Zółte słupki

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zółte słupki

Postprzez JareczKu » niedziela 24 lutego 2008, 18:11

Witam.Przyjrzałem się ostatnio jednemu ze skrzyzowań na moim osiedlu i zastanowiło mnie to.Skrzyżowanie to oznaczone jest żółtymi słupkami ,które jak mi wiadomo mówią,że pierwszeństwo ma pojazd jadący z prawej strony.Żeby nie było prosto po prawej stronie oraz na wprost znajdują sie znaki "Droga wewnętrzna".Z tej drogi pojazdy wyjeżdzajace muszą ustąpić pięrwszeństwa innym pojazdom.Co mam w takim razie zrobić gdy zobaczę pojazd po swojej prawej stronie lub na przeciwko siebie jadący prosto (ja skręcam w lewo).Zobaczcie sami jak to wygląda ( strzałka pokazuje ,w którym kierunku ja się poruszam)
Obrazek
JareczKu

Postprzez jamnik » niedziela 24 lutego 2008, 18:18

Szczerze to ja nie widzialem nigdy takich słupkow :D Moze to z gazowni postawili?
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez JareczKu » niedziela 24 lutego 2008, 18:24

hehhe u mnie w mieście jest sporo takich słupków (oczywiście tylko na nieoznaczonych znakami skrzyżowaniach).te słupki same sobie przeczą tymi znakami droga wewnętrzna.
JareczKu

Postprzez yahoo234 » niedziela 24 lutego 2008, 19:33

ja to chyba pierwszy raz słysze o takich słupkach :lol:
może miałbys jakieś zdjęcie?
yahoo234

Postprzez Marshall » niedziela 24 lutego 2008, 19:39

yahoo234 napisał(a):ja to chyba pierwszy raz słysze o takich słupkach :lol:
może miałbys jakieś zdjęcie?

Ja również pierwsze słysze...
Obrazek
14.02.2008 Praktyka +
Marshall

Postprzez ella » niedziela 24 lutego 2008, 20:33

Takie słupki to rzeczywiście wystepują tylko w Częstochowie.
Skrzyżowanie to oznaczone jest żółtymi słupkami ,które jak mi wiadomo mówią,że pierwszeństwo ma pojazd jadący z prawej strony

żółty słupek wyznacza krawędź skrzyżowania - ale nie mówi, kto ma pierwszeństwo. Określają to znaki, a gdy ich nie ma - tak jest najczęściej: obowiązuje zasada prawej ręki.

Słupki wymyślił Miejski Zarząd Dróg i nie oznaczają one nic poza wprowadzaniem zamieszania tak jak na załączonym obrazku. Bo nie jest to skrzyżowanie równorzędne.
Słupki wcale nie są znakami, lecz - jak mówi Joanna Lazar, rzeczniczka częstochowskiej policji - "urządzeniami bezpieczeństwa ruchu drogowego". - Słupki krawędziowe dopuszcza się do stosowania w celu bardziej precyzyjnego zlokalizowania zjazdu z drogi na skrzyżowanie z inną drogą. Określają dokładnie geometrię skrzyżowania i ułatwiają manewr skrętu. Gdy obok słupków nie ma znaków drogowych określających pierwszeństwo przejazdu, kierujący ma obowiązek stosować się do ogólnych zasad kodeksu drogowego, czyli do reguły "prawej ręki - przypomina Lazar. Słupki mogą więc stać także na skrzyżowaniach oznakowanych, na których nie obowiązuje zasada prawej ręki.

link to artykułu o tych słupkach
http://www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=146&id=2676

http://www.grupaimage.com.pl/?s=prd&i=i ... ja&id=7390

a ktoś kiedys pisał na forum, że w Częstochowie wszystko jest inaczej :D
ella
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 24 lutego 2008, 21:33

Jamnik :thumb2:

Ja chyba śnię... i co ciekawe policja tłumaczy sie za zarząd dróg. A jakby poszukał to i paragraf by znalazł:

kw
Art. 91. Kto zanieczyszcza drogę publiczną lub na tej drodze pozostawia pojazd lub inny przedmiot albo zwierzę w okolicznościach, w których może to spowodować niebezpieczeństwo lub stanowić utrudnienie w ruchu drogowym, podlega karze grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.

w związku z prd:

Art. 45 ust. 1. Zabrania się:
(...)
7) umieszczania na drodze lub w jej pobliżu urządzeń wysyłających lub odbijających światło w sposób powodujący oślepienie albo wprowadzających w błąd uczestników ruchu;

Bardziej obeznani z prawem wiedzą, jaki jest tryb ścigania sprawców tego rodzaju wykroczeń...
cwaniakzpekaesu

Postprzez JareczKu » poniedziałek 25 lutego 2008, 00:14

Kolejny dowód że Częstochowa jest dziwnym miastem :) Czyli dowiedziałem sie,że słupki oznaczają w moim przypadku tylko krawędz jezdni (ponieważ występują na nim drogi wewnętrzne).Należy więc stosować sie do znaków jakimi jest tabliczka informujaca o drodze wewnetrznej.Jak będę przechodził obok tego skrzyżowania to zrobię zdjecie bo tam wyżej kolega prosił.Widać wszyscy robią wszystko żeby sobie utrudnić życie.Co zrobić to w końcu Polska :/
JareczKu

Postprzez Neo911 » poniedziałek 25 lutego 2008, 01:04

ella , masz rację chodzi o słupki krawędziowe.
Słupki krawędziowe dopuszcza się do stosowania w celu bardziej precyzyjnego zjazdu z drogi na skrzyżowaniu na inną drogę. Słupki krawędziowe określają dokładniej geometrię skrzyżowania, ułatwiają manewr skręcania szczególnie w porze nocnej i w złych warunkach atmosferycznych.
Tylko że słupki krawędziowe mają odblaskowe pasy poprzeczne biało- zielone zgodnie z przepisami.
Są takie w okolicach Opola na skrzyżowaniach.
Jak sobie zmienią z żółtych na biało- zielone to wtedy powinno być wiadomo o co chodzi.
Neo911

Postprzez scorpio44 » środa 27 lutego 2008, 17:34

Tak się przejęliście tymi słupkami, że w ogóle nie odpowiedzieliście chłopakowi na postawione pytanie! :)

Kwestia pierwszeństwa jest tutaj raczej jasna - wyjeżdżający z drogi wewnętrznej są włączającymi się do ruchu, więc jadą na końcu (a względem siebie zgodnie z regułą prawej ręki), pozostali też zgodnie z regułą prawej ręki. W tym konkretnym wypadku sytuacja jest identyczna jak przy pierwszeństwie łamanym - można sobie wyobrazić, że drogi dolna i lewa są z pierwszeństwem, a te dwie wewnętrzne podporządkowane.

A zatem odpowiedź brzmi: masz przed nimi pierwszeństwo (inna sprawa, że we wcześniejszym zdaniu w sumie sam sobie już odpowiedziałeś ;) ).
scorpio44

Postprzez kopan » środa 27 lutego 2008, 22:51

Słupki krawędziowe stosuje się w ciągu słupków prowadzących w celu wskazania zjazdu z tej drogi.
Czyli jedziesz w nocy o północy w szczerych polach zasypanych śniegiem.
Widzisz po prawej słupki z odblaskami czerwonymi po lewej z odblaskami białymi i z daleka widać słupki biało zielone no to wiesz że tam jest skrzyżowanie.
Słupki określają dokładniej (od śniegu) geometrię skrzyżowania bo się je umieszcza w odległości od 0,5 m od krawędzi jezdni lub twardego (w rozumieniu pord) pobocza.

Jaki wniosek ano taki że to Częstochowa i jak sama nazwa wskazuje tam im się często coś chowa a w tym przypadku to są znikające rozmywające się skrzyżowania które koniecznie musieli oznaczyć słupkami a ramach oszczędności z słupków prowadzących zrezygnowali albo im drogi się nie chowają a chowanie występuje tylko na tych chowających się skrzyżowaniach.

Coś tam urzęniki w przepisach przeczytały i zastosowały.
Problem w tym że nie do końca doczytały gdzie to można zastosować, ale zastosowały, się wykazały, a czym - hmm - to widać.
kopan

Postprzez JareczKu » środa 05 marca 2008, 08:14

To już wszystko wiem :)Podziekował koledzy :) Widzę ,ze można na Was liczyc mimo że jestem tutaj krótko :)Jestem kawałek czasu przed prawkiem ale zapoznawać z przepisami trzeba się zawsze :) Dzięki jeszcze raz.Pozdrawiam
JareczKu

Postprzez jamnik » środa 05 marca 2008, 09:26

Hmm.. dokladnie, warto pytac, zeby potem wiedziec. Nawet jak sie jeszcze nie jezdzi :)
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Powrót do Sytuacje na drodze