Rondo - zjazd z lewego pasa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Ciechu » środa 09 stycznia 2008, 21:07

Mnie uczono na kursie w następujący sposób.

Z prawego pasa możemy jechać w prawo i prosto.
Z lewego pasa możemy zawrócić, jechać w lewo i prosto.
Obrazek
07.12.2007 - Zdane za 1 razem! :)
Ciechu

Postprzez mjk » środa 09 stycznia 2008, 21:10

Ciechu napisał(a):Mnie uczono na kursie w następujący sposób.

Z prawego pasa możemy jechać w prawo i prosto.
Z lewego pasa możemy zawrócić, jechać w lewo i prosto.

Mówisz o rondzie? Jeśli tak to to jest prawidłowy sposób wjeżdżania na ronda, a my mówimy o zjeżdżaniu. Skręt w lewo i zawracanie na rondzie jest umowne.
mjk

Postprzez jimorrison » środa 09 stycznia 2008, 21:48

Jeżeli na "rondzie" są światła to nie widzę problemu w zajęciu pasa środkowego bądź prawego. Wjeżdzasz na "rondo" lewym pasem, mijasz wyspę (z włączonym kierunkowskazem) skręcasz w lewo i stajesz przed sygnalizatorem (ustępujesz kierowcom którzy jadą z Twojej prawej strony - bo mają wtedy zielone). W momencie tego w/w skrętu w lewo możesz wjechać na prawy pas i nim dalej kontynuować jazdę po zapaleniu się zielonego - czyli zjechać z ronda pasem "prawym" - skrajnym.
W czym problem?
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez cman » środa 09 stycznia 2008, 22:41

mjk napisał(a):A jeśli na skrzyżowaniu są dwa pasy przeznaczone do skrętu w prawo?

Dobra zastanowiłem sie nad rondami głebiej i dochodzę do wniosku, że zjeżdżanie z lewego pasa nie jest rozsądne mimo, że uczono mnie, że jest to poprawne (acz niezalecane). No ale skoro są skrzyżowania, gdzie z dwóch pasów można pojechać w prawo to (poza logiką) skąd wiadomo, że rondo takim nie jest?

:shock: Nie no, to tak jakbyś napisał: dlaczego na skrzyżowaniu równorzędnym ustępuje się temu z prawej, skąd wiadomo, że nasza droga nie jest drogą z pierwszeństwem...
Jeżeli z kilku pasów jest możliwy skręt, to tylko i wyłącznie dlatego, że kierunki na tychże pasach ruchu są oznaczone za pomocą znaków F-10, F-11 i P8a, P8b, P8c. Jeżeli będzie dziesięć pasów ruchu, ale kierunki na nich nie będą określone, stosuje się zasady ogólne, a więc w prawo będzie można skręcić wyłącznie ze skrajnego prawego pasa ruchu.
cman

Postprzez mjk » środa 09 stycznia 2008, 22:59

Ok, już jasne. W takim razie ciekawe skąd przeświadczenie u mojego instruktora i u innych ludzi, że można zjechać z lewego pasa.

Jeszcze jedno. Weźmy na tapetę to rondo:
Obrazek

Czemu każdy zjazd jest dwupasmowy? Czyżby zjeżdżając z ronda z (jedynego słusznego) prawego pasa możemy swobodnie zająć którykolwiek z nich?
Ostatnio zmieniony środa 09 stycznia 2008, 23:41 przez mjk, łącznie zmieniany 1 raz
mjk

Postprzez jimorrison » środa 09 stycznia 2008, 23:17

mjk tylko cman powiedział w tym wątku, że wolno zjeżdzać z pasa prawego. imo jest to błąd i jak sądzę cman nie będzie w stanie przytoczyć paragrafu podpierającego jego teorię.
Reasumując zjeżdzać można z pasa lewego ale nie jest to wygodne - trzeba uważać na tych na pasie środkowym i prawym, nie jest to bezpieczne (patrz jak wyżej), wymaga pewnej wprawy :).
Tyle w tym temacie.
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez mjk » środa 09 stycznia 2008, 23:26

Tak, zamieszajcie jeszce bardziej 8)
mjk

Postprzez cman » środa 09 stycznia 2008, 23:34

Jak to nie będę w stanie przytoczyć paragrafu? Przytoczyłem artykuł, który jak sądzę jest dobrze znany wszystkim kierowcom. Skręt w prawo z lewego pasa ruchu jest wykroczeniem drogowym. Poza tym dałem link, oglądaliście? Jak widać, nie tylko ja mam takie zdanie.
P.S. Popraw link.
cman

Postprzez mjk » środa 09 stycznia 2008, 23:42

Ja mam poprawić? U mnie działał. Wrzuciłem na imageshacka.
mjk

Postprzez jimorrison » czwartek 10 stycznia 2008, 00:38

cman, rozróżnijmy! nie pisałęm o skręcie w prawo z lewego pasa ruchu, i autor/autorka tego wątku również o tym nie pisał(a)
Jeśli skręcasz w lewo, zajmujesz pas do skrętu w lewo, po dokonaniu skrętu możesz zając dowolny pas ruchu i kontynuować jazdę na wprost - czyż nie?
To samo dotyczy "ronda".

EDIT:
odtworzyłem film z linku podanego przez cman'a.
po pierwsze - sekretarz niech zajmie się zapisywaniem co było na posiedzeniach Wojewódzkiej Rady Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego a nie zajmuje się wykładnią przepisów prawa o ruchu drogowym
po drugie - jak sam stwierdził nie ma jednoznacznych przepisów i szkół jest kilka, on reprezentuje jedną - niekoniecznie słuszną i tyle.
Ja się z tym gościem po części zgadzam - lecz nie w 100%
pozdr.
jimorrison

jimorrison

Postprzez cman » czwartek 10 stycznia 2008, 08:20

jimorrison napisał(a):nie pisałęm o skręcie w prawo z lewego pasa ruchu

jimorrison napisał(a):Jeśli potocznie mówiąc rondo jest duże to można skręcać z lewego...

:roll:

jimorrison napisał(a):Jeśli skręcasz w lewo, zajmujesz pas do skrętu w lewo, po dokonaniu skrętu możesz zając dowolny pas ruchu i kontynuować jazdę na wprost - czyż nie?
To samo dotyczy "ronda".

W jakim zatem celu włącza się prawy kierunkowskaz opuszczając skrzyżowanie o ruchu okrężnym? Jazdy prosto nie sygnalizuje się kierunkowskazem.

jimorrison napisał(a):po drugie - jak sam stwierdził nie ma jednoznacznych przepisów i szkół jest kilka, on reprezentuje jedną - niekoniecznie słuszną i tyle.

Nieuważne czytanie, nieuważne oglądanie... Nigdzie nie stwierdził, że nie ma jednoznacznych przepisów (i nie mógł tak stwierdzić, bo przepisy są bardzo jednoznaczne), powiedział tylko, że są różne szkoły, natomiast prawidłowe jest tylko jedno zachowanie.

No cóż, o sytuacjach, których przepisy faktycznie nie precyzują, można dyskutować, ale o sytuacjach oczywistych... Bez przesady.

mjk napisał(a):Ok, już jasne. W takim razie ciekawe skąd przeświadczenie u mojego instruktora i u innych ludzi, że można zjechać z lewego pasa.

No właśnie...

mjk napisał(a):Czemu każdy zjazd jest dwupasmowy? Czyżby zjeżdżając z ronda z (jedynego słusznego) prawego pasa możemy swobodnie zająć którykolwiek z nich?

Na tym skrzyżowaniu wyjazd z niego może się odbyć z obydwóch pasów ruchu, ponieważ tak wynika ze znaków poziomych P-1.
cman

Postprzez KUBA_1 » czwartek 10 stycznia 2008, 12:55

To wjeżdżając na "rondo" z zamiarem jazdy na wprost nie można wybierać dowolnego pasa ruchu?
Dojeżdżam do "ronda" i mam jechac prosto - który pas mam zając?

Wg. mnie jeżeli znaki drogowe (pionowe- poziome) nie mówią inaczej to wszystkie pasy ruchu są do jazdy prosto. Czyli przed "rondem" przepisy dopuszczają moją obecność na lewym pasie ruchu.
Wjeżdżam z lewego pasa przed "rondem" (na ten przy wyspie), i tu pojawija się schody z opuszczeniem skrzyzowania, ponieważ na tym skrzyzowaniu można się wyprzedzać z prawej. Dlatego bezpieczniej będzie na łuku zjechać do prawego pasa i opuścic "rondo" tak jak na filmie.
I tu pytanie: Czy opuszczanie "ronda" z lewego pasa jest wykroczeniem?
U nas nie jest to tak traktowane (ważne aby nie zajechać drogi tym na prawym pasie ruchu wokół wyspy).

Swoja drogą pragnę podziękować Markowi Dworakowi i TVP Kraków, za to że starają się w swoich filmikach wpływać na poprawę bezpieczenstwa na drogach nie tylko Małopolski.
W innych WORD-ach jak na razie w zakresie poprawy bezpieczeństwa ruchu na drogach widzę tylko chęci, a nimi to piekło jest wybrukowane.
Wszystko takie niespójne jednostkowe,...
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez mjk » czwartek 10 stycznia 2008, 18:09

cman napisał(a):Na tym skrzyżowaniu wyjazd z niego może się odbyć z obydwóch pasów ruchu, ponieważ tak wynika ze znaków poziomych P-1.

No to już wiadomo skąd to przeświadczenie. Zawsze rozmawialiśmy o tym konkretnym rondzie. To jest największe rondo w Katowicach. No to super, na jednych można, na innych nie. W takim razie ponawiam pytanie w odniesieniu do tego ronda z Twojego filmu. Czemu są tu dwa pasy zjazdowe?
mjk

Postprzez cman » czwartek 10 stycznia 2008, 20:05

mjk napisał(a):Czemu są tu dwa pasy zjazdowe?

To znaczy? Nie rozumiem pytania.
cman

Postprzez mjk » czwartek 10 stycznia 2008, 20:09

Każdy zjazd z tego ronda na filmie składa się z dwóch pasów. Tak samo jak na rondzie na moim zdjęciu. Z tym, napisałeś, że z "mojego" ronda można zjechać z lewego pasa, do czego więc służy lewy pas na zjeździe z ronda "filmowego".
mjk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze