prawko tymczasowe ???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

prawko tymczasowe ???

Postprzez droo » piątek 23 stycznia 2004, 19:30

Czy istnieje mozliwosc otrzymania jakiegos dokumentu zastepczego na czas oczekiwania na wydanie prawa jazdy? Jaka kara grozi za jazde bez prawka po zdaniu egzaminu?
droo

Postprzez X » piątek 23 stycznia 2004, 20:46

Nie ma ZADNEJ mozliwosci otrzymania jakiegokolwiek tymczasowego dokumentu.pozwalajacego na jazde...

A kara? Jazda bez uprawnien. Holowanie i mandacik, tudziez skierowanie sprawy do sadu grodzkiego...
X

Postprzez Slawek » piątek 23 stycznia 2004, 23:48

No mandacik to owszem, ale może już bez holowania i bez sprawy w sądzie.
Slawek

Postprzez droo » sobota 24 stycznia 2004, 00:39

No coz szkoda, bo dzisiaj wlasnie zdalem egzamin i juz nie moglem sie doczekac (zdazylem juz dzisiaj sie zreszta przejechac po miescie :)) bo na prawko czekam juz od ponad roku (nie zalapalem sie na prawko od 17 lat) i juz nie nie mam cierpliwosci.

Dlatego mam jeszcze jedno pytanie: ile w Warszawie czekaliscie na swoj dokument? (czy zdaza sie czekac dluzej niz miesiac?)
Pozdrawiam
droo

Postprzez Łakom » sobota 24 stycznia 2004, 12:44

jazda bez wymaganego dokumentu kosztuje 50zł ale jest to cena za jeden dokument a jeżeli nie masz dwóch lub trzech do cena moze dojśc do 150 zł
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez Slawek » sobota 24 stycznia 2004, 21:05

No, czyli mając 50 zł, możesz sobie pozwolić już na jazdę.
Slawek

Postprzez droo » niedziela 25 stycznia 2004, 01:43

Powaznie? Jedyna kara to grzywna 50zł? Wydaje mi sie to malo prawdopodobne. Skoro nie mam jeszcze dokumentu to chyba policja nie pozwoli mi na dalsze prowadzenie, co oznaczaloby holowanie(?). Poza tym jak oni sprawdza czy rzeczywiscie zdalem juz egzamin? Gdyby chodzilo tylko o 50 zl, bez wachania bym zaryzykowal ale obawiam sie ze nie macie jednak racji?
droo

Postprzez Łakom » niedziela 25 stycznia 2004, 10:09

droo polceam linka http://fakty.interia.pl/news?inf=456756 napewno gdzies to znjadziesz, a reszta moze Ci sie przydać :D
aha jeżeli Cię stać na jazde bez prawka to mozesz ŚMIAŁO jechac a gdy pały Cię zatrzymaja powiesz poprostu ze zapomniłeś wziość prawka i tyle :D :D i wtedy pan policjant wypisuje mandacik w kwocie 50 zł i mówi jeszcze "miłego dnia "
Łakom

Postprzez droo » niedziela 25 stycznia 2004, 12:24

Rzeczywiscie za jazde bez jednego dokumentu jest mandat 50zł. Pozostaje tylko jedna kwestia - to dotyczy tych co juz maja prawko i zapomnieli je zabrac ze soba. Wyobrazam sobie ze w takiej sytuacji policja sprawdza w komputerze czy rzeczywiscie posiadasz prawo jazdy ale skoro mi nie wydano jeszcze dokumentu to moje prawko nie bedzie w tej ich bazie danych figurowalo i stwierdza ze jezdze bez uprawnien, a to juz bedzie 500zł i holowanie.:/
droo

Postprzez Łakom » niedziela 25 stycznia 2004, 12:48

droo masz racje, ale małoprawdopodobne jest aby policja sprawdzała Twoją wiarygodność czy tak naprawde posiadasz prawo, a pozatym nie wszystkie radiowozy mają komputery, po drugie teraz policja nie ma czasu na "pierdooły" bo ma wazniejsze zdanie :twisted: jak wiesz teraz przy każdej nawet najmniejszej kolizji jest wzywana policja celem spisania protokołu dla agencji ubezpieczeniowych a czeka sie na policje od 2-4 godzin w zależności od miasta, więc gdzie by sie chciało policji sprawdzać twoja wiarygodność, Jeżeli masz dwód rejestracyjny i OC to nie przyjdzie im do głowy ze Ty nie posiadasz prawa, a jeżeli nawet to powiedz im jak Cię juz sprawdzą ze czekasz juz ponad miesiąc i lada dzień powinnieneś mieć juz to prawko...... Zrobisz jak zechcesz ale tak szczeże to mi by było szkoda dać 50 zł i do tego jeszcze dochodza punkciki kare co niestety kasują sie dopiero po roku czasu, ( nie pamiętam ile było tych punktów, ale więcej niz 5 to chyba nie ma )
Łakom

Postprzez mostom » poniedziałek 26 stycznia 2004, 16:52

Łakom napisał(a):droo masz racje, ale małoprawdopodobne jest aby policja sprawdzała Twoją wiarygodność czy tak naprawde posiadasz prawo, a pozatym nie wszystkie radiowozy mają komputery, po drugie teraz policja nie ma czasu na "pierdooły" bo ma wazniejsze zdanie

Masz po części rację - ale....
W momencie jak jednak się dopatrzą, (nie muszą mieć w radiowozie komputera - od czego mają radio) że nie masz uprawnień do kierowania samochodem (mandat 500 zł) a nie mając jeszcze prawka w ręku nie masz takich uprawnień - dokumentem stwierdzającym czy masz uprawnienia jest właśnie prawo jazdy - zobacz, że masz w prawku późniejszą datę wydania uprawnienia niż egzaminu.
Dodatkowo jak ktoś w ciebie wjedzie (nie z twojej winy) automatycznie ty jesteś winnym - nie miałeś prawa wsiąść za kierownice i prowadzić samochodu. Więc nie wiem czy nie lepiej parę dni poczekać aż się będzie miało papierek.
mostom
mostom

Postprzez droo » poniedziałek 26 stycznia 2004, 17:09

ok sprawa jest juz jasna, nie oplaca sie jezdzic bez prawka. dzownilem do wydzialu komunikacji i okazuje sie ze konsekwencje moga byc znacznie powazniejsze lacznie z odroczeniem wydania prawka.
droo

Postprzez ella » czwartek 29 stycznia 2004, 01:21

Poczekaj na swoje prawko. Myśmy tez czekali 8)
ella
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze