Kto ma pierwszeństwo pomóżcie bo nie wiem???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Slawek » piątek 23 stycznia 2004, 13:09

Na pierwszym rysunku pojazd 1 powinien wjechać na skrzyżowanie stając mniej więcej tak, aby zająć oba poprzeczne pasy (ponieważ zielone światło pozwala mu tylko wjechać za sygnalizator). Następnie pojazd 2 powinien przejechać po wysepce, aby pojazd 1 mógł jechać dalej. :lol:

Na drugim rysunku analogicznie, ale ze zmianą numeracji. Poza tym jest lepiej, ponieważ są trzy pasy i łatwiej będzie ominąć stojący za światłami pojazd 2. :lol:

Poza tym ciekawi mnie jak wygląda na tym skrzyżowaniu cykl zmieniania świateł.
Slawek

Postprzez ella » piątek 23 stycznia 2004, 13:23

Jak to dobrze, że ja nie mieszkam w Szczecinie i nie muszę tamtędy jeździć :D :D :D bo na pewno wjechałabym na klaksonie udając pojazd uprzywilejowany, żeby nie łamać sobie głowy kto ma pierwszeństwo.
ella
Moderator

Postprzez mostom » piątek 23 stycznia 2004, 14:51

Oczywiście na pierwszym rysunku (tym uproszczonym) 1 ma pierwszeństwo przed dwójką.
W drugim przypadku (ten pomigany rysunek :) ) pierwszeństwo ma pojazd nr 2.
Ciekawe czy pankowal się ze mną zgodzi? A jak nie - to dlaczego ?
mostom
mostom

Postprzez mostom » piątek 23 stycznia 2004, 14:54

Slawek napisał(a):
Poza tym ciekawi mnie jak wygląda na tym skrzyżowaniu cykl zmieniania świateł.

A jak ma wyglądać - bardzo prosto.
Najpierw zielone mają samochody jadące (na rysunku oczywiście) w pionie (reszta ma czerwone), potem te co są w poziomie (reszta czerwone), a następnie te które wyjeżdżają z tej bocznej uliczki (a reszta światło czerwone) - bardzo logiczne - nieprawdaż ?
mostom
mostom

Postprzez pankowal » piątek 23 stycznia 2004, 17:06

Mostom uważam chyba zupełnie odwrotnie jak ty (nie wypowiedziałeś się kto ma pierwszeństwo) w pierwszym przypadku pierwszeństwo ma pojazd zjeżdżający z ronda czyli nr 2 a w drugim przypadku pojazd nr 1 też zjeżdżający z ronda.
Na tych rondach możesz wjechać na zielonym i cały dzień jeździć w kółko nie zwracając uwagi na światła, spokojny o pierwszeństwo.
Zresztą jak wjedziesz to i tak nie widzisz, jakie światło wyświetlają sygnalizatory, możesz tylko sugerować się ruchem pojazdów dojeżdżających do ronda i na tej podstawie wnioskować o kolorze wyświetlanego światła dla pojazdów wjeżdżających na rondo.
Tak w praktycznie poruszają się pojazdy na tym rondzie. Tylko ty pewnie mi wytłumaczysz że na skrzyżowanie można wjechać jak ma się możliwość opuszczenia tegoż lub, że to tylko uprzejmość kierowców którzy czekają aż zjadą ci co są na rondzie.
Ostatnio zmieniony sobota 24 stycznia 2004, 21:23 przez pankowal, łącznie zmieniany 1 raz
pankowal

Postprzez Sławek_18 » sobota 24 stycznia 2004, 08:47

a wiecie co pankowal sie z nas nabija i robi z siebie idiote, ale nie mozliwe zeby tak naprade twierdzil.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » sobota 24 stycznia 2004, 14:45

mostom to moze powiedz nam jak wyglada ruch na tym skrzyzowaniu? jak w rzeczywistosci samochody tam sie poruszaja.
miros

Postprzez pankowal » sobota 24 stycznia 2004, 19:10

Teraz trochę łatwiejsza sytuacja ciekawy jestem co Wy na to ???

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 24 stycznia 2004, 21:24 przez pankowal, łącznie zmieniany 1 raz
pankowal

Postprzez Sławek_18 » sobota 24 stycznia 2004, 19:27

Panie kowal z takimi krzyzowkami to do osob ktore dopierok robia prawko, albo wogole jeszcze nie robia.

2 przed 1

P.s. nie rob sobie obciachu.
Nie sprawdzalem co jest pod linkami.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Łakom » sobota 24 stycznia 2004, 20:46

Pankowal Sławek ma racje, nie rób sobie obciachu, z kogo Ty głupka chcesz zrobic ?? w tym temacie nie chiałem wdawac sie w głębszą dyskusje ale chyba musze :D po pierwsze Ty tak wogóle to masz prawojazdy ?? i ile masz lat ze dysponujesz taką wiedzą ze my wszyscy tutaj zebrani sie mylimy a Ty jeden jedyny masz racje,...... a moze nam nie nalezy się to prawko bo nie znamy sie na przepisach, i jakis idiota nas przepuścił na egzaminie a może porostu wszyscy tutaj daliśmy w łape egzaminatorowi bo jak by inaczej zdac prawko nie znając sie na przepisach co ?? a żeby podejsc do egzaminu praktycznego to trzeba zadac pierw egzamin teoretyczny......... Aha i jeszcze jedno nie mam zamairu sie z Toba kłócić ale w tym temacie sie wypowiadało o koło 7 osób a akurat Ty jeden jesteś nieomylny i tylko Ty masz racje, gratulacje dla twojego światopoglądu oby tak dalej, Ty jedyny jesteś najmądrzejszy........ gratulacje
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez pankowal » sobota 24 stycznia 2004, 21:40

Moi drodzy na egzaminie teoretycznym takiego skrzyżowania nie znajdziecie (ktoś pewnie uznał że zbyt zbyt trudne) i w testach takich sytuacji nie ma.
Po drugie nie robie sobie z Was jaja, tylko ktoś robi sobie jaja z Nas.
No bo jak przepis <światło zielone zezwala na wjazd za sygnalizator> można inaczej zinterpretować jak.. jest jasne jak słońce, za sygnalizator i tyle, nie pięć kilometrów za sygnalizator chociaż, chociaż, może to miał na myśli minister wydający rozporządzenie. W Krakowie przejedziesz na zielonym i masz już cały czas pierwszeństwo do Gdańska a może i z powrotem. :lol:
pankowal

Postprzez Łakom » sobota 24 stycznia 2004, 22:06

no dobra pankowal całe ministerstwo transportu ruchu drogowego robi sobie z wszystkich kierowców w tym kraju jaja, bardzo ciekawa teoria, nie wiem czy cos jeszcze mnie moze zaskoczyć, tak szczeże to większej bredni nie słyszałem, aha nie odpowiedziałeś mi na moje pytania, bo jeżeli masz prawko i znajdziesz sie kiedyś na takim sklrzyżowaniu to jestem bardzo ciekawy kogo by ukarała policja mandatem gdyby ( odpukać) doszło do kolizji, Ciebie ( pojazd 2 ) czy kierującego pojazdem nr. 1 a chodzi mi o tą ostanią sytułacje, miałem tego nie komentowac ale prównanie swatła zielonego z tym ze masz pierszeństwo z krakowa do gdańska to juz ............ no i mi aż slów brakuje
Łakom

Postprzez miros » sobota 24 stycznia 2004, 23:44

lakom nie denerwuj sie. niech pankowal mowi sobie co chce i niech jezdzi sobie jak chce. jego sprawa. tylko kiepsko jak go spotkasz na takim skrzyzowaniu.

a swoja droga panie kowalu troche marna ta krzyzowke dales. kto wedlug ciebie ma tam pierwszenstwo?
miros

Postprzez pankowal » niedziela 25 stycznia 2004, 18:08

ustawa www.abc.com.pl/serwis/du/1997/0602.htm
rozporządzenie www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1393.htm

Dobra Łakom tu masz obowiązujące przepisy pokaż mi że masz rację.
Kolego nie na podstawie pozorów, że niby ksiądz powiedział to musi być prawda.
No bo jakie ma tu znaczenie czy ja mam prawojazdy czy nie mam.
Nie wierz w ministerstwo lecz główkój.
Widzisz ja też kiedyś tak sądziłem jak ty, że niby ministerstwo to musi być luks żadnych bzdur - dopóki nie zacząłem czytać tych tekstów źródłowych.
Moje zdanie znasz i wynika ono z tych przepisów a nie jest to moje widzimisię.
pankowal

Postprzez Łakom » niedziela 25 stycznia 2004, 20:21

k.u.r.wa kowal pokaz mi palcem gdzie to jest bo nie moge znaleść, zamiast podać numer rodziału , lub co kolwiek to ty mi wyskakujesz z całym linkiem którego nawet chyba nie cztałes, znalezałem tylko tyle /
Rozdział 5

Sygnały świetlne nadawane przez urządzenia umieszczone na drodze

Sygnały świetlne dla kierujących i pieszych

§ 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:

1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,

2) sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator, chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania; sygnał ten oznacza jednocześnie, że za chwilę zapali się sygnał czerwony,

3) sygnał czerwony - zakaz wjazdu za sygnalizator,

4) sygnały czerwony i żółty, nadawane jednocześnie - zakaz wjazdu za sygnalizator; sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony.

2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:

1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,

2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.

3. Sygnalizator używany poza skrzyżowaniem do kierowania ruchem na zwężonym odcinku drogi może nadawać sygnały o dwóch barwach - zielonej i czerwonej.

4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
//////////////// ......... reszta dotyczy znaku S-2 i inne tego typu, a tu jak widac na tym ostanim Twoim obrazeczku jest sygnalizator "typu" S-1 więc pokaz mi dokładnie bo chyba nie dowidze, gdzie jest ten przepis mówiący ze po wjeździe za sygnalizator obowiązuja nas znaki pionowe ??
Łakom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze