Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cwaniakzpekaesu » środa 09 kwietnia 2008, 21:04
przez bruno666 » środa 09 kwietnia 2008, 21:43
Znak należy ustawiać po tej stronie drogi, po której zakaz ma obowiązywać; dotyczy to także drogi jednokierunkowej.
Dopuszcza sie wykonywanie znaków B-35 jako dwustronnych; ich umieszczanie na drogach dwukierunkowych ułatwia orientację kierowcom zamierzającym podjechać do lewej krawędzi jezdni.
przez cwaniakzpekaesu » środa 09 kwietnia 2008, 22:04
Jest wobec tego jakikolwiek sens istnienia przepisu zezwalającego na zatrzymanie pojazdu po lewej stronie drogi dwukierunkowej o małym natężeniu ruchu?
Możesz się ustosunkować do tego, co zaznaczone na czerwono?
W sumie sprawdziłbym na własnej skórze poprzez nie przyjecie mandatu, ale obawiam sie problemów związanych z Art. 105 ust. 2 pkt 6 PORD.
przez Mirekch » środa 07 maja 2008, 23:09
przez bruno666 » czwartek 08 maja 2008, 07:21
przez DEXiu » czwartek 08 maja 2008, 18:15
przez bruno666 » czwartek 08 maja 2008, 19:46
DEXiu napisał(a):Mirekich ==> Nie ma przepisu nakazującego upewniać się "co jest tam po drugiej stronie", ale jest przepis zakazujący postoju/zatrzymania po danej stronie drogi za znakiem :wink: Nikogo nie obchodzi czy stoisz przodem, czy tyłem i jak się tam znalazłeś (w sensie: skąd nadjechałeś).
przez DEXiu » czwartek 08 maja 2008, 20:40
bruno666 napisał(a):Czy ja źle rozumiem ten zapis?
bruno666 napisał(a):A gdyby np. na 3 wlotach do rynku był ustawiony B-1, a na czwartym wlocie by go nie było, bo ukradli, to co? Nie mogę wjechać do rynku, bo tam jest zakaz ruchu w obu kierunkach za znakiem tylko ja tego nie widzę, czy też mamy do czynienia z zaniedbaniem zarządcy drogi (dróg)?
przez bruno666 » czwartek 08 maja 2008, 22:34
DEXiu napisał(a):bruno666 napisał(a):Czy ja źle rozumiem ten zapis?
Bardzo możliwe, bo z tego co widzę, to tam jest jedynie napisane, że można stosować znaki dwustronne dla ułatwienia orientacji - ale jeśli nikt Ci tej orientacji nie ułatwi, to niestety sam się powinieneś... zorientować :wink:
DEXiu napisał(a):bruno666 napisał(a):A gdyby np. na 3 wlotach do rynku był ustawiony B-1, a na czwartym wlocie by go nie było, bo ukradli, to co? Nie mogę wjechać do rynku, bo tam jest zakaz ruchu w obu kierunkach za znakiem tylko ja tego nie widzę, czy też mamy do czynienia z zaniedbaniem zarządcy drogi (dróg)?
Mamy do czynienia z zaniedbaniem zarządcy drogi i nie możesz wjechać na rynek (koniunkcja :wink: )
przez Mirekch » sobota 10 maja 2008, 22:57