kat. D - parkowanie równoległe

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

kat. D - parkowanie równoległe

Postprzez Wincenty » sobota 01 września 2007, 15:05

Witam.
Jak popraawnie wykonać parkowanie równoległe autobusem? dodaam, że chodzi o h9.
Wincenty

Postprzez ZIELU » sobota 01 września 2007, 23:21

Ale o co Ci dokładnie chodzi, bo zaparkować równolegle to nie taki wielki problem. Wjeżdżasz tyłem tak aby prawy bok był przy krawędzi. A h9 to też nie kłopot, tylko paskudne są te lusterka,które były oryginalnie w starych h9, jak ma jelczowskie albo jakieś tego typu to o wiele lepiej tył idzie wyczuć :wink: Ale na zwykłych to też nie problem, trening czyni mistrza :wink:
ZIELU

Postprzez Wincenty » niedziela 02 września 2007, 01:39

chodzi mi dokładnie o to kiedy i ile trzeba kręcic. Ucieszyłbym sie z jak najdokłądniejszych instrukcji.

Instryktor mi to tak pokrętnie wytłumaczył, sugerując abym wjeżdzał na "czuja" ale mi tym sposobem nie wychodzi. Nie mam takiej wprawy jak on, ani takiego obocia z pojazdem, to przyjdzie z czasem. Ale póki co u mnie do egzaminu czasu coraz mniej, dlatego proszęo wskazówki.
Wincenty

Postprzez gocek » czwartek 13 września 2007, 18:13

No witam, ja robie to takim swoim sposobem, który sam opracowałem :P. Więc robie to tak (mam nadzieje, ze zrozumiesz):
- gdy tył autobus podczas cofania zobaczę lusterku że jest blisko środka (ale nie na samym środku) miejsca zaparkowanie kręcę do oporu
- potem w lusterku sobie obserwuje i daje czas, aby autobus mi wjechał
- gdy zobaczę, że tyłek zbliża się do linii znów kręcę do oporu kontrolując na przodzie, aby nie zahaczyć lusterkiem o pachołek.
A ty masz jakiś sposób na łuk.. tzn jak stanąć busem odpowiednio przy słupkach cofając??
gocek

Postprzez gerard » sobota 22 września 2007, 11:35

mój patent do parkowania ruwnoległego mysle ze niema mocnych zrób tak 1. włacz kierunek cofasz do tyłu przy prawej stronie do mometu aż kierunkowskaz boczny przedni ptawy (widoczny w lusterku)znajdzie sie na wysolości pierwszego słupka 2. wtedy krecisz kierownica w prawo do oporu poczym przy tak skręconych kołach cofasz do momętu kiedy w lewym lusterku pojawi się tylny prawy słupek (czyli jako 2gi) wyprostujesz koła 3. wjeżdzasz głębiej aż do momętu kiedy tylne lewe koło najedzie na pierwszą linie ( patrz cały czas w lewe lusterko) wtedy 4. kręc w lewo do oporu spujż na prawe lustro i zobacz czu jeszcae możesz wjechać głębiej albo patrz na lewe tak aby korygowac koło za linie pamiętaj że lewe lusterko musi sie schowac za linie a i pamietaj o tyle auto busu i kierunkowskazach nawet przy nauce niech ci wejdzie w krew no i mozesz 1 raz poprawić i 1 raz zkorygowac
gerard

Postprzez KUBA_1 » sobota 22 września 2007, 16:54

gerard napisał(a):mój patent do parkowania ruwnoległego (...) tylny prawy słupek (czyli jako 2gi) wyprostujesz koła 3.(...)

Pięknie podręcznikowo.
Dodam tylko, że koła masz wyprostowane jak wykonasz dwa obroty kołem kierownicy.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez Anneusz » piątek 09 listopada 2007, 12:14

Warto zauważyć, że w h9 nie specjalnie widać prawe koło. Ja kręciłem w prawo, kiedy zawias z tylnich drzwi był na wysokosci prawego słupka.

Wg. tego samego zawiasu orientowałem 1m na łuku. Kiedy widziałem, że zawias w prawym lusterku delikatnie przekroczył linie imitującą ścianę, to znaczyło że rzeczywiście miałem do niej jeszce 0,3-0,5 m i stopowałem.
Anneusz

Powrót do Szkolenie kierowców