Prawo Jazdy A1 Parę pytań.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo Jazdy A1 Parę pytań.

Postprzez Diskus94 » sobota 26 września 2009, 19:48

Witajcie :)
Może na początku się przedstawię.
Nazywam się Michał, mam 15 lat i jestem z Katowic.
Urodziny obchodzę 6 Lipca.
W bieżącym roku (w wakacje) kupiłem sobie skuter.
Mam kartę motorowerową, jednakże prędkość 45-50km/h
nie satysfakcjonuje mnie. Nie myślcie sobie, że będzie ze mnie
"dawca" w przyszłości, bo sam nie lubię "tych" ludzi :)
Interesuje mnie zrobienie prawa jazdy kategorii A1.
Chcę pośmigać 120 km/h +/-
Więc wszystko już opisałem, więc wydaje mi się, że wszystko jasne i mogę przejść do pytań :).
I. Prawo Jazdy (A1), a wiek.
a) Nie potrafię znaleźć ---> co to znaczy, że 3 miesiące przed 16-tymi urodzinami coś można. Bo ja nie wiem, czy można wtedy zdawać już egzamin, czy tylko się zapisać, czy też tylko brać lekcje.
- jeżeli mogę już zdawać egzamin i zdam, to muszę czekać na wydania prawo jazdy aż będę mieć 16 lat? (jeżeli nie, to odpowiedzcie na poniższe pytanie)
- jeżeli mogę się tylko zapisać, to jak to wygląda? Zapisuje się 3 miesiące przed urodzinami, idę na lekcje, mam 30 godzin praktyk i idę się do nich zapisać. Jednakże muszę mieć 16 lat? Czy mogę wcześniej? (chodzi mi o to, czy mogę się zapisać przypuśćmy 1 miesiąc przed urodzinami, [tak - mam już te 30 godzin zaliczone], na egzamin, ale oni wypowiadają mi termin dopiero gdy mam +16 lat?) (jeśli nie mogę nic z powyższych rzeczy, odpiszcie na poniższe pytanie)
- mogę tylko 3 miesiące przed urodzinami zdawać lekcje, i gdy mam 16 lat to dopiero mogę się zapisywać, tak?
II. "Maszyna"
a) Jeżeli mój sprzęt ma 125 ccm z blokadami, a mój pojazd wyciąga więcej niż przepisy dla kategorii A1, i policja mnie złapie, to może mi coś zrobić?
b) Na czym zdaje się prawo jazdy?
III. Obowiązkowe lekcje.
- Wiem, że trzeba mieć 30 godzin przejechanych lekcji. Ile w ciągu jednego dnia można godzin przejeździć? Bez granic? Czy tyle, na ile się umówiłem z osobą praktykującą?
IV. Egzamin Teoretyczny & Praktyczny
a) Egzamin Teoretyczny - jak wygląda nauka teoretyczna?
Czy "karty pracy" o teorii dostaje się podczas:
-składania podania o egzamin
-czy dostaję się od praktykującego
-czy można sobie zakupić?
b) Egzamin Praktyczny
· Jak długo on trwa?
· Trudne trasy są wybierane przez egzaminatorów? (A może wam nie zależy jaka trasa?)
· Czy zdanie egzaminu zależy także od osoby egzaminującej?
· Jak porozumiewa się ze mną osoba egzaminująca oraz praktykująca?
V. No i w końcu, po kłopocie.
a) Po zdaniu egzaminu, muszę coś jeszcze zrobić, czy tylko czekam na odbiór prawa jazdy?
b) Jeżeli pkt. a) zgadza się co do odbioru prawa jazdy, to czy rodzic musi być ze mną przy odbiorze?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dziękuje za wysłuchanie mnie, oraz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, które w pełni pokarzą mi, że o czymś nie wiedziałem, bądź byłem źle poinformowany.
Diskus94

Re: Prawo Jazdy A1 Parę pytań.

Postprzez Borys68 » sobota 26 września 2009, 20:30

Ahoj!
Diskus94 napisał(a):Witajcie :)
Może na początku się przedstawię.
Nazywam się Michał, mam 15 lat i jestem z Katowic.
Urodziny obchodzę 6 Lipca.

Witam. Jestem Borys, mam 41 lat i jestem z Warszawy. Urodziny ma 9-tego lutego.

Postaram się co nieco odpowiedieć, choc wiekszość zrzynam stąd:
http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 7056435077
- aby zapisac się na kurs, 15 lat i 9 miesięcy - ani dnia mniej (to właśnie te "3 miesiące przed urodzinami")
- aby zdać egzamin, 16 lat i ani dnia mniej (czyli możesz mieć kurs zakończony przed urodzinami, lecz Egzamin Państwowy dopiero od tego wieku)

Maszyna - co ci zrobią, nie wiem, niech się mądrzejsi wypowiedzą.

Diskus94 napisał(a):b) Na czym zdaje się prawo jazdy?

http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 7520874552

Diskus94 napisał(a):III. Obowiązkowe lekcje.
- Wiem, że trzeba mieć 30 godzin przejechanych lekcji. Ile w ciągu jednego dnia można godzin przejeździć? Bez granic? Czy tyle, na ile się umówiłem z osobą praktykującą?

Gdzies mi mignęła informacja, że nie więcej niż 2. Ale to zdaje się jest łamane ...

Diskus94 napisał(a):IV. Egzamin Teoretyczny & Praktyczny

Siedzi się w sali i instruktor-wykładowca opowiada o przepisach. jak w szkole. W lepszych/droższych OSK dostaje się zestaw testów, obrazki znaków drogowych z opisami, czyli różnego typu "pomoce nnaukowe"

Diskus94 napisał(a):Czy "karty pracy" o teorii dostaje się podczas:

Nie do końca rozumiem "karty pracy". Tu możesz sobie poćwiczyć na zestawach testowych:
http://www.prawojazdy.edu.pl/testy/

Takich sajtów jest wiele, to pierwszy, jaki znalazłem.

Diskus94 napisał(a):b) Egzamin Praktyczny
· Jak długo on trwa?

- 20 minut minimum .... BŁĄD - powinno być 25 :)

Diskus94 napisał(a):· Trudne trasy są wybierane przez egzaminatorów? (A może wam nie zależy jaka trasa?)

W przypadku Kat. A1 trasa jest jedna:
http://www.word.katowice.pl/index.php?i ... 7224901418
Mapka:
http://www.word.katowice.pl/katowice.html

Diskus94 napisał(a):· Czy zdanie egzaminu zależy także od osoby egzaminującej?

- W pewnym stopniu tak. Ale przedewszystkim od zdającego.

Diskus94 napisał(a):· Jak porozumiewa się ze mną osoba egzaminująca oraz praktykująca?

Nie wiem ...

Diskus94 napisał(a):V. No i w końcu, po kłopocie.
a) Po zdaniu egzaminu, muszę coś jeszcze zrobić, czy tylko czekam na odbiór prawa jazdy?

Czekasz :)

Diskus94 napisał(a):b) Jeżeli pkt. a) zgadza się co do odbioru prawa jazdy, to czy rodzic musi być ze mną przy odbiorze?

O, tego to już nie wiem :)
Ale musisz miec przy sobie kilka złotych na wykupienie PJ :)

Borys
Ostatnio zmieniony sobota 26 września 2009, 20:35 przez Borys68, łącznie zmieniany 1 raz
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Re: Prawo Jazdy A1 Parę pytań.

Postprzez mk61 » sobota 26 września 2009, 20:32

a) Nie potrafię znaleźć ---> co to znaczy, że 3 miesiące przed 16-tymi urodzinami coś można. Bo ja nie wiem, czy można wtedy zdawać już egzamin, czy tylko się zapisać, czy też tylko brać lekcje.

Możesz się zapisać na kurs. Potrzebna Ci będzie pisemna zgoda prawnych opiekunów (nie każdy ma/jest z biologicznymi rodzicami).
...
Na egzamin możesz się zapisać przed urodzinami (również za zgodą opiekunów), lecz egzamin możesz zdawać dopiero po urodzinach.
a) Jeżeli mój sprzęt ma 125 ccm z blokadami, a mój pojazd wyciąga więcej niż przepisy dla kategorii A1, i policja mnie złapie, to może mi coś zrobić?

Wtedy policja zabierze Ci Dowód Rejestracyjny. [Edycja] Przepraszam za wprowadzenie w błąd. To zależy jeszcze, jakie te wytyczne motocykl przekracza. Masz dwie opcje: albo utrata DR, albo mandat za brak uprawnień.
b) Na czym zdaje się prawo jazdy?

Na motocyklu, a na czym? :roll: Sformułuj jakoś konkretniej te pytanie.

Jak dobrze pamiętam, to przepisy mówią o max 3 godzinach dziennie, ale nie jestem pewny.

Czy "karty pracy" o teorii dostaje się podczas:

Tutaj też nie wiadomo, o co Ci chodzi. Na egzamin nic, poza wytycznymi, nie dokupujesz. Potrzebujesz tylko zdjęcie, kartę ukończenia kursu i kartę badań, które robisz przed, lub na pierwszych godzinach kursu. Żadnych podań itp. Kartę przebiegu egzaminu otrzymasz po zakończeniu (praktycznego, wynik teoretycznego będzie w bazie komputerowej WORD).
b) Egzamin Praktyczny
· Jak długo on trwa?
· Trudne trasy są wybierane przez egzaminatorów? (A może wam nie zależy jaka trasa?)
· Czy zdanie egzaminu zależy także od osoby egzaminującej?
· Jak porozumiewa się ze mną osoba egzaminująca oraz praktykująca?

- W przypadku kategorii A1, minimum 25 minut. Maksimum nie jest wytyczone.
- Trasa egzaminu na kategorie A1, A, B1, T jest wyznaczona w każdym WORD i jest ona ogólnodostępna dla każdego. Jeśli nie na internetowej stronie WORD, to na pewno w budynku WORD. Ustalone jest to przepisami.
- Niezbyt. Jak napisałem wyżej, trasa jest ustalona, Ty masz wykonać zadania, a egzaminator ocenia.
- Egzaminator porozumiewa się z egzaminowanym drogą radiową. W kasku masz interkom.

To jest zależne od Wydziału Komunikacji w Twoim mieście. Niektóre życzą sobie opłaty za dokument, zanim rozpoczną proces produkcji dokumentu, a inne "ufają" ludziom i płacisz przy odbiorze dokumentu.
b) Jeżeli pkt. a) zgadza się co do odbioru prawa jazdy, to czy rodzic musi być ze mną przy odbiorze?

Nie musi być.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Diskus94 » sobota 26 września 2009, 23:00

Dzięki wam za odpowiedzi :)
Zdziwiło mnie, że nie było postów bez odpowiedzi, lub offtop
(przyzwyczaiłem się do tego, bo już na 80% forach tak jest).
"Karty Pracy" - miałem namyśli testy "do domu" o teorii.

#Down
Dzięki!

-------------
Wiele się tutaj od was dowiedziałem :)
Teraz czekam tylko na mój wiek :)
Być może za parę miesięcy znowu czegoś nie będę wiedział,
to z pewnością do was napiszę!
Tym czasem na razie ;)
Ostatnio zmieniony niedziela 27 września 2009, 13:35 przez Diskus94, łącznie zmieniany 1 raz
Myślę jeszcze o wielu rzeczach :)
Diskus94

Postprzez mk61 » niedziela 27 września 2009, 08:56

To już zależy od OSK, w którym będziesz się uczył. Jedni dają gratis, w cenie kursu, inni zaś nie, ale można u nich kupić. Ceny to około 20-30zł. Do wyboru wersja papierowa, lub elektroniczna, na CD.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka