Witajcie :)
Może na początku się przedstawię.
Nazywam się Michał, mam 15 lat i jestem z Katowic.
Urodziny obchodzę 6 Lipca.
W bieżącym roku (w wakacje) kupiłem sobie skuter.
Mam kartę motorowerową, jednakże prędkość 45-50km/h
nie satysfakcjonuje mnie. Nie myślcie sobie, że będzie ze mnie
"dawca" w przyszłości, bo sam nie lubię "tych" ludzi :)
Interesuje mnie zrobienie prawa jazdy kategorii A1.
Chcę pośmigać 120 km/h +/-
Więc wszystko już opisałem, więc wydaje mi się, że wszystko jasne i mogę przejść do pytań :).
I. Prawo Jazdy (A1), a wiek.
a) Nie potrafię znaleźć ---> co to znaczy, że 3 miesiące przed 16-tymi urodzinami coś można. Bo ja nie wiem, czy można wtedy zdawać już egzamin, czy tylko się zapisać, czy też tylko brać lekcje.
- jeżeli mogę już zdawać egzamin i zdam, to muszę czekać na wydania prawo jazdy aż będę mieć 16 lat? (jeżeli nie, to odpowiedzcie na poniższe pytanie)
- jeżeli mogę się tylko zapisać, to jak to wygląda? Zapisuje się 3 miesiące przed urodzinami, idę na lekcje, mam 30 godzin praktyk i idę się do nich zapisać. Jednakże muszę mieć 16 lat? Czy mogę wcześniej? (chodzi mi o to, czy mogę się zapisać przypuśćmy 1 miesiąc przed urodzinami, [tak - mam już te 30 godzin zaliczone], na egzamin, ale oni wypowiadają mi termin dopiero gdy mam +16 lat?) (jeśli nie mogę nic z powyższych rzeczy, odpiszcie na poniższe pytanie)
- mogę tylko 3 miesiące przed urodzinami zdawać lekcje, i gdy mam 16 lat to dopiero mogę się zapisywać, tak?
II. "Maszyna"
a) Jeżeli mój sprzęt ma 125 ccm z blokadami, a mój pojazd wyciąga więcej niż przepisy dla kategorii A1, i policja mnie złapie, to może mi coś zrobić?
b) Na czym zdaje się prawo jazdy?
III. Obowiązkowe lekcje.
- Wiem, że trzeba mieć 30 godzin przejechanych lekcji. Ile w ciągu jednego dnia można godzin przejeździć? Bez granic? Czy tyle, na ile się umówiłem z osobą praktykującą?
IV. Egzamin Teoretyczny & Praktyczny
a) Egzamin Teoretyczny - jak wygląda nauka teoretyczna?
Czy "karty pracy" o teorii dostaje się podczas:
-składania podania o egzamin
-czy dostaję się od praktykującego
-czy można sobie zakupić?
b) Egzamin Praktyczny
· Jak długo on trwa?
· Trudne trasy są wybierane przez egzaminatorów? (A może wam nie zależy jaka trasa?)
· Czy zdanie egzaminu zależy także od osoby egzaminującej?
· Jak porozumiewa się ze mną osoba egzaminująca oraz praktykująca?
V. No i w końcu, po kłopocie.
a) Po zdaniu egzaminu, muszę coś jeszcze zrobić, czy tylko czekam na odbiór prawa jazdy?
b) Jeżeli pkt. a) zgadza się co do odbioru prawa jazdy, to czy rodzic musi być ze mną przy odbiorze?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziękuje za wysłuchanie mnie, oraz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, które w pełni pokarzą mi, że o czymś nie wiedziałem, bądź byłem źle poinformowany.