Uwaga! Pirat! 3 - dziwna sytuacja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Uwaga! Pirat! 3 - dziwna sytuacja

Postprzez wezyr007 » piątek 05 lutego 2010, 23:01

Witam.
Oglądałem dzisiaj program Uwaga Pirat 3.
Zdziwiła mnie sytuacja która miała miejsce w dzisiejszym odcinku w/w programu.
Policjanci z drogówki zatrzymali samochód który przekroczył prędkość. Kierowca zatrzymanego pojazdu grzecznie wysiadł z samochodu udając sie w strone wozu policyjnego i policjantki. W tym samym czasie policjantka szła już w stronę zatrzymanego kierowcy.
Ku mojemu zaskoczeniu zwróciła mu uwagę z pytaniem "Dlaczego Pan wysiada z samochodu nie zna pan przepisów ..." i coś tam dalej powiedziała ww stylu : "nie zna pan przepisów postępowania w przypadku zatrzymania przez policje"

Teraz moje pytanie brzmi:
Dlaczego policjantka zwróciła uwagę kierowcy ?
Skąd kierowca miał wiedzieć że nie może wysiąść z samochodu
Z tego co się orientuje na kursach na prawo jazdy nie ma w teorii powiedziane ani nigdzie napisane jak należy postępować w przypadku zatrzymania przez policję.
Wydaje mi się również (mogę się mylić) że żaden kierowca nie jest zobowiązany do "nauki" jak należy postępować w w/w przypadku.

Jestem "nowym" kierowcą i skąd mam wiedzieć że jak policja mnie zatrzyma to nie mogę wysiadać z samochodu ?

Poinformuję jeszcze ,że zatrzymany pojazd był na "bocznej" drodze pokrytej piaskiem na której ruch był bardzo rzadki więc kierowcy jak i policjantom nic nie groziło z sensie potracenia przez inny samochód czy coś.
12.02.2009 - rozpoczęcie kursu prawa jazdy
20.08.2009 - teoria (+) praktyka (-)
15.09.2009 - praktyka (+)
28.09.2009 - Prawko/Plastik w kieszeni :D
wezyr007

Re: Uwaga! Pirat! 3 - dziwna sytuacja

Postprzez MakRojal » piątek 05 lutego 2010, 23:15

wezyr007 napisał(a):Jestem "nowym" kierowcą i skąd mam wiedzieć że jak policja mnie zatrzyma to nie mogę wysiadać z samochodu ?
Jak pojedziesz kiedyś do USA i będziesz chciał wysiadać podczas kontroli to Cię poczęstują ołowiem na dzień dobry :D
A tak na serio, to proszę przeczytaj to "nowy" kierowco :

Obowiazki kierujacego podczas kontroli drogowej:
Kierujacy bezwzglednie zobowiazany jest do stosowania sie do polecen
i sygnałów oraz wskazówek wydawanych przez kontrolujacego.
W przypadku podania przez kontrolujacego sygnału do zatrzymania
pojazdu kierujacy tym pojazdem jest zobowiazany:
1. zatrzymac pojazd;
2. trzymac rece na kierownicy i nie wysiadac z pojazdu, chyba że zażąda tego
kontrolujacy

3. na polecenie kontrolujacego:
- wyłaczyc silnik pojazdu;
- właczyc swiatła awaryjne.
Kierujacy pojazdem lub pasażer pojazdu moga wysiadac z kontrolowanego
pojazdu wyłacznie za zezwoleniem kontrolujacego!

Źródło --> http://www.malopolska.policja.gov.pl/wy ... ola_rd.pdf
MakRojal

Postprzez mk61 » piątek 05 lutego 2010, 23:27

Dz.U. z roku 2008, Nr 132, poz. 841
§ 16. 1. Uczestnik ruchu jest obowiązany stosować się do poleceń i sygnałów oraz wskazówek wydawanych przez kontrolującego.
2. W przypadku podania przez kontrolującego sygnału do zatrzymania pojazdu kierujący tym pojazdem jest obowiązany:
1) zatrzymać pojazd;
2) trzymać ręce na kierownicy i nie wysiadać z pojazdu, chyba że zażąda tego kontrolujący;
3) na polecenie kontrolującego:
a) wyłączyć silnik pojazdu,
b) włączyć światła awaryjne.
3. Kierujący pojazdem lub pasażer pojazdu mogą wysiadać z kontrolowanego pojazdu wyłącznie za zezwoleniem kontrolującego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wezyr007 » piątek 05 lutego 2010, 23:34

A skąd takie informacje miałem wiedzieć nigdzie mi nie powiedzieli jak należy w takim przypadku postępować oraz gdzie takie informacje można znaleść. Szczerze mówiąc gdyby nie wy to bym do dzisiaj nie wiedział że taki przepis istnieje ?
Czy są jeszcze jakieś rzeczy o których powinienem wiedzieć :?: :?:
NIe rozumiem tego kompletnie zdałem prawko a nie wiem jak postępować w przypadku kontroli drogowej.
Moim zdaniem dziwna sprawa żeby kierowca sam we własnym zakresie musiał sam "wydobywać" informacje np z internetu (dzienniki ustaw itp )
wezyr007

Postprzez mk61 » piątek 05 lutego 2010, 23:42

Fakt, dla spokoju ducha przyszłych kierowców mogliby powspominać o tym na kursie, jednak obowiązku takiego nie ma.

Jednak jest taka "święta" racja... Nieznajomość prawa nie upoważnia do nieprzestrzegania go.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wezyr007 » piątek 05 lutego 2010, 23:44

mk61 napisał(a):Fakt, dla spokoju ducha przyszłych kierowców mogliby powspominać o tym na kursie, jednak obowiązku takiego nie ma.

Jednak jest taka "święta" racja... Nieznajomość prawa nie upoważnia do nieprzestrzegania go.

Zgadzam się z tobą w 100% :)
wezyr007

Postprzez tom9 » piątek 05 lutego 2010, 23:48

Nieznajomość prawa nie upoważnia do nieprzestrzegania go.

Świetne słowa! Bo ja widzę, że kolega ma pretensje do bóg wie kogo.

Ja mam takie pytanie...
Psy po cywilnemu, wyprzedzają machają lizakiem... jadę za nimi za jakiś czas zjeżdżają na bocze. Swoim samochodem staje za nimi czy przed?
Ja mam zakodowane, że przed ale czy słusznie?
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez mk61 » piątek 05 lutego 2010, 23:53

Ta sama ustawa:
§ 2. 1. Policjant umundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów lub ręką, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.
2. Policjant nieumundurowany jest uprawniony do zatrzymania kierującego pojazdem wyłącznie na obszarze zabudowanym.
3. Policjant nieumundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

§ 3. 1. Pojazd powinien być zatrzymany w miejscu, w którym nie zagraża to bezpieczeństwu ruchu.
2. W celu dojazdu do miejsca, o którym mowa w ust. 1, policjant może wydać kontrolowanemu uczestnikowi ruchu polecenie jazdy za pojazdem policyjnym.
3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się w razie konieczności zatrzymania pojazdu:
1) w wyniku prowadzonych działań pościgowych;
2) co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, iż może on zagrażać bezpieczeństwu ruchu drogowego ze względu na swój stan techniczny lub zachowanie się kierującego.
4. Pojazd policyjny powinien być, w miarę możliwości, ustawiony za zatrzymanym pojazdem, jeżeli zatrzymanie nastąpiło na drodze.
5. W przypadku zatrzymania pojazdu na jezdni lub poboczu, w miejscu gdzie jest to zabronione, kierujący pojazdem policyjnym przed przystąpieniem do kontroli włącza niebieskie światło błyskowe.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez marcij » sobota 06 lutego 2010, 00:52

Mnie na kursie o tym uczyli. Z tym , ze trafilem na sensownego wykladowce i chodzilem na wyklady. A generalnie , to ciezko miec pretensje , ze na kursie czegos nie uczyli , jak bylo sie na pierwszych i ostatnich zajeciach (nie twierdze , ze w przypadku autora tak bylo, mowie ogolnie).

A Program sam w sobie tez moim zdaniem jest nudny. Ciagle pokazuja te same wykroczenia i nazywaja strasznymi piratami ludzi jadacych 80km/h po "dwupasmowkach".
Obrazek
marcij

Postprzez MakRojal » sobota 06 lutego 2010, 01:56

A ja na przykład na kursie miałem manewr wyprzedzania, ale tylko 2 razy i do tego w obu przypadkach wyprzedzałem... rowerzystę :D Instruktor powiedział, że manewr wyprzedzania jest zbyt niebezpieczny i starają się go unikać podczas szkolenia, chyba, że wyprzedzamy np. rowerzystę czy pojazd wolnobieżny ( wiadomo : żeby nie zostać oblanym na egzaminie za dynamikę jazdy :) )
MakRojal

Postprzez bruno666 » sobota 06 lutego 2010, 10:45

wezyr007 napisał(a):Jestem "nowym" kierowcą i skąd mam wiedzieć że jak policja mnie zatrzyma to nie mogę wysiadać z samochodu ?

Najlepiej dowiedzieć się tego na dobrym kursie na PJ. Na moich o tym uczyli. :)

Jako "nowy" kierowca masz łatwiej. "Starzy" robili prawko gdy tego przepisu nie było. Oni to dopiero mają problem "skąd mają wiedzieć".
...
bruno666

Postprzez qwer0 » sobota 06 lutego 2010, 11:11

wezyr007 zapewne na kursie nie bylo omowionych setki innych rzeczy.
Nie bylo, bo nie da sie omowic wszystkiego.
Dla bezpieczenstwa innych jak i wlasnego, zanim znowu zasiadzesz za kierownica to wex kodeks drogowy do lapek i przeczytaj od dechy do dechu.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez piecyk » sobota 06 lutego 2010, 11:50

Właśnie o to chodzi, "Kodeks drogowy" do ręki. Ci "nowi" kierowcy bardzo lubią uczyć się prawa o ruchu drogowym z testów. Test jak test, ma za zadanie sprawdzić wiedzę wyrywkowo. Pytania nie "zaczepiają" o wszystkie zagadnienia pord.
piecyk

Postprzez ks-rider » sobota 06 lutego 2010, 12:17

MakRojal napisał(a):Jak pojedziesz kiedyś do USA i będziesz chciał wysiadać podczas

Rozumiem, ze opowiadasz z praktyki, czy powielasz zaslyszane baji ?

W Stanach sa nieco inne zasady, wysiadajac z auta trzyma sie dlonie wewnetrzna strona do policjanta aby widzial, ze niema sie nic w reku.

:wink:
ks-rider

Postprzez kamix500 » sobota 06 lutego 2010, 18:08

ks-rider napisał(a):
MakRojal napisał(a):Jak pojedziesz kiedyś do USA i będziesz chciał wysiadać podczas

Rozumiem, ze opowiadasz z praktyki, czy powielasz zaslyszane baji ?

W Stanach sa nieco inne zasady, wysiadajac z auta trzyma sie dlonie wewnetrzna strona do policjanta aby widzial, ze niema sie nic w reku.

:wink:

tak ? to podczas kontroli zacznij szybko szukać czegoś w schowku. zobaczysz jak zareaguje policjant :)
ja musze powiedzieć że miałem na kursie jak należy zachować się w czasie kontroli :)
kamix500

Następna strona

Powrót do Luźna gadka