Znak stopu /// MORD w Krakowie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak stopu /// MORD w Krakowie

Postprzez Wojtass » piątek 28 marca 2008, 20:28

Witam , chce się dowiedziec więcej o tym słynnym znaku stop !! Interesuje mnie sie dokładanie zatrzymujemy, słyszałem że za , ale jak tam byłem od jest przed bramą i należy wyjechac dopiero za niego !!! Prosze o szybką odpowidz
Wojtass

Postprzez Sławek_18 » piątek 28 marca 2008, 20:35

należy sie zatrzymac w takim miejscu abyś widzial droge za "
plotem."
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Wojtass » piątek 28 marca 2008, 20:44

Sławek_18 napisał(a):należy sie zatrzymac w takim miejscu abyś widzial droge za "
plotem."

czyli nie za znakiem jak normalnie na drodze , tylko za tą bramą ???
Wojtass

Postprzez ella » piątek 28 marca 2008, 21:09

Trochę wiadomości gdzie każe stawać "Stop"

Obrazek

Gdzie jednak prawidłowo powinno się zatrzymywać, kiedy na drodze stoi znak "Stop"?

Na rysunku pokazaliśmy trzy sytuacje, w których kierowcy zatrzymują się przed skrzyżowaniem. W przypadku pojazdów A, F i G znak "Stop" stoi samodzielnie przed skrzyżowaniem. W takim przypadku kierowca powinien zatrzymać pojazd tak, by nie wjechać w obręb skrzyżowania. Niedopuszczalne jest więc ustawienie samochodu tak, jak to zrobił kierowca A. Prawidłowo natomiast postąpili dwaj pozostali kierowcy. Powinni bowiem zatrzymać się przed skrzyżowaniem w miejscu, które umożliwia im obserwację sytuacji na skrzyżowaniu.

Inaczej rzecz się ma w przypadku pojazdów B, H i J. Znak "Stop" ustawiony jest w pewnej odległości od skrzyżowania i poparty linią bezwzględnego zatrzymania namalowaną już za znakiem. Pojazd w takiej sytuacji ma zatrzymać się przed linią, jak to uczynił kierowca B. Ustawienie pojazdu w pozycji H lub J jest nieprawidłowe.

Inny wariant tej sytuacji pokazaliśmy na przykładach pojazdów C, D i E. Tym razem znak "Stop" stoi przed skrzyżowaniem, a linię bezwzględnego zatrzymania namalowano wcześniej. Pojazd D przystanął przed linią, jak należy. Pojazdy C i E zatrzymały się nieprawidłowo.

- Ułożenie linii w stosunku do znaku nie ma bowiem znaczenia dla miejsca zatrzymania pojazdu - mówi Mieczysław Olejnik, egzaminator Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Łodzi. - Jeśli jest i znak, i linia, musimy się zatrzymać przed linią. Ani dalej, ani bliżej. Znak może natomiast stać przed samym skrzyżowaniem, przy linii zatrzymania, a nawet przed nią.

źródło:motofakty

Witam , chce się dowiedziec więcej o tym słynnym znaku stop !! Interesuje mnie sie dokładanie zatrzymujemy, słyszałem że za , ale jak tam byłem od jest przed bramą i należy wyjechac dopiero za niego !!! Prosze o szybką odpowidz

Nie ma linii to rób tak jak radzi Sławek. W takim miejscu, żebyś miał jak najlepszą widocznośc tylko nie wjedź w obręb skrzyżowania.
ella
Moderator

Postprzez dariex » piątek 28 marca 2008, 21:12

Wojtass napisał(a):
Sławek_18 napisał(a):należy sie zatrzymac w takim miejscu abyś widzial droge za "
plotem."

czyli nie za znakiem jak normalnie na drodze , tylko za tą bramą ???

tak za tą "bramą" :roll:
a jaką wg Ciebie miałbyś widoczność stając przed nią?
Przy wyjeździe masz dodatkowo lustro,które Ci ułatwia ocenę sytuacji na drodze.
dariex

Postprzez cman » piątek 28 marca 2008, 21:40

Już nie ma :razz:.
cman

Postprzez dariex » piątek 28 marca 2008, 21:41

ooo :) to nawet nie wiedziałam :) pewnie wisi u kogoś w łazience teraz :P
dariex

Postprzez AgaG » sobota 29 marca 2008, 11:54

Widzę,że ten znak Stopu przed wyjazdem z krakowskiego Mord-u każdemu daje dużo do myślenia :roll: Ja też się obawiałam,ale tak naprawdę nie ma się czego obawiać.Poprostu wyjeżdża się za znak jak najbliżej drogi poprzecznej żeby mieć dobrą widoczność i wtedy się zatrzymać :wink:
AgaG

Postprzez scorpio44 » wtorek 01 kwietnia 2008, 14:24

Wojtass napisał(a):czyli nie za znakiem jak normalnie na drodze , tylko za tą bramą ???

Ja to w takim razie trochę nie rozumiem, co masz na myśli pod pojeciem "za znakiem". "Za bramą" to nie jest "za znakiem"? Na żadnej drodze nie ma zasady, że trzeba stanąć TUŻ za znakiem. Jeżeli nie ma linii zatrzymania, to zawsze należy się zatrzymać w takim miejscu, z którego będzie się miało dostateczną widoczność (czasami to będzie tuż za znakiem, czasami dużo, dużo dalej).
scorpio44

Postprzez Senty » środa 02 kwietnia 2008, 06:50

trzeba sie zatrzymać mniej wiecej w polowie płotu , bo jak zatrzymasz się przed znakiem to nic nie zobaczysz.
20.12.2007 teoria (+)
placyk (+)
miasto (-) podwójna ciągła
07.02.2008 placyk (+)
miasto (+)
(2008-02-12) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
Senty

Postprzez Pinhead » środa 02 kwietnia 2008, 22:32

Nie ma sensu podawać gdzie konkretnie należy się zatrzymać na zasadzie "w połowie płotu". Ktoś będzie w połowie płotu i nadal będzie mało widział to co ma się tam zatrzymać ? :) Oczywiście nie. Należy się tak zatrzymać aby widzieć droge po obu stronach. Tam jeździ całkiem sporo samochodów, jedni parkują inni jadą do lub z osiedla. Jeśli ktoś nie widzi dokładnie obu stron łatwo wpakować się w sytuacje która zakończy egzamin.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez ewag » czwartek 15 maja 2008, 14:43

A jak są pasy przed znakiem stop to można zatrzymać się na pasach? Jakbyśmy się zatrzymali przed pasami to nic nie byłoby widać...
ewag

Postprzez dariex » czwartek 15 maja 2008, 20:50

MOżna.
dariex

Powrót do Sytuacje na drodze