest caly czas na gwarancji, nie traci tak duzo na wartosci jak juz nawet 5 letnie auto i sie cieszy bezawaryjnoscia.
No ale polakowi to nie przejdzie przez mysl nawet, ze mozna zmienic auto po 2 latach, tylko bedzie starego golfa katowal do usranej smierci, bo "przeciez to dobre auto".
Sam nie jezdze mlodszym ('99), ale smialo mowie, ze jest to juz auto stare, a nie udaje pajaca sugerujac ze jezdze "prawie nowka". I nie, nie dostalem auta od mamusi, ani tatusia, a dziadkow juz nie mam. Auta sa w dzisiejszych czasach tak tanie, ze trzeba byc lewym, aby nie umiec zarobic na 10 letnie auto.
BTW - mam wyksztalcenie niestety tylko podstawowe...
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków