przez Firecat » niedziela 20 stycznia 2008, 00:26
Czyli co, każdy jeździ po rondzie inaczej? I to ma być bezkolizyjność? Mnie uczono dokładnie tak jak pisał cman - zjazd z ronda (prostego, dwupasmowego, bez strzałek na pasach) możliwy jest tylko z prawego (zewnętrznego) pasa, bo tylko wtedy jest bezkolizyjny. Dopiero po zjechaniu z ronda mogę zająć pas prawy albo lewy (jak w kolejce do kilku kas - ogonek jest jeden, ale ludzie podchodzą do dowolnej pustej kasy, gdy przyjdzie ich kolej). Pas wewnętrzny służy wyłącznie kontynuowaniu jazdy na rondzie, czyli temu, by ogonek nie wydłużał się o osoby, które jadą dalej i będą opuszczać rondo przy innym zjeździe.
Jak teraz czytam, że niektórzy zjeżdżają z ronda z wewnętrznego pasa, to mogą mi zajechać drogę, gdy jadę na wprost zewnętrznym pasem? Przecież nie zaczynamy ruchu po rondzie z tego samego wjazdu. Ktoś już może uznać, że skręcił w lewo i teraz jest na prostej, ale tak jest tylko z jego perspektywy! Przecież specyfika ronda polega na tym, że cały czas się jest "na skręcie" i można je ostatecznie opuścić, tylko skręcając w prawo. Nie jest tak jak na zwykłym skrzyżowaniu, że skoro wg mnie już skręciłam w lewo, to "skrzyżowanie" zostało opuszczone i mogę dalej poruszać się dowolnym (czyli wewnętrznym pasem), zjeżdżając z niego z ronda. Pozostali kierowcy widzą przecież tylko skręt w prawo, a nie trasę samochodu od początku. To jest różnica między rondem a zwykłym skrzyżowaniem - nie da się śledzić trasy i zamiarów wszystkich samochodów rondzie.
I jak sygnalizuje się zjazd z ronda z wewnętrznego pasa?!
Tak samo przy zjechaniu z ronda - tak jak po skręcie w prawo, mogę zająć dowolny pas, a tu zjeżdżający z wewnętrznego pasa pakuje się od razu na lewy i może dojść do kolizji?!
Dlatego moim zdaniem zasada nakazująca opuszczanie ronda tylko z prawego pasa jest słuszna - bo nieważne jest, kto jaką trasę pokonał (prosto, w lewo, czy zawracanie). Koniec końców wszyscy wykonujemy podstawowy skręt w prawo. A ten z kolei wykonuje się ze skrajnego prawego pasa.
Mam nadzieję, że dla naszego wspólnego bezpieczeństwa zasady poruszania się po rondach zostaną jednoznacznie ujednolicone i podane do publicznej informacji.
:(