drobne pytanie, warunkowy skręt.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

drobne pytanie, warunkowy skręt.

Postprzez Radwano88 » czwartek 03 stycznia 2008, 14:12

Z góry przepraszam z wygląd obrazków :P Lenistwo plus brak talentu.

Zakładając, że poruszam się jak owa czerwona strzałka, to muszę się zatrzymać? Czy jest to warunkowy skręt? Skoro nie ma tam sygnalizacji, a dopiero dalej i odnosząca się jedynie do jazdy w lewo i na wprost. Oraz czy warunkowy skręt odnosi się jedynie do zielonych strzałek kierunkowych? Czy może być jeszcze inaczej oznaczony?
Obrazek

Moje pytanie jest spowodowane ostatnimi jazdami, kiedy to instruktor stwierdził, że było to warunkowe, więc powinienem się zatrzymać. Wprawdzie mógłbym go zapytać oto, ale to wtedy by dopiero zacząłby kazanie i nawet jeśli nie ma racji, to by ją miał :P

Ale podsumowując żadnej sygnalizacji przed ani już na tym odcinku nie było, z znakami trudno mi powiedzieć, po słabo pamiętam już, zwłaszcza, że jechałem za koparką... więc zbyt dużo nie widziałem, ale sygnalizację bym zauważył. Tym bardziej mnie to dziwi, bo żaden z samochodów się nie zatrzymał skręcających, włącznie z ową koparką.
Radwano88

Postprzez tom9 » czwartek 03 stycznia 2008, 14:54

jesli bylo tak jak narysowales nie musiales sie zatrzymac.
mnie sie wydaje ze przed skreceniem w lewo jest jeszcze jedna sygnalizacja swietlna, ale moge sie mylic.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez scorpio44 » piątek 04 stycznia 2008, 14:35

Skręt warunkowy wyraża tylko zielona strzałka przy sygnalizatorze. Nie ma innego sposobu oznaczenia.

A zatem, jeżeli miałeś wolną drogę, to znikąd nie wynika, że miałes się rzekomo zatrzymać.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze