doszkolenia

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

doszkolenia

Postprzez Driver'ka » czwartek 29 listopada 2007, 19:42

Dowiedziałam się od swojego instruktora, że istnieje możliwość założenia własnej działalności w postaci organizowania tylko i wyłącznie jazd doszkalających. Czy to prawda? Jeśli tak, to czy wiąże się to z założeniem OSK, czy można po prostu indywidualnie doszkalać mając auto przystosowane do kursu na prawko?
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez assik » piątek 30 listopada 2007, 01:13

Szczerze mowiac to nigdy bym nie poszla do kogos takiego bez jakichkolwiek uprawnień [oprocz prawka oczywiscie] na jazdy doszkalajace....
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Postprzez dylek » piątek 30 listopada 2007, 10:27

Pod patronatem PZMot... (chyba w Wa-wie... ) są organizowane szkolenia na instruktora doskonalenia techniki jazdy.... (Ostatnio widziałem, że zastępca dyr, lubelskiego WORDu sobie wyrobił taką legitymację...)czy takie uprawnienia są niezbędne, by szkolić - tego nie wiem :D:D Wg mnie powinny być niezbędne... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Driver'ka » piątek 30 listopada 2007, 13:16

assik napisał(a):Szczerze mowiac to nigdy bym nie poszla do kogos takiego bez jakichkolwiek uprawnień [oprocz prawka oczywiscie] na jazdy doszkalajace....

Zapomniałam dopisać, że osoba, która by doszkalała, ma uprawnienia instruktora i praktykę w tym zawodzie ;) Czy w takim wypadku może po prostu zamiast zakładania całego OSK, organizować wyłącznie same jazdy doszkalające?
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez fibi » piątek 30 listopada 2007, 19:17

Driverka - odpowiedzi znajdziesz w PoRD - rozdział o ośrodkach doskonalenia techniki jazdy. Poza tym jak wyobrażasz sobie indywidualne doszkalanie bez zakładania ośrodka - musisz tak czy inaczej założyć własnądziałalność gospodarczą (czyli tak naprawdę ośrodek, bo warunki jakieś też musisz spełnić), bo bez działalności gospodarczej Twoja działalność byłaby nielegalna (musisz płacić podatki od dochodu itd). Mówiąc króko - nie możesz dzisiaj stwierdzić, że będziesz doszkalać, jutro przystosować samochód, a pojutrze zacząć szkolić, bo tak jak zwykłe OSK musisz spełnic pewne warunki --> reszta w PoRD.
"...z wiarą w następny zakręt drogi,
co znów okaże się nie ten...
w tajne przymierze z panem Bogiem,
naszego trudu ... jakiś sens..."
fibi

Postprzez Driver'ka » sobota 01 grudnia 2007, 11:01

No to, że musi to być zarejestrowana działalność gospodarcza to się domyśliłam, ale w takim wypadku nie byłoby to takie typowe OSK.
A jeszcze mi powiedz co to jest PoRD bo tak się średnio orientuję ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez tom634 » sobota 01 grudnia 2007, 12:00

Ustawa z dnia 20-go czerwca 1997-go roku "Prawo o Ruchu Drogowym".
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez DEXiu » sobota 01 grudnia 2007, 17:49

Driverka widzę że kierowanie Ci się spodobało, bo już od jakiegoś czasu chodzi Ci po głowie instruktorowanie/szkolenie/doszkalanie :wink: Ale w kwestii ośrodka doszkalającego - porzuć raczej nadzieje, bo popyt na takie coś jest znikomy :roll:
DEXiu

Postprzez scorpio44 » niedziela 02 grudnia 2007, 16:15

Driver'ka napisał(a):A jeszcze mi powiedz co to jest PoRD bo tak się średnio orientuję ;)

Prawo o ruchu drogowym, czyli podstawowe przepisy związane z ruchem drogowym, czyli to, co powszechnie zwane jest kodeksem drogowym. :) A tak ogólnie to myślę, że wszystko jasne, tylko po prostu skrótu nie skojarzyłaś.
scorpio44

Postprzez tom634 » poniedziałek 03 grudnia 2007, 14:50

"Prawo o ruchu drogowym" jest związane z zasadami ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunkami dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymaganiami w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasadami kontroli ruchu drogowego.
Kilkanaście najważniejszych artykułów mam wryte w pamięci ;)
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Powrót do Szkolenie kierowców