skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Mycha » piątek 07 marca 2008, 09:02

Z tego co wiem, to policjanci łączą przewinienia. Kiedyś mój tato został przez nich sprowokowany. Specjalnie przy wyjeździe z miasta jechali powoli samochodem cywilnym, że tak to określę. Jechali z prędkością, że prędzej ich można by za utrudnianie innym jazdy ukarać. Ojciec nie wytrzymał (spieszyliśmy się) i wyprzedził ich. Dostał za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej i zakazie wyprzedzania.
Mycha

Postprzez sweet-she » piątek 07 marca 2008, 10:36

Bardzo często policja jedzie w mieście ok. 40 km/h a czasem i mniej. Im się nigdzie nie śpieszy, a jak ich ktoś wyprzedzi to mandat.
Na szczęście często są ulice, gdzie są 2 pasy w każdą stronę i można ich wyprzedzić 50 km/h i nie zatrzymują (sprawdzone). Gorzej jak jest jeden pas i jak to było w przypadku Mychy jest do tego podwójna ciągła. Nie ma co dyskutować, bo policja też często nagina przepisy.

zinc skoro nie byłeś pewny czy słusznie dostałeś mandat za dwa przewinienia, a sytuacja była taka jak opisywałeś to mogłeś mandatu nie przyjmować. W sądzie może by uznali, że masz rację (tego nie wiem).
Jeszcze jest jedna kwestia: piszesz, że samochód zaczął gwałtownie hamować w celu wjechania w zatoczkę. Czy to była zatoczka autobusowa? bo jeżeli tak to ten samochód nie powinien się tam zatrzymywać.
Anusia :)

Egzamin 17.01.2008
teoria +, plac +, miasto +
Odbiór dokumentu 28.01.2008

Obrazek
sweet-she

Postprzez pinokio » sobota 08 marca 2008, 01:58

cwaniak:cyt:
A mógłbyś coś w tej kwestii zaimprowizować?

Po co improwizować:

Łódź, 6 listopada 2007
Łódź
Zarobił 40 punktów, stracił prawo jazdy
Kierowca hondy został ukarany 1000-złotowym mandatem i 40 punktami karnymi. Stracił prawo jazdy.

Wczoraj ok. 20.30 w Bełchatowie na ul. Staszica patrol z sekcji ruchu drogowego zatrzymał do kontroli 25-latka kierującego hondą civic. Mężczyzna przekroczył dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym o 97 km/h, wyprzedzał na podwójnej ciągłej, przejściu dla pieszych i na skrzyżowaniu. Ponadto nie miał zapiętych pasów bezpieczeństwa.

Sprawcę wykroczenia ukarano mandatem karnym w wysokości 1.000zł i 40 punktami karnymi. Policjanci na miejscu zatrzymali piratowi drogowemu prawo jazdy.
http://www.policja.pl/portal.php?serwis ... rch=298028
pinokio

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 12:12

Pinokio, nie 40 punktów, a 41 (E01+C11++B02+F06+H09); lepiej brzmi nieprawdaż?

czy można w 1 minutę(a nawet zdecydowanie mniej) zaliczyć 30 punktów karnych i pozbyć się czasowo prawka to odpowiedź brzmi: TAK !!!!!!

Jeżeli sądzisz, że to zajęło minutę lub nawet zdecydowanie mniej to gratuluję dobrego samopoczucia. I nie mam tu na mysli całości czynności, a tylko te związane z ujawnianiem wykroczeń.

Poza tym:

Policjanci na miejscu zatrzymali piratowi drogowemu prawo jazdy.

To jest informacja nieprawdziwa, lub policja przegięła. Brak jest podstaw do zatrzymania prawa jazdy w takich przypadkach. Powiem tylko tyle, że aby zatrzymać prawo jazdy w takiej sytuacji należy wdrożyć stosowną procedurę, a to nie jest możliwe przy stosowaniu postępowania mandatowego. Mało tego powiem, że jeśli nawet już jest wydana stosowna decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy to czynności tej można dokonać jedynie w jednym przypadku - podczas kontroli drogowej. Czyli policjant nie może przyjść do domu i zażądać wydania prawa jazdy.. No ale to takie niuansiki...
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 08 marca 2008, 12:28

cwaniakzpekaesu napisał(a):Brak jest podstaw do zatrzymania prawa jazdy w takich przypadkach.

Naturalnie są podstawy: art. 135 ust. 1 lit. g PRD.
cman

Postprzez pinokio » sobota 08 marca 2008, 14:54

Nie dlatego na samym dole podałem link na stronę policji aby improwizować ja wykonałem procedurę kopiuj-wklej (błąd rachunkowy i stosowne kody zostały przypisane przez POLICJANTA).

A podstawy prawne zatrzymania prawa jazdy podał cman.
I ani on ani ja nie miał na myśli wizyt domowych.

Przy v=97 km/h w ciągu jednej minuty przejeżdżamy około 1,62km (wiele wtedy można nabroić).
Wiem że proces zatrzymywania, przedstawiania się policjanta, żądania okazania stosownych dokumentów uprawniających do kierowania pojazdem, sprawdzania........... etc może trwać i trwać.

Nie to miałem na myśli, liczyłem na Zinca inteligencję i Twoją inteligencję.

Czy postępowanie mandatowe nie może przebiegać równolegle z kontrolą drogową nie wiem w policji nie pracowałem ani nie pracuję.
Pord art 135 taki obowiązek na policjanta nakłada: ust1.1 "zatrzyma", a ust 1.2 daje możliwości.
pinokio

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 15:55

Cman:
Naturalnie są podstawy: art. 135 ust. 1 lit. g PRD.

Nie zakładaj się, bo przegrasz. Zakładasz się?

Ja twierdzę, że bezpośrednio po ujawnieniu tych 40 pkt i jeżeli gość wcześniej nie miał przekroczonego limitu punktów nie ma podstaw... dopiero "coś" :D sie stać musi, żeby dopiero przy nastepnej kontroli zadziałało to Twoje prawo.
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 08 marca 2008, 16:10

cwaniakzpekaesu napisał(a):Ja twierdzę, że bezpośrednio po ujawnieniu tych 40 pkt i jeżeli gość wcześniej nie miał przekroczonego limitu punktów nie ma podstaw...

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 16:13

Cman:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Ja chociażby na takiej:
http://www.wspol.edu.pl/pci/base/pci_odpview.php?id=150

A Ty na jakiej?
cwaniakzpekaesu

Postprzez DEXiu » sobota 08 marca 2008, 16:22

Ja się może tak wtrącę nieco z pozycji nie tyle kogoś żonglującego przepisami, ale zdroworozsądkowca :wink: Skoro ktoś przekroczył limit punktów karnych, to to chyba nie oznacza, że "już nie może popełnić wykroczenia, bo mu zabiorą prawko", tylko że "właśnie wyczerpał limit przewinień i żegna się z prawkiem w trybie natychmiastowym".
Bo jeśli dobrze rozumiem, cwaniak, Twoja wersja sugeruje, że mając nawet 40 punktów można legalnie jeździć po drogach aż do momentu kolejnego przewinienia? (albo kolejnej kontroli drogowej? która jakby nie było w Polsce jest rzadkością :lol: )
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 16:42

Dexiu, proponuje rozdzielić zdrowy rozsądek od przepisów. Np. czy wiesz, że trzeba mieć w samochodzie gaśnicę, ale nie trzeba jej poddawać corocznej legalizacji? Dlaczego mówiąc kolokwialnie nie wolno rozmawiać przez telefon komórkowy a wolno palić papierosa,jeść kanapkę, pić herbatę :D I wiele, wiele innych... a dlaczego - nie to forum...

A w temacie - to nie jest moja wersja, chyba, że nie przeczytałeś stanowiska policji w tej sprawie? Powiem tylko tyle, że procedura przypisania punktów na konto kierowcy trochę trwa, więc wie co mówi Pan komisarz z WSPol. A Polska to było nie było państwo prawa, więc różnie się może zdarzyć... Np. jakiś immunitetowiec się nie przyzna (a co! nie wolno?) i zabierze mu sie prawko... Ty wiesz co sie będzie działo? A będzie sie działo! O ho ho... cała prawda całą dobę - słyszałeś taką reklamę jednej ze stacji TV? Ponadto może sie zdarzyć i jest na to 7 dni (+ z urzędu może być więcej), że sąd w trybie wniosku o uchylenie mandatu uzna, że czyn nie stanowił wykroczenia (np. pani Helenka działała w stanie wyższej konieczności przewożąc umierające dziecko do szpitala, po drodze łamiąc wszystkie pisane i niepisane zasady ruchu drogowego)... Ty wiesz co się będzie działo więcej niż jedną dobę z całą prawdą... Tyle, wyłączam sie na jakiś czas, bo muszę zrobić reinstalke systemu. Narka...
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 08 marca 2008, 16:47

cwaniakzpekaesu napisał(a):A Ty na jakiej?

A ja swoją już podałem:
PRD napisał(a):Art. 135. 1. Policjant:
1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
(...)
g) przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,

No i jeszcze to:
http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... 9086#29086
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 17:02

Cman, ha ha ha, ci panowie policjanci coś wiedzą, ale nie do końca... Zauważyłeś, że temat przeoczyli i nie ma tam zdania tuzów rd tego forum (ale przecież Ty to na pewno zauważyłeś). Zresztą jesteś przecież userem tego forum, więc zapytaj niejakiego Ekusia, który jest uważany na tym forum za eksperta od ruchu drogowego ... I chyba nie sądzisz, że ta dyskusja (sic!) przekonała mnie do zmiany swojego zdania opartego nie tylko na oficjalnym stanowisku Policji? Podkreślam oficjalnym... ponieważ policjanci w całym kraju muszą się do niego stosować. Podkreślam - muszą... Aha, i nie pytaj skąd to wiem. Po prostu wiem...
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 08 marca 2008, 17:49

cwaniakzpekaesu napisał(a):...oficjalnym stanowisku Policji? Podkreślam oficjalnym... ponieważ policjanci w całym kraju muszą się do niego stosować.

Ba, i to jest właśnie najbardziej przerażające...
Czepili się, że "będą przypisane" - owszem będą, za kilkanaście sekund. Szkoda, że nie zwrócili uwagi na początek ustępu: "...nakładający grzywnę...", a nie: "...który nałożył grzywnę...". Szkoda, naprawdę szkoda, że dochodzi do takich absurdów. No ale z drugiej strony, czego można spodziewać się po ludziach, dla których jedynym istniejącym przepisem jest ustąpienie pierwszeństwa...
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 08 marca 2008, 22:33

Cman, zweryfikuj swoją wiedzę poprzez pryzmat całego systemu prawnego, a nie jedynie ustawy prawo o ruchu drogowym i pochodnych... Czy ja powyżej nie podałem przykładów, dla których ukaranie mandatem i "przypisanie" punktów może zostać uznane za niebyłe? I o to sie w latach - przynajmniej ja - 80-tych "biłem"... Każdy obywatel RP ma niezbywalne prawo do obrony... więc i stosowne przepisy mu to gwarantują. Podam nastepny przykład - gość kieruje pojazdcem pomimo, że termin ważności upłynął 5 lat temu (a nawet 50 lat temu :D ). Na drodze spotyka go patrol policji, i co oczywiste zatrzymuje mu prawo jazdy. Jednocześnie wydaje klientowi pokwitowanie...Pokwitowanie, z którego wynika, że może jeszcze w ciągu 7 dni kierowac pojazdem. I co Ty na to? Gościu jest ślepy, głuchy, niemy, bez nóg, bez rąk... i może kierowac pojazdem - przez ustawowe 7 dni! Takie prawo... "Ktoś" już dawno powiedział - dura lex sed lex (twarde prawo ale prawo). I wierz mi - to działa w obie strony - czy to sie komu podoba czy nie...
cwaniakzpekaesu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze