Kiedyś pokusiłem sie wysłać email'a do ITD z treścią
Witam,
Aktualnie pracuję na stanowisku kierowcy kat. C. Firma zajmuje sie transportem na potrzeby własne. Poruszam się samochodem marki MAN 10-224 o dmc równym 10 900 kg. Obecnie podczas kontroli mogę pokazać:
- prawo jazdy odpowiedniej kategorii
- badania lekarskie i psychologiczne
- umowe z pracodawcą
- tarczki
Moje pytanie jest następujące: Czy w ww. przypadku obowiązkowym jest posiadanie kursu na przewóz rzeczy, czy wskazane dokumenty są wystarczające ?
Dostałem odpowiedź:
Szanowny Panie,
Zgodnie z art. 5 ustawy o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy prawo o ruchu drogowym kierowca powiniem posiadać stosowne zaświadczenie (Dz. U. z 2006 r. nr 235 poz. 1701).
Wykaz dokumentów, które powinien posiadać kierowca podczas przejazdu wykonywanego w ramach transportu drogowego podany jest m.in. w art. 87 ustawy z dnia 6 września o transporcie drogowym (Dz. U. nr 204 z 2004 r., poz. 2088 z późn. zm.):
Informacje dot. wymagań wobec kierowców wykonujących przewozy drogowe znajdują się w rozdziale 7a w/w ustawy:
http://www.gitd.gov.pl/pliki/prawo/ustawa1.pdf
Z poważaniem
Alvin Gajadhur
Rzecznik prasowy GITD
i napisałem jeszcze raz
przeczytałem zamieszone przez Pana ustawy, jednakże dalej nie jestem pewien.
Chciałbym dodać jeszcze, że posiadam 18 lat.
Bardzo proszę o odpowiedź, czy w dotychczas wykonywanym zawodzie wymagane jest uzyskanie kursu na przewóz rzeczy?
Z tego co przeczytałem wynika mi, że: NIE.
i dostałem odpowiedz ;)
Szanowny Panie,
Musi odbyć Pan kurs dokształcający w zakresie przewozu rzeczy lub osób.
Z poważaniem
Alvin Gajadhur
Rzecznik prasowy GITD
Dziekuje, wiecej pytań nie mam :)
[/quote]