Toyota Yaris - maska, wycieraczki światła

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Toyota Yaris - maska, wycieraczki światła

Postprzez bebe1234 » poniedziałek 28 stycznia 2008, 19:51

W sobotę zdaję egzamin na Toyocie Yaris, a do tej pory jeździłam na Corsie i pilnie potrzebuję kilku odpowiedzi.

MASKA
Gdzie otwieramy maskę?
Czy w samochodzie mamy jakąś wajchę na lewej ściance na lewo od sprzęgła tak jak w Corsie, czy może mam szukać gdzieś pod siedzeniem?
I gdzie potem szukać przycisku pod maską, względem znaczka? Czy trzeba go nacisnąć jak w corsie, czy odciągnąć?

WYCIERACZKI
Jak włączamy wycieraczki? Jasne jest, że prawą wajchą przy kierownicy, ale jakie są różnice względem Corsy?
To już nie dotyczy wycieraczek. Gdzie jest przycisk nadmuchu tylnej szyby?

ŚWIATŁA PRZEDNIE
Która żarówka jest do czego?
bebe1234

Postprzez jamnik » poniedziałek 28 stycznia 2008, 20:23

Hmm.. dołączam się do tych pytań. Link, ktory zawsze daje ella jak ktos pyta o Yarisa dotyczy starej wersji (chodzi mi o to, co pod maską)

Obrazek

Widac roznice, prawda??

może mam szukać gdzieś pod siedzeniem?

A to sa samochody, gdzie wajcha do maski jest pod siedzeniem??

Czy trzeba go nacisnąć jak w corsie, czy odciągnąć?

To mozna wyczuc wkladajac palce... ;)

hoć wyraźnie widać, że pomarańczowa, żaróweczka od kierunkowskazu jest na górze.

Zgadzam się.

Białe dolne-cofania prawe, przeciwmgielne lewe" - wychodzi na to, że przeciwmgłowe tylne jest białe, a przecież powinno być czerwone.

Przeciez masz dwa reflektory - prawy i lewy.
W prawym dolne swiatlo to swiatlo cofania, a w lewym - przeciwmgielne. Dolaczone zdjecie jest fotką prawego swiatła.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez bebe1234 » poniedziałek 28 stycznia 2008, 20:56

do jamnika

Odnośnie otwierania maski.

To składa się z dwóch etapów. Najpierw zwalniasz maskę siedząc w samochodzie. Stąd moje pytanie, czy może pod siedzeniem, bo np. posiadanej przez mojego tatę kiedyś Toyocie Corolli właśnie pod siedzeniem znajdowała się odpowiednia dźwigienka.
Drugi etap to już bezpośrednie otwarcie maski, czyli znalezienie odpowiedniej dźwigienki pod maską. Zgadzam się, że można to wyczuć, ale po co mam "wyczuwać" przez 15 minut na egzaminie.

Oczywiście dzięki za pozostałe wyjaśnienia ;)
bebe1234

Postprzez jamnik » poniedziałek 28 stycznia 2008, 21:32

To składa się z dwóch etapów

Wiem ;)

Stąd moje pytanie, czy może pod siedzeniem, bo np. posiadanej przez mojego tatę kiedyś Toyocie Corolli właśnie pod siedzeniem znajdowała się odpowiednia dźwigienka.

O to ciekawe, nie wiedzialem.

Drugi etap to już bezpośrednie otwarcie maski, czyli znalezienie odpowiedniej dźwigienki pod maską. Zgadzam się, że można to wyczuć, ale po co mam "wyczuwać" przez 15 minut na egzaminie.

Bez przesady, to kwestia kilku sekund. Najczesciej jest takie wycięcie, ze po pierwszym etapie jest szpara szerokosci kilku centymetrow, jak wlozysz tam palce to juz z latwoscia znajdziesz blaszke. Stawiam, ze nalezy ją wcisnac od dolu, czyli podciagnac do gory ;)
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Re: Toyota Yaris - maska, wycieraczki światła

Postprzez www.expert » wtorek 24 lutego 2009, 22:25

bebe1234 napisał(a):W sobotę zdaję egzamin na Toyocie Yaris, a do tej pory jeździłam na Corsie i pilnie potrzebuję kilku odpowiedzi.

MASKA
Gdzie otwieramy maskę?
Czy w samochodzie mamy jakąś wajchę na lewej ściance na lewo od sprzęgła tak jak w Corsie, czy może mam szukać gdzieś pod siedzeniem?
I gdzie potem szukać przycisku pod maską, względem znaczka? Czy trzeba go nacisnąć jak w corsie, czy odciągnąć?

WYCIERACZKI
Jak włączamy wycieraczki? Jasne jest, że prawą wajchą przy kierownicy, ale jakie są różnice względem Corsy?
To już nie dotyczy wycieraczek. Gdzie jest przycisk nadmuchu tylnej szyby?

ŚWIATŁA PRZEDNIE
Która żarówka jest do czego?

[url]
http://www.youtube.com/watch?v=mPlCb6RUMfU[/url]

zapraszam

pozdrawiam

http://www.expert-szkola.pl
www.expert

Powrót do Egzamin na prawo jazdy