Możliwe zmiany w zdawaniu od 1 stycznia 2008 -- problem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Możliwe zmiany w zdawaniu od 1 stycznia 2008 -- problem

Postprzez lookazh » poniedziałek 03 września 2007, 21:43

Jak wiadomo, mogą się zmienić przepisy od 1 stycznia 2008 roku. Na przykład pula 3 tysiący pytań na egzaminie teoretycznym.

Kogo te zmiany obejmą?

Zacząłem kurs AB pod koniec sierpnia. Jeżeli skończę kurs w tym roku i przypuścmy przyjdzie mi do głowy chęć zdawania dopiero po Nowym Roku, to na jakich zasadach będę te egzaminy zdawał?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 września 2007, 22:20 przez lookazh, łącznie zmieniany 2 razy
lookazh

Postprzez DEXiu » poniedziałek 03 września 2007, 21:50

Jeśli te zmiany faktycznie wejdą i będą obowiązywały od 1. stycznia '08, to wtedy niezależnie od tego, kto kiedy uczęszczał na kurs, kiedy się zapisywał na egzamin i jaki egzamin teoretyczny już zdawał (jeśli np. zdecydował zdawać osobno teorię, osobno praktykę) jeśli będzie miał termin na 2008 rok zdaje na "nowych zasadach". Odpowiedź udziel sobie sam :wink:
DEXiu

Postprzez lookazh » poniedziałek 03 września 2007, 22:02

No to... super :shock:

A taka sprawa... Mają teraz kontrolować materiały szkoleniowe. Ja się uczę na starych, być może mają błędy, bo nikt ich nie sprawdził z ramienia ministerstwa. Być może stycznia uczyć się trzeba na materiałach zatwierdzonych przez ministerstwo. I co, jestem w jakiejś kosmicznej czarnej dziurze, bo ani nie miałem odpowiednich materiałów do nauki ani jeszcze raz się na kurs teoretyczny za kafla złotych zapisać... :shock:

Czyli jedyne bezpieczne wyjście to pozdawać teorię w tym roku na obie kategorie, bo praktyczny chyba się nie zmienia...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 września 2007, 22:24 przez lookazh, łącznie zmieniany 2 razy
lookazh

Postprzez ella » poniedziałek 03 września 2007, 22:09

Jak wiadomo, mają się zmienić przepisy od 1 stycznia 2008 roku.
Od stycznia uczyć się trzeba na materiałach

Mógłbyś podać to źródło które podaje, że ma to nastąpić 1 stycznia?
ella
Moderator

Postprzez lookazh » poniedziałek 03 września 2007, 22:16

Pozmieniałem treści moich postów i temat, aby nie wprowadzać zamętu, bo faktycznie nie jest to nic pewnego. Ale każdy, kto teraz robi kurs, jest świadomy "projektu", i zakłada gorszy scenariusz ;)
lookazh

Postprzez chupacabra » poniedziałek 03 września 2007, 22:30

Te nowe przepisy to tylko takie twoj widzimisie (tak jak to było w moim wypadku) czy to coś potwierdzonego?
chupacabra

Postprzez ella » poniedziałek 03 września 2007, 22:30

dzięki za zmiany bo rzeczywiście zaraz zapanowałaby panika. Zmiany mają wejść ale kiedy tego nikt nie wie. W zapisie projektu jest na końcu taki zapis
Art. 133. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia,

Ale to też nic nie znaczy.

A co do pytania kogo zmiany obejmą to bardzo dobrze wytłumaczył to DEXiu
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 04 września 2007, 00:59

Reasumując, Lookazh, jesteś kolejnym, który niepotrzebnie zaprząta sobie głowę plotkami i niepotwierdzonymi informacjami. Wszystko, cokolwiek wiadomo na temat planowanych (możliwych) zmian w temacie prawa jazdy, można znaleźć w FAQ. A kiedy to wejdzie (a tym bardziej w jakiej ostatecznej formie), to nawet wróble na dachu jeszcze do końca nie wiedzą. ;)
scorpio44

Postprzez lookazh » wtorek 04 września 2007, 11:26

Można to nazwać zaprzątaniem głowy, a można też ubezpieczaniem się od przebudzenia z ręką w nocniku :)

Póki co, Sejm jest w rozsypce, więc może o tym zapomną ;)
lookazh

Postprzez DEXiu » wtorek 04 września 2007, 14:19

A jeśli rzeczywiście się obawiasz się tych zmian, to polecam zaopatrzyć się i wyuczyć najlepszego i najaktualniejszego "materiału szkoleniowego", który na bank szybko się nie "przedawni" - a zwie się on potocznie Kodeksem drogowym :wink: (a oficjalnie "Ustawą z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym"), wraz z aktualną wersją Rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych :)
DEXiu

Postprzez Calypso » środa 26 września 2007, 23:36

Ja słyszałem, o tych 3000 pytań. Jeszcze gdzieś wyczytałem, że tylko 800 będzie znanych. A to już gorzej. I, że podobno na teoretycznym będą jeszcze jakieś dodatkowe pytania, scenki itd. Niech dorzucą do tego jeszcze test sprawdzający z pierszej pomocy: wykonywanie oddychania na manekinie, robienie masażu serca, a także bandażowanie i robienie pozycji bocznych. No i jeszcze wydłuży się czas egzaminów praktycznych do godziny. Pięknie wtedy już niewiadomo ile będzie trzeba czekać na kolejny termin. Ja proponuję odrazu 5 godzin na mieście. A na placach manewrowych porobić sztuczne lodowiska, żeby sprawdzać umiejętność wychodzenia z poślizgu, a także sztuczne górki ze śniegiem, żeby sprawdzić umiejętnosć ruszania na jezdni oblodzonej. O czymś zapomniałem.

A teraz juz konkretnie. Nigdzie jednak nie zanlazłem żadnego zapisu o tym. Czy mógłby mi ktoś na sto procent powiedzieć jakie to bedą zmiany. Albo najlepiej, czy ktoś wie, w którym numerze dziennika ustaw to było.
Calypso

Postprzez wiesniak » czwartek 27 września 2007, 01:06

Calypso napisał(a):Albo najlepiej, czy ktoś wie, w którym numerze dziennika ustaw to było.

Właśnie całe zamieszanie wynika z tego prostego powodu, że póki co w żadnym.
wiesniak

Postprzez Calypso » czwartek 27 września 2007, 13:43

Trzeba chyba będzie zawsze śledzić środową Wyborczą.
Calypso

Postprzez chupacabra » czwartek 27 września 2007, 20:44

A jak dokłądnie ma wygladac ta procedura?? Wdroża ustawe i w momencie jak podpisze ją prezydent wejdą w życie nowe przpeisy? czy muszą być jakie okresy przejściowe albo coś?
chupacabra

Postprzez wiesniak » czwartek 27 września 2007, 21:04

Zostanie ustalony termin wejścia w życie, ostatnio było to ok. 3 miesiące od uchwalenia. Na pewno wszyscy zainteresowani zdążą się dowiedzieć.
wiesniak

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy