prawo jazdy zrobione za granica

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

prawo jazdy zrobione za granica

Postprzez gonzik » czwartek 28 stycznia 2010, 13:39

Witam wszystkich.
Mam pytanie dotyczace mojego prawa jazdy.Mieszkalem we Wloszech siedem lat . Kategorie B uzyskalem w kraju a kategorie A i C we Wloszech tam tez zrobilem swiadectwo kwalifikacji na przewòz rzeczy.(nasz odpowiednik kursu na przewòz rzeczy).
Co nie daje mi spokoju?
Wròcilem juz na stale do kraju,szukam pracy na kierowce i prace taka znalazlem lecz nie moge jej wykonywac gdyz w wydziale komunikacji powiedzieli "polski pracodawca polskie prawo jazdy" i zaczeli sie czepiac do moich dokumentòw.W sensie ,ze musze isc robic kurs na przewòz rzeczy.... ja ten kurs mam zrobiony i mam wkladke ktòra to potwierdza.Jezeli bym przyjechal z wloch samochodem ciezarowym zarejstrowanym tam to mòglbym sie poruszac po polskich drogach na tym prawku ale juz samochodem ciezarowym zarejstrowanum tu nie???? Wszystkie moje dokumenty mam przetlumaczone przez tlumacza przysieglego (prawo jazdy A,B,C + to swiadectwo na przewòz rzeczy)
Czyz nie jestesmy w Unii???
Jak mam sie zachowac? Czy moge z tymi dokumentami siasc za kieronica samochodu ciezarowego i zaczac pracowac....???
Dziekuje z gòry za wszystkie odpowiedz.
Pozdrawiam Wszystkich
gonzik

Postprzez ks-rider » czwartek 28 stycznia 2010, 22:19

Popros grzecznie o nazwisko i spytaj o konkretny przepis §§ !

Jest UE i mozesz mie obojetnie jakie PJ - z kraju UE. Ewentualnie mozesz przetlumaczyc zaswiadczenie kursu ktory przeszedles. Mozesz tez spytac czy masz zalozyc sprawe przed sadem / trybunalem UE, ciekawe co powiedza.

:wink:
ks-rider

Postprzez gonzik » wtorek 02 lutego 2010, 12:23

Dziekuje za podpowiedz.
A moze ktos inny mi jeszcze jakis pomysl podsunie?
gonzik

Postprzez mk61 » wtorek 02 lutego 2010, 12:39

Pracując w Polsce musisz mieć polskie kursy, ponieważ są one "miejscowe", a nie "europejskie". Prawko pewnie do przetłumaczenia, ale kurs na przewóz już na miejscu od początku.

Mozesz tez spytac czy masz zalozyc sprawe przed sadem / trybunalem UE, ciekawe co powiedza.

A to w jakiej sprawie ta sprawa? ;)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez gonzik » czwartek 04 lutego 2010, 08:30

Mozesz tez spytac czy masz zalozyc sprawe przed sadem / trybunalem UE, ciekawe co powiedza.

A to w jakiej sprawie ta sprawa?

To jest odpowiedz ks-rider-a na moje pytanie....

ja jeszcze w necie znalazlem jeszcze cos takiego
" zgodnie z art.94.ustawy 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 prawo o ruchu drogowym (DZ.U.z 2005r Nr 108 poz 908) cyt:Na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej odpowiednim pojazdem silnikowym moze kierowac osoba posiadajaca wazne zagraniczne prawo jazdy wydane przez : 1)panstwo czlonkowskie Unii Europejskiej w okresie waznosci prawa jazdy"

czyli moge sie poruszac na moim prawku na to wychodzi ???
gonzik

Postprzez BOReK » czwartek 04 lutego 2010, 12:24

Na to wychodzi, ale tu jest mowa tylko o uprawnieniach do kierowania pojazdem. Poszukaj tez jakichś późniejszych przepisów w tej sprawie - 13 lat to trochę czasu, mogło się coś pozmieniać. ;)
BOReK

swiadectwo kwalifikacji

Postprzez gonzik » piątek 26 lutego 2010, 06:30

witam
mam jeszcze pytanie dotyczace swiadectwa kwalifikacji...
jak opisywalem wyzej prawo jazdy zrobilem we wloszech i tam tez uzyskalem kategorie C razem ze swiadectwem kwalifikacji
prawo jazdy mi juz przetlumaczyli i jest w trakcie wyrabiania polskiego prawka.
gdzie mam sie udac by otrzymac zaswiadczenie o ukonczeniu kursu na przewòz rzeczy?
mam wloska Carte na przewòz rzeczy (carta di qualificazione del conducente) ale wydzial komunikacji powiedzial ze oni sie tym nie zajmuja i odsylaja mnie do warszawy by pisac jakies podania...nie zrozumialem ich do konca...dlaczego mòwia ze oni sie tym nie zajmuja? nie powinni mi zamienic wszystkich posiadanych uprawnien na polskie? co mam robic?czekalem na tlumaczenie i potwierdzenie przez wlochòw az trzy miesiace ,czego to trwalo az tak dlugo,i jeszcze teraz z tym pozwoleniem na przewòz rzeczy zaczynaja sie problemy ;(
nie wiem co robic ...prace juz mam czekam tylko na to prawko a tu problem z kursem ktòry zreszta juz mam zrobiony tam i mam na to potwierdzenie w postaci tej karty.
prosze o podpowiedz i z gòry dziekuje
gonzik

Postprzez BlueDevil » sobota 27 lutego 2010, 14:50

osoby ktore maja prawko wydane przez kraj bedacy strona konwencji wiedenskiej z 1968 roku po prostu wymieniaja dokument na krajowy, jezeli ktos ma prawko wydane przez kraj ktorego tylko wzor jest zgodny z ustaleniami konwencji zdaje tylko teorie i wymienia prawko na krajowe,, jezeli natomiast ktos ma uprawnienia wydane przez jakiegos atamana koczowego w glebokiej azji albo innego wodza winetu to zdaje teorie i praktyke

co do swiadectwa kwalifikacji, na pewno jest wazne, tylko nikt nie chce podjac decyzji,
BlueDevil

Powrót do Luźna gadka