Rondo - zjazd z lewego pasa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez HARNAŚ » poniedziałek 21 stycznia 2008, 01:21

Dlatego pytam, u mnie w mieście jest tylko jedno rondo, dość znacznych rozmiarow, i jeśli jest mowa o rondzie, to zawsze biorę sobie jako przyklad to nasze, i tam jest zasada że kto już znajduje się na rondzie ma pierwszeństwo :) Już wszystko wiem, dzięki.
HARNAŚ

Postprzez scorpio44 » sobota 26 stycznia 2008, 15:46

HARNAŚ napisał(a):tam jest zasada że kto już znajduje się na rondzie ma pierwszeństwo :) Już wszystko wiem, dzięki.

Jeżeli jest na nim taka zasada, to znaczy, że przed każdym wjazdem stoi tam właśnie albo "ustąp", albo "stop". W przeciwnym razie pierwszeństwo ma wjeżdżący na rondo.
scorpio44

Postprzez pscoo3ka » sobota 26 stycznia 2008, 19:12

Mój kolega zdawał egzamin. Egzaminator kazał mu skręcić w lewo na rondzie. Kolega zajął wewnętrzny pas ruchu, ale później nie miał możliwości zmiany pasa ze względu na duże natężenie ruchu. Okrążył rondo i w końcu skręcił. Niestety nie zdał egzaminu, bo dwukrotnie przekroczył gdzieś prędkość. Wracając do WORDu zapytał egzaminatora, czy jego zachowanie na rondzie było poprawne. Egzaminator powiedział: "Tak, ale nie wiem, dlaczego utrudniacie sobie życie i wjeżdżacie na wewnętrzny pas ruchu". (WORD Łomża)

(WORD Suwałki)
Rondo dwupasmowe, na którym nie wjeżdża się w ogóle na wewnętrzny pas, nawet przy zawracaniu i skręcie w lewo. Zmiana pasa wewnętrznego na zewnętrzny graniczy z cudem ze względu na duże natężenie ruchu.

I bądź tu mądrym... :lol:
pscoo3ka

Postprzez dariex » niedziela 27 stycznia 2008, 19:13

Generalnie przed wjazdem na rondo stoją znaki informacyjne,które mówią nam o kierunkach jazdy z którego pasa.
Oczywiscie w trakcie egzaminu może sie zadrzyc tak,ze w nerwach tego znaku się nie zauważy ale to znacznie ułatwia sprawe,jesli ronda sie nie zna.
Jeśli coś pójdzie nie tak i np znajdziemy się na pasie szybkiego ruchu,to najlepiej spokojnie wyjechać sobie poza rondo i dopiero na prostej zasygnalizować zmianę pasa na prawy.
Najlepiej nie kombinować ze zmianą pasów na rondzie(no chyba,ze ewidentnie znajdujemy się na pasie ,który wyprowadzi nas w zupełnie innym kierunku niż nakazał egzaminator),bo bardzo często widuje się L-ki oraz egzaminy,które na rondzie spanikowane zmieniają pasy i zwykle dochodzi wtedy do wymuszenia.
dariex

Postprzez kamiles » niedziela 27 stycznia 2008, 22:24

dariex napisał(a):Generalnie przed wjazdem na rondo stoją znaki informacyjne,które mówią nam o kierunkach jazdy z którego pasa.

zależy gdzie chcesz generalizować - zapewniam Cię, że jest wiele rond, na których takich znaków nie ma
kamiles

Postprzez dariex » piątek 01 lutego 2008, 00:26

to też wystarczy,ze wczytasz się w dalszą częśc mojej wypowiedzi ;)
jesli już
(i nie NA rondzie ale PRZED rondem ;) :) )
dariex

Postprzez kamiles » piątek 01 lutego 2008, 01:57

dariex napisał(a):to też wystarczy,ze wczytasz się w dalszą częśc mojej wypowiedzi ;)

a Ty zauważysz, do którego zdania odnosi się moja wypowiedź i sprawdzisz, co znaczy słowo generalizować...
dariex napisał(a):i nie NA rondzie ale PRZED rondem

fakt - z mojej strony brak precyzji wypowiedzi (choć w kontekście wypowiedzi, którą zacytowałam, było dla mnie oczywiste, że wiadomo, o jakie oznakowanie mi chodzi)
kamiles

Postprzez sebix » piątek 01 lutego 2008, 16:10

Jeśli nie ma tabliczki wskazującej kierunki ruchu na danym pasie, lub strzałek (znaków poziomych) zasada jest jedna. Nikt nikomu drogi nie zajeżdża i nie rozumiem jaki problem widzicie.

Obrazek

Według tego co niektórzy piszą, pas wewnętrzny byłby w ogóle niepotrzebny, bo "zjeżdżać z niego nie wolno"

W życiu niestety nie jest tak jak to przedstawiłem na obrazku. Praktycznie wyszscy zajmują zewnętrzny pas, obojętnie czy skręcają w lewo, czy w prawo, czy jadą na wprost.
sebix

Postprzez dariex » piątek 01 lutego 2008, 21:15

kamiles napisał(a):
dariex napisał(a):to też wystarczy,ze wczytasz się w dalszą częśc mojej wypowiedzi ;)

a Ty zauważysz, do którego zdania odnosi się moja wypowiedź i sprawdzisz, co znaczy słowo generalizować...
dariex napisał(a):i nie NA rondzie ale PRZED rondem

fakt - z mojej strony brak precyzji wypowiedzi (choć w kontekście wypowiedzi, którą zacytowałam, było dla mnie oczywiste, że wiadomo, o jakie oznakowanie mi chodzi)

a ja mysle,ze naprawdę nie rozumiem po co te złośliwości?
miłego wieczoru :)
dariex

Postprzez Michel » piątek 23 maja 2008, 14:46

witam!
Piszę w tym temacie, bo nie chciałem zakładać nowego

Wiem, że już prawie wszystko o zjeździe z ronda zostało tu wyjaśnione (przeczytałem prawie wszystkie posty) , ale interesuje mnie jedna rzecz:
mianowicie, zjeżdzając z ronda z wewnętrznego pasa (rondo dwupasmowe) muszę zająć prawy pas. I teraz pytanie: czy na prawy pas wjeżdzam mniej więcej na wysokości zjazdu poprzedzającego ten na który mam zjechać (tak jest napisane w moim podręczniku i tak jeździłem z instruktorem), czy mogę na niego wjechać praktycznie tuż przed zjazdem (wtedy tylko go przecinam, znam osoby które tak robią i mówią, że dobrze). Wg mnie lepiej jest wcześniej wjechać na prawy pas

czytając wcześniejsze posty jakoś do tego nie doszedłem (może przegapiłem :?: )
jeżeli jednak gdzieś jest odpowiedź, to z góry przepraszam :)
Michel

Postprzez mihauu » piątek 23 maja 2008, 16:05

Możesz (pod warunkiem niezajechania nikomu drogi), choć lepiej jest to zrobić na wysokości zjazdu poprzedzającego.
mihauu

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze