Znowu strefa zamieszkania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez KUBA_1 » niedziela 25 listopada 2007, 11:38

Tak urzędnicy panstwowi wdrażają w życie popularny slogan -
STOP AGRESJI NA DRODZE!
a życ trzeba dalej...
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez tom634 » niedziela 25 listopada 2007, 13:32

Dość często na tym skrzyżowaniu odgrywam rolę kierującego pojazdem 1. Raz podjechałem do skrzyżowania i zatrzymałem się ze względu na obecność pojazdu 2. Pamiętając słowa cwaniakazpekaesu postanowiłem ustąpić pierwszeństwa przejazdu- i co się okazało? Kierujący pojazdem 2 wskazał mi ręką na znak "Strefa zamieszkania". Popatrzyłem, no... widzę znak, i co z tego? I kierujący pojazdem 2-gim opuścił skrzyżowanie.
I teraz mam mętlik :lol: W rozporządzeniu nie znalazłem niczego na temat wjazdu z obiektu przydrożnego. W zasadach umieszczania znaku D-1 też cicho-sza. :lol:
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez scorpio44 » niedziela 25 listopada 2007, 21:15

Kwestia obiektów przydrożnych nie ma nic wspólnego z naszym tematem.
scorpio44

Postprzez dylek » niedziela 25 listopada 2007, 21:57

Z pewnych powodów (sobie znanych :D ) nie ciągnąłem dalej wyjaśnień do tego co wcześniej napisałem... ;)
Ze względu na ciebie tom634 i twój ostatni post dokończę wyjaśnienia... ;)

1)Wyjazd ze strefy zamieszkania nie jest wyjazdem z obiektu przydrożnego.
Gdyby tak było, to ustawodawca nie rozgraniczałby tego jak to zrobił np w tym punkcie:
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;

2) kwestia ustawienia przy wyjeździe znaku A-7.
Szczegółowe warunki dla znaków mówią:
Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" (rys. 2.2.8.1) umieszcza się na drodze podporządkowanej przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem.
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów)

Z tego zapisu wynika, że znak A-7 może zostać umieszczony jedynie na drodze podporządkowanej lub na wyjeździe z obiektu....
Skoro wyjazd ze strefy zamieszkania nie jest wyjazdem z obiektu, co wcześniej wyjaśniłem.... No cóż... pozostaje przyjąć, że stoi na drodze podporządkowanej :D:D:D...

Nie pochwalam takiego robienia zamieszania przez drogowców i sztucznego tworzenia "drogi" pomiędzy wyjazdem ze strefy, a skrzyżowaniem.... ale niestety zrobili to :D Ustawiając A-7 zmienili zasadę poruszania na skrzyżowaniu w sobie chyba tylko wiadomym celu........

Żeby było "jaśniej" potwierdzili istnienie tej "drogi" na tabliczce T-6c
Tych , którzy twierdzą, że cienkie kreski na niej nie znaczą nic odsyłam bądź do doczytania (podałem gdzie ;) ) ....bądź do zastanowienia się:
Czy znaki drogowe mogą nie mówić prawdy, bądź mówić ją tylko połowicznie ??
Czy przed niebezpiecznym skrętem w lewo może stać znak "niebezpieczny skręt w prawo" ?? W końcu ostrzega przed skrętem, co nie ??
Czy przed niebezpiecznym podjazdem może stać znak informujący o stromym zjeździe?? W końcu jest informacja o różnicy wzniesień, nie ??
itp...itd...
W końcu czy przed skrzyżowaniem może być umieszczona tabliczka informująca tylko o przebiegu drogi z pierwszeństwem i bez naniesionych dróg podporządkowanych??
Czy może zakłamywać rzeczywistość, czy też ma informować o rzeczywistym przebiegu dróg na skrzyżowaniu ??

Z mojej strony tyle... jeśli ktoś ma inne zdanie - trudno - Wisły kijem nie będę zawracał ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez DEXiu » niedziela 25 listopada 2007, 23:44

dylek napisał(a):Szczegółowe warunki dla znaków mówią:
Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" (rys. 2.2.8.1) umieszcza się na drodze podporządkowanej przed skrzyżowaniem z drogą z pierwszeństwem.
Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów)

Z tego zapisu wynika, że znak A-7 może zostać umieszczony jedynie na drodze podporządkowanej lub na wyjeździe z obiektu....
Skoro wyjazd ze strefy zamieszkania nie jest wyjazdem z obiektu, co wcześniej wyjaśniłem.... No cóż... pozostaje przyjąć, że stoi na drodze podporządkowanej :D:D:D...

A wg mnie to jest po prostu niedopatrzenie bądź lekki skrót myślowy w przepisach (co nie powinno się zdarzać). Wyjazd ze strefy zamieszkania również może być miejscem przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy, zatem mógł tam stać znak A-7 i nie zmieniał on nic w kwestii włączania się do ruchu i obowiązku ustąpienia pierwszeństwa wszystkim. Zresztą (choć za tę teorię głowy nie dam) czy wyjazd ze strefy zamieszkania nie może być jednocześnie drogą podporządkowaną (ze "specjalnymi dodatkowymi obwarowaniami, które ustanawia znak "wyjazd ze strefy zamieszkania" :wink: )?
DEXiu

Postprzez dylek » niedziela 25 listopada 2007, 23:52

Masz w nawiasie napisane o jakie miejsca chodzi... (wyjazd z obiektów)
Gdyby chodziło również o inne miejsca to albo nawiasu nie powinno być w ogóle, bądź w nawiasie powinny być wymienione i inne miejsca jak to uczyniono w Art.17.1.
Nie oceniam czy zapis jest słuszny czy błędny.... Mówię tylko o tym, że taki jest ....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez DEXiu » poniedziałek 26 listopada 2007, 00:01

No i właśnie ten nawias wydaje mi się takim przeoczeniem (albo raczej "przedobrzeniem" autora tego przepisu :P ). Zresztą nie ma tam napisane "...z obiektów przydrożnych" a jedynie "...z obiektów", a "obiektem" może być wszystko :twisted: (w szczególności strefa zamieszkania :) )
DEXiu

Postprzez kopan » poniedziałek 26 listopada 2007, 00:48

No i co z tego że napisali że: (wyjazd z obiektów)
Przede wszystkim napisali : gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy.
Wyjazd z obiektów jest w nawiasie a obowiązek ustapienia pierwszeństwa wynikający z ustawy
TO
Włączający się do ruchu ustępuje wszystkim - wyjeżdżający ze strefy zamieszkania jest włączającym się do ruchu.

Według ciebie jak ktoś sobie postawi przy drodze nie twardej ustąp pierwszeństwa (co mu wolno ) to tworzy się skrzyżowanie.
I on już nie jest włączającym się do ruchu.

Bezdura do kwadratu.

Znak A7 nic nie tworzy (skrzyzowania) a ostrzega o drodze z pierwszeństwem i wcale nie musi stać na skrzyżowaniu.
Można se go postawić przy wyjeździe z pola.

Coś sie tego nawiasu czepił jak z kontekstu zapisu wynika że ani nawiasu ani tego co w nim nie powinno tam być.
kopan

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 listopada 2007, 01:00

Moim zdaniem autor tego nawiasu rzeczywiście chyba uznał strefę zamieszkania, pole, zajezdnię/pętlę tramwajową i inne miejsca, z których wyjeżdżający włącza się do ruchu, za obiekty (niekoniecznie przydrożne). Czyli tak, jak pisał DEXiu. Ale fakt faktem, że nawias ten tak czy siak wprowadza tylko zamieszanie. Tym bardziej że włączanie się do ruchu to nie tylko wyjeżdżanie z tych obiektów (jeżeli nawet je tak nazwać).
scorpio44

Postprzez bruno666 » środa 18 czerwca 2008, 21:29

Przychylam się do interpretacji dexia, kopana i scorpio i też uważam, że "(wyjazd z obiektów)" podany został jako przykład - nieszczęśliwie i niepotrzebnie.
W praktyce chodzi głównie o to przed nawiasem: "innych miejscach przecinania sie kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - PoRD"

Zresztą scorpio dobrze zauważył: obiekty, a nie obiekty przydrożne. Poza tym wyjazd z obiektu może mieć A-7, a już dojazd do obiektu nie? :roll:

EDIT:
Zobaczmy jeszcze na kolejny załącznik tego rozporządzenia.
Przy znaku B-20 są właściwie identyczne kryteria, ale tam ujęte jest to nieco inaczej:

[...] a także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu , jak wyjazd z obiektu, wlot drogi gruntowej itp.

Pytanko poboczne do tematu wątku: Czy można B-20 zastosować wobec tego przed przejściem dla pieszych? Czy przejście dla pieszych mieści się w definicji "innych miejsc przecinania się kierunków ruchu [...] itp."? :roll:
...
bruno666

Postprzez GolSam » środa 19 sierpnia 2009, 02:10

Mam podobny problem, oto takie skrzyżowanie:
Obrazek
wiadomo pojazd 2 włącza się do ruchu ustępuje pierwszeństwa wszystkim pojazdom i uczestnikom ruchu.
Ale po co w takim razie wstawiają znak A-5 "Skrzyżowanie dróg"
dokładna def. znaku A-5
cyt. Dz.U. 170 z 2002r pozycja 1393
"Znak A-5 "skrzyżowanie dróg" ostrzega o skrzyżowaniu dróg, na którym pierwszeństwo nie jest określone znakami."
Czy ten znak A-5 jest tam potrzebny?
Jeżdżę tam codziennie i z tego co widzę to każdy tam zachowuje się jak na skrzyżowaniu równorzędnym - stosuje zasady ogólne.
Pozdrowienia GolSam.
GolSam

Postprzez mario1616 » wtorek 25 sierpnia 2009, 15:54

Moze i 1 samochod ma pierwszenstwo ale w rzeczywistosci skonczylo by sie to wypadkiem :D a sztuka jest jezdzic bezwypadkowo :)
mario1616

Postprzez GolSam » czwartek 27 sierpnia 2009, 16:00

Ja wiem o tym że sztuką jest jeździć bezwypadkowo, ale moje pytanie jest inne. Po co wstawiają tam znak A-5 (skrzyżowanie dróg)? który wprowadza tylko w błąd.
GolSam

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze