jak wygląda badanie lekarskie na prawio jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jak wygląda badanie lekarskie na prawio jazdy

Postprzez premal1 » niedziela 05 lutego 2012, 00:39

Witam. Chciałbym sie dowiedzieć jak wyglada badanie lekarskie na prawko. Czy lekarze do których się udajecie po zaswiadczenie kierują was do okulisty i laryngologa czy zazwyczaj załatwia sie to za jednym razem i na miejscu. I czy lekarze zwracaja duża uwagę na takie takie rzeczy jak nadcisnienie tętnicze czy też wadę wzroku. Ja właśnie mam nadciśnienie i wade wzroku i boje się ,że zostanę zdyskwalifikowany na kierowcę.
premal1

Re: jak wygląda badanie lekarskie na prawio jazdy

Postprzez lith » niedziela 05 lutego 2012, 01:27

na pewno Cie nie zdyskwalifikują. U jednych badania wyglądają bardziej poważnie i gdzieś wysyłają, u innych zapytają się, czy zdrowy :mrgreen: Ja tam musiałem wypełnić karteczkę zakreślając same nie i przeczytać literki na ścianie. jak wyjdzie wada wzroku to najwyżej terminowe dostaniesz i będziesz musiał jeździć w okularach/soczewkach. Ale np. kolega robiący ze mną prawko musiał już trochę pobiegać po lekarzach, bo ten w osku coś nie miał poczucia humoru i jak mu kol. na pytanie: czy miewał pan utraty świadomości? odpowiedział: 'nic mi o tym nie wiadomo' to go wysłał na dodatkowe konsultacje xD
lith

Postprzez premal1 » sobota 18 lutego 2012, 17:03

a jeszcze chciałbym się zapytać czy lekarz który mnie będzie badał to będzie miał jakąś możliwość sprawdzić na co chorowałem ,czy leżałem na coś w szpitalu bo moją dolegliwością są również zawroty głowy które nachodzą w godzinach południowych i potem ustępują. Leżałem na to w szpitalu w celu zdiagnozowania przyczyny ale oprócz nadciśnienia ( które jest być może przyczyną) nic nie wykryto. badał mnie laryngolog neurolog. chciałem dodać że nie są one silne bo mogę nawet ustać na jednej nodze z zamkniętymi oczami, ale zbiża się termin mojego badania i chciałbym wszystko wiedzieć.
premal1

Postprzez SpearHead » niedziela 19 lutego 2012, 12:25

Nie musisz się lekarzowi z niczego zwierzać po prostu podpiszesz papier że nic nie ukrywasz i że na nic przewlekłego nie chorowałeś czyli np. na serce czy na padaczkę
SpearHead

Postprzez maestro11 » niedziela 19 lutego 2012, 23:00

A jeśli chorujesz na cukrzycę/padaczkę, to musisz dostarczyć zaświadczenie od diabetologa/neurologa w formie opinii karty konsultacyjnej diabetologicznej, czy neurologicznej.
maestro11

Powrót do Luźna gadka