Wyprzedzanie "wózka ze złomem" ;P

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie "wózka ze złomem" ;P

Postprzez Czaja » niedziela 02 marca 2008, 10:41

Jest następująca sytuacja: wąska droga dwukierunkowa, z namalowaną podwójną ciągłą. Przede mną jakiś koleś pcha sobie wózek (taki szeroki z np. złomem ; P ) żeby go wyprzedzić musiałbym przejechać linie oddzielającą kierunki jazdy. I teraz mam pytanie, czy mogę go wyprzedzić, traktując go jako utrudnienie ruchu (coś jak nieprawidłowo zaparkowany samochód) czy muszę się za nim wlec cały czas? Wydaje mi się że niedozwolone jest wyprzedzanie w takim momencie, ale z drugiej strony to naprawdę blokowałoby drogę ;p
Jutro mam egzamin i rozważam sobie różne wypadki na drodze ;p
Czaja

Postprzez Driver'ka » niedziela 02 marca 2008, 12:19

Możesz wyprzedzić (oczywiście jak nic nie jedzie z przeciwka), bo w innym wypadku mógłbyś się za nim wlec do usranej śmierci za przeproszeniem. Za wleczenie się też można bardzo łatwo oblać egzamin 8)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 13:24

Możesz wyprzedzić ale nie na podwójnej ciągłej :roll:

Inna para kaloszy to źle zaparkowany samochód,a inna-uczestnik ruchu,którym skądinąd ten wózek ze złomem jest-tak czy inaczej.
Myślę,ze na egzaminie byłoby za to piękne oblewanko..
dariex

Postprzez Driver'ka » niedziela 02 marca 2008, 13:34

Mnie się wydaje, że wtedy można przekroczyć ciągłą linię, no chyba, że za niedaleki kawałek jest już przerywana. Bo jak linia ciągła ciągnie się bardzo długo, to trochę lipa wlec się nie wiadomo ile km za wózkiem ze złomem... :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez dariex » niedziela 02 marca 2008, 13:38

Driver'ka myślę,ze pewnie zrobiłabyś tak w innej sytuacji(zakładając,ze wiesz,ze np na końcu tej podwójnej ciągłej nie zaczyna się np.przejscie dla pieszych którym wędruja dzieci ze szkoły - to tak btw;) ) ale myślę,ze na egzaminie by to nie przeszło.
dariex

Postprzez Driver'ka » niedziela 02 marca 2008, 13:55

dariex napisał(a):Driver'ka myślę,ze pewnie zrobiłabyś tak w innej sytuacji(zakładając,ze wiesz,ze np na końcu tej podwójnej ciągłej nie zaczyna się np.przejscie dla pieszych którym wędruja dzieci ze szkoły - to tak btw;) ) ale myślę,ze na egzaminie by to nie przeszło.

Jakby było przejście, to byłoby to oznakowane dużo wcześniej, a nie przed samym przejściem ;)
Szczerze mówiąc, nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła... Wydawało mi się, że można wówczas wyprzedzić, jeśli nie powoduje się zagrożenia dla ruchu itd. Dużo zależy od okoliczności, drogi itp. Chętnie się dowiem jakie powinno być prawidłowe rozwiązanie w takiej sytuacji.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez ola123 » niedziela 02 marca 2008, 14:48

Mnie się wydaje, że nie powinno się go wyprzedzać :/
I jakbym miała taką sytuację na egzaminie to nie wyprzedziłabym go, tylko bym się wlokła. Jest wtedy pewność, że nie złamałam przepisu - w końcu nie powinno się wyprzedzać na ciagłej linii.
I tak jak wcześniej wspomniano: ten wózek jest uczestnikiem ruchu, skoro porusza się do przodu - więc nie można go traktować jak źle zaparkowane auto.
ola123

Postprzez Driver'ka » niedziela 02 marca 2008, 15:15

Ale z drugiej strony bałabym się, że egzaminator się przyczepi za wleczenie się... :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez kamiles » niedziela 02 marca 2008, 15:15

Oczywiście, że nie można w takiej sytuacji wyprzedzać. Trzeba poczekać na zakończenie podwójnej ciągłej. I nie przesadzajmy, że podwójne ciągłe w mieście ciągną się kilometrami. Podobnie ma się rzecz z wyprzedzaniem rowerzysty - jedziemy za nim tak długo, aż nie pojawi się mozliwość wyprzedzenia. Nie ma tu analogii do źle zaparkowanych aut - one nie odjadą, a my jeśli nie przekroczymy linii nie będziemy mieli możliwości pojechać dalej. Tu mamy możliwość się poruszać, a że wolniej... mówi się trudno.
Driver'ka napisał(a):Ale z drugiej strony bałabym się, że egzaminator się przyczepi za wleczenie się...

no i właśnie brak zimnej krwi w takiej sytuacji kończy się porażką
kamiles

Postprzez Driver'ka » niedziela 02 marca 2008, 15:20

No to w takim razie nie wyprzedzaj :)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez Czaja » niedziela 02 marca 2008, 19:08

Okej, dzięki za rozwianie wątpliwości : )
Czaja

Postprzez 20fingers » niedziela 02 marca 2008, 19:20

Na pierwszym egzaminie miałam taką sytuację, tylko że droga jeszcze leciała w lewo i stał dom przy domie, nie było widać czy coś jedzie z przeciwnej strony.
Egzaminator oczywiście powiedział mi że tamuję ruch a ja twardo jechałam za złomiarzem.
Powiedziałam że jest podwójna ciągła, mam słabą widoczność i nie wyprzedzę.
Egzaminator tylko parsknął ze złości.
Ale w tej sytuacji nie mógł mnie uwalić, bo przedstawiłam swoje argumenty na nie.
24.10.2007
zaliczone !! :D

2.11.2007 Papier odebrany :spoko:
20fingers

Postprzez Natka18 » poniedziałek 03 marca 2008, 01:52

Sprawa jest prosta.
Muszisz się zapytać czy mimo podwójnej ciągłej mozesz wyprzedzić pana z wózkiem.
Jeżeli pan sie zgodzi to mozna, a jak nie to nie :P
Natka18

Postprzez mihauu » poniedziałek 03 marca 2008, 10:28

Natka18 napisał(a):Jeżeli pan sie zgodzi to mozna, a jak nie to nie :P

A pan powie: "To Pan/Pani podejmuje decyzję, a ja ją tylko oceniam" :)
mihauu

Postprzez chupacabra » poniedziałek 03 marca 2008, 13:59

Powiedz mi po co go wyrzedzać?/ lepiej się za nim wlec i niech minuty lecą...to będzie działać na twoją korzyśc :)
Obrazek
chupacabra

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze