wyprzedz.prawa strona-a kierunkowskaz??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez gazelek » czwartek 03 stycznia 2008, 19:23

W moim poscie chodzilo mi o to, ze wykladowca sam sobie to skomplikowal i wiele osob nie zrozumialo. Chodzilo mu o sytuacje, kiedy dwa samochody jada dwoma roznymi pasami. I wtedy sie kierunkowskazu nie daje (bo i po co? skoro zmiana pasa nie nastepuje...). Po prostu moj wykladowca, jak sam powiedzial, przedstawil jedyna sytuacje, kiedy nie sygnalizuje sie wyprzedzania.
gazelek

Postprzez scorpio44 » piątek 04 stycznia 2008, 14:45

Flisak napisał(a):tylko caly czas mam miec wlaczony kierunkowskaz (odpowiednio przy wyprzedzaniu z lewej - lewy, z prawej - prawy)? Pytam bo niedlugo egzamin, nie chce na takiej glupocie oblac :)

Sygnalizuje się nie sam fakt wyprzedzania, ale zmianę pasa występującą podczas niego. A zatem po zjechaniu na odpowiedni pas kierunkowskaz należy wyłączyć. Dalej włączony sugeruje raczej zamiar skrętu.
scorpio44

Postprzez Flisak » piątek 04 stycznia 2008, 16:19

scorpio44 napisał(a):
Flisak napisał(a):tylko caly czas mam miec wlaczony kierunkowskaz (odpowiednio przy wyprzedzaniu z lewej - lewy, z prawej - prawy)? Pytam bo niedlugo egzamin, nie chce na takiej glupocie oblac :)

Sygnalizuje się nie sam fakt wyprzedzania, ale zmianę pasa występującą podczas niego. A zatem po zjechaniu na odpowiedni pas kierunkowskaz należy wyłączyć. Dalej włączony sugeruje raczej zamiar skrętu.

Czyli dobrze myslalem ale chyba nie zostałem zrozumiany :)
Flisak napisał(a):Hm, ja też tu czegoś nie rozumiem. Samego wyprzedzania nie musimy sygnalizować, robimy to tylko kiedy przy tym manewrze musimy zmienić pas ruchu. Tak mi się wydaje przynajmniej, może czegoś nie wiem Smile
The government has this car, and it runs on water, man.
Flisak

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze