Kradzież tablic rejestracyjnych...... Pare pytań

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kradzież tablic rejestracyjnych...... Pare pytań

Postprzez kozasss » środa 28 października 2009, 13:46

Otóż zaje..... mi tablice zgłosiłem wszystko na policje ... i tu się pojawiają pytania. A i samochód nie jest na mnie:
Koszt nowych to 2X 80 zł?
Mam zaświadczenie od policji że mi ukradli i muszę się pilnie dostać do domu czy mogę zajechać do domu? Co w razie jakby drogówka miała aluzje jaki mandat itp( mam dowód rejestracyjny itp tylko brak tablic....)
I jak długo się czeka na nowe?? z góry dziękuje
kozasss

Postprzez mk61 » środa 28 października 2009, 16:26

Co do kosztu, to nie pamiętam. Musisz się dowiedzieć w WK.
Mi pociągnęli (albo zgubiłem) tylko jedną, ale musiałem wymienić od razu 2 (wcześniej były z flagą Polski, a wymienić musiałem już na europejskie).
Na pierwszą "deskę" czekałem około tygodnia. W tym czasie jeździłem na prowizorkach (mam tablice imienne, więc na odwrocie napisałem prawdziwe numery). Problemów z policją nie było żadnych. Na drugą deskę czekałem też, coś koło tygodnia (następnego), więc jeździłem z jedną "Polską" i jedną "Europą".
Co do "aluzji" drogówki, to nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby stwarzali komuś problem za jazdę na prowizorce, czy coś. Masz odpowiedni kwitek, więc przymykają na to oko. W końcu, każdemu się może zdarzyć.
Jeszcze nie wiem, jak to będzie u Ciebie. U mnie, przy jednej, dostałem takie same numery, ale przy dwóch, to mi się wydaje, że dostaniesz nowe.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Cycu » czwartek 29 października 2009, 13:42

Bez zalegalizowanych, zgodnych wymiarem, "odblaskowością" itd. z Rozporządzeniem w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów tablic rej. nie możesz się poruszać po drogach publicznych. Grozi mandat karny do 500 zł. Jeśli masz zaświadczenie, że zgłosiłeś kradzież, wszystko zależy od podejścia policjanta. Ale zgodnie z prawem nie możesz się takim pojazdem poruszać i o tym trzeba pamiętać.

I bardzo ważne: w WK poproś o wydanie nowych numerów rejestracyjnych. Większe koszta, ale mniejsze problemy.
Jeśli WK wyda wtórnik tablic rejestracyjnych, to przy każdej kontroli drogowej będzie problem, zazwyczaj kończący się przesłuchaniem w jednostce Policji. Znacznie gorzej będzie, jeśli wyjedziesz za granicę (na terenie UE) i zatrzyma Cię organ kontroli ruchu drogowego. Wtedy możesz zostać zatrzymany, bo nikogo tam nie będzie interesować, że wspaniałomyślne WK wydają w Polsce wtórniki tablic rejestracyjnych. Po prostu w systemie widnieje informacja, że te tablice rejestracyjne są poszukiwane. To tak przede wszystkim dla potomnych, którym skradziono jedną tablicę.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Powrót do Luźna gadka