Ponoć Solaris miał zrobić coś takiego dla Szwajcarii, a tam mieli pracować nad zmianą przepisów. Co z tego wyszło - nie mam pojęcia.
O, coś takiego: http://www.solarisbus.pl/busmania,cieka ... 0,483.html
przez mk61 » poniedziałek 12 grudnia 2011, 21:30
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez szofer80 » niedziela 15 stycznia 2012, 00:46
przez cman » niedziela 15 stycznia 2012, 10:21
szofer80 napisał(a):Nie spotkałem się w kodeksie z definicją pojazdu/autobusu przegubowego (...)
szofer80 napisał(a):(...) jest tylko pojazd członowy, no i w sumie autobus przegubowy wyczerpuje znamiona tej definicji, ma naczepę z jedną osią część jej spoczywa na pojeździe ciągnącym, więc czy zatem mając kat powiedzmy C,D można prowadzić wszystkie pojazdy członowe np. ciągnik siodłowy z naczepą czy tylko "autobusy członowe"?
przez szofer80 » niedziela 15 stycznia 2012, 11:01
przez cman » niedziela 15 stycznia 2012, 11:27
szofer80 napisał(a):Mnie interesuje aktualny kodeks a nie ten nieaktualny z 1983 roku.
szofer80 napisał(a):Przykładu z motocyklem nie ma nawet co rozwijać ponieważ występują tam jeszcze inne różnice konstrukcyjne żeby mozna było mówić o nim jako o pojeździe z naczepą (o zgrozo)
szofer80 napisał(a):Tłumaczysz mi to co ja wyżej napisałem, wiem jak rozgraniczyć formalnie ciągnik siodłowy z naczepą od autobusu przegubowego, tylko nasuwa się pytanie poza konkursem, czy ktoś kto może w praktyce prowadzić pojazd z dwiema naczepami tj. autobus trójczłonowy o dł. 25 metrów nie mógłby tez prowadzić każdego innego pojazdu członowego krótszego o 8,5 metra (ciągnik siodłowy 16,5m)
przez szofer80 » niedziela 15 stycznia 2012, 11:30
przez cman » niedziela 15 stycznia 2012, 12:05
szofer80 napisał(a):Ale napisz mi co to wnosi do tematu że w nieaktualnym kodeksie była kiedyś taka definicja?
szofer80 napisał(a):Napisałeś ze dywagacje Cię nie interesują a sam dywagujesz definicjami obecnie nieobowiązującymi.
przez szofer80 » niedziela 15 stycznia 2012, 13:00
przez cman » niedziela 15 stycznia 2012, 14:07
szofer80 napisał(a):To musisz się określić na wstępie czy chcesz brać udział w dyskusji bo więcej Cię w tej kwestii nie interesuje niż interesuje.
szofer80 napisał(a):Nie spotkałem się w kodeksie z definicją pojazdu/autobusu przegubowego, jest tylko pojazd członowy, no i w sumie autobus przegubowy wyczerpuje znamiona tej definicji, ma naczepę z jedną osią część jej spoczywa na pojeździe ciągnącym, więc czy zatem mając kat powiedzmy C,D można prowadzić wszystkie pojazdy członowe np. ciągnik siodłowy z naczepą czy tylko "autobusy członowe"?
przez szofer80 » niedziela 15 stycznia 2012, 14:22