wyprzedzanie rowerzysty na skrzyżowaniu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

wyprzedzanie rowerzysty na skrzyżowaniu

Postprzez bubmen » piątek 12 października 2007, 16:08

Witam.
Dzisiaj miałem pierwszy egzamin, na szczęście pozytywnie zakończony:) Ale egzaminator.... MORD Nowy Sącz dobierają ich chyba w/g kryteriów którego bardziej bili w dzieciństwie. Tak strasznie chciał mnie ulać, że aż sam się pomylił conajmniej raz a w drugiej sprawie (temat wątku) zaraz się dowiem. Raz już jest prawie koniec egzaminu wjeżdżam na teren ośrodka gdzie stoi znak ograniczenia do 10km/h no to wrzucam jedynke i sobie człapie powoli, za co dostałem opiernicz i pytanie w grubiańskim tonie co robie, to tłumacze że jade 10 na godzien w/g ograniczenia, to tylko usłyszałem "aha" i mu się głupio zrobiło.
A wracając do sprawy, wcześniej dojeżdżałem do skrzyżowania przede mną rowerzysta, przed skrzyżowaniem nie zdąże wyprzedzić bo już linie ciągłę i mało miejsca więc spokojnie dojeżdzam za nim stoimy na czerwonym. Zmienia się na zielone ruszam za nim. Skrzyżowanie na oko wygląda tak:
Obrazek

Przy czym jezdnia na którą mam zamiar wjechać po skrzyżowaniu jest generalnie jednopasmowa.

i jade za nim przez skrzyżowanie za co dostaje opiernicz czemu go nie wyprzedzam na skrzyżowaniu.

Wolno czy nie?
bubmen

Postprzez cman » piątek 12 października 2007, 16:14

Skrzyżowanie było z sygnalizacją świetlną, czyli o ruchu kierowanym, a zatem mogłeś, a wręcz powinieneś wyprzedzić rowerzystę.
cman

Postprzez bubmen » piątek 12 października 2007, 16:17

Człowiek się uczy przez całe życie:)
bubmen

Postprzez pi0trek » piątek 12 października 2007, 17:12

A czy w tej sytuacji nie chodzi przypadkiem o:

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi,
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

Chodzi mi o słowa: "pojazdu silnikowego jadącego po jezdni". Rower nie jest pojazdem silnikowym. i wydaje mi ze skrzyżowanie na którym ruch jest kierowany nie ma tu nic do rzeczy.

Jeśli sie myle to mnie wyprowadźcie z błędu.[/b]
pi0trek

Postprzez cman » piątek 12 października 2007, 18:01

Teoretycznie racja, ale akurat w Krakowie traktują w tej sytuacji rower jako pojazd silnikowy :shock:, więc może już tak po małopolsku w Nowym Sączu jest podobnie. Ale akurat była sygnalizacja świetlna, więc interpretacja cytowanego przez Ciebie przepisu nie ma w tym momencie znaczenia.
cman

Postprzez scorpio44 » piątek 12 października 2007, 22:27

cman napisał(a):ale akurat w Krakowie traktują w tej sytuacji rower jako pojazd silnikowy :shock:, więc może już tak po małopolsku w Nowym Sączu jest podobnie.

:shock:
Można poprosić więcej szczegółów?
scorpio44

Postprzez pi0trek » piątek 12 października 2007, 23:10

Ale akurat była sygnalizacja świetlna, więc interpretacja cytowanego przez Ciebie przepisu nie ma w tym momencie znaczenia.

Jak najbardziej ma znaczenie. Bo przepis odnośnie zakazu wyprzedania na skrzyżowanach stosujemy tylko do pojazdów silnikowych. Wiec dalsza jego część jest w tym konkretnym wypadku (rower) zupełnie zbędna.

cman napisał:
ale akurat w Krakowie traktują w tej sytuacji rower jako pojazd silnikowy , więc może już tak po małopolsku w Nowym Sączu jest podobnie.

Można poprosić więcej szczegółów?

No własnie. Ja też tego nie rozumię.
pi0trek

Postprzez cman » sobota 13 października 2007, 07:43

A czy ja powiedziałem, że rozumiem...
Jest przepis, który zabrania wyprzedzania pojazdów (wszystkich) na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim. Jest przepis, który zabrania wyprzedzania pojazdów silnikowych na skrzyżowaniu i w Krakowie traktują ten zapis (że tylko silnikowych), jako niedopatrzenie. Nie wiem natomiast czy wszyscy, czy tylko grupa wybrańców, bo nie jest to informacja z pierwszej ręki.
cman

Postprzez pi0trek » sobota 13 października 2007, 10:07

cman napisał(a):A czy ja powiedziałem, że rozumiem...
Jest przepis, który zabrania wyprzedzania pojazdów (wszystkich) na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim. Jest przepis, który zabrania wyprzedzania pojazdów silnikowych na skrzyżowaniu i w Krakowie traktują ten zapis (że tylko silnikowych), jako niedopatrzenie. Nie wiem natomiast czy wszyscy, czy tylko grupa wybrańców, bo nie jest to informacja z pierwszej ręki.

no dobrze. a był może przypadek niezaliczenia egzaminu z takiego powodu?? bo w tedy wydaje mi sie oczywiste ze egzamin powinien byc powtórzony na koszt ośrodka.
pi0trek

Postprzez skov » sobota 13 października 2007, 10:19

no właśnie, egzaminatorzy powinni prawo egzekwować a nie tworzyć. Do tego powołany jest inny organ.
Jeżeli ktoś został "oblany" właśnie za to i się nie odwołał to pretensje musi mieć tylko do siebie.
skov

Postprzez cman » sobota 13 października 2007, 15:02

Nie wiem, nie słyszałem o żadnym konkretnym przypadku oblania za takie coś, ani tym bardziej odwołania się w takiej sytuacji.
cman

Postprzez waterman » sobota 13 października 2007, 15:17

a wyprzedzajat takiego rowerzyste trzeba uzywac sygnalizacji podczas wyorzedzania? jezeli jedziemy po jednym pasie w odstepie 1m
waterman

Postprzez pi0trek » sobota 13 października 2007, 15:53

waterman napisał(a):a wyprzedzajat takiego rowerzyste trzeba uzywac sygnalizacji podczas wyorzedzania? jezeli jedziemy po jednym pasie w odstepie 1m

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Krótko: Nie ma potrzeby sygnalizować
pi0trek

Postprzez scorpio44 » sobota 13 października 2007, 15:55

W świetle przepisów nie sygnalizujemy wyprzedzania, tylko zmianę pasa ruchu. A zatem nie trzeba (bo ona nie występuje), ale zasygnalizować nie zaszkodzi - raz, że w codziennej jeździe lepiej to robić, ułatwiając orientację innym, dwa, że zdarzają się jednak egzaminatorzy, którzy tego wymagają.
scorpio44

Postprzez waterman » sobota 13 października 2007, 16:03

no wlasnie lepiej zasygnalizowac raz ze wyprzedza sie rowerzyste zeby z tylu widzieli inni kierowcy ze sie rower wyprzedza :)
waterman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy