Parking obiekt przydrozny???

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parking obiekt przydrozny???

Postprzez rocko19 » sobota 12 kwietnia 2008, 21:06

czy Parking jest obiektem przydrożnym? dodam ze jest znak D-18?to jesli wyjezdzamy z niego to jestesmy włanczającymi sie do ruchu? prosze o odp bo jestem w kropce:)
Druga sytuacja to taka ze mamy CPN i zakaz skretu w lewo tablicxka pod znakiem powyzej 12t ? czy jakis CPN zabrania wjazdu ciezarówka dodam ze aby wjchac od przeciwnej strony tak jak jest znak jednokierunkowa(rysunek) trzeba by jechac z 1km aby zawrócić.Pierwszy raz sie spotkałem z czymś takim.
Obrazek
rocko19

Re: Parking obiekt przydrozny???

Postprzez Pinhead » sobota 12 kwietnia 2008, 22:12

rocko19 napisał(a):czy Parking jest obiektem przydrożnym? dodam ze jest znak D-18?to jesli wyjezdzamy z niego to jestesmy włanczającymi sie do ruchu? prosze o odp bo jestem w kropce:)

Aby nie być włączającym się do ruchu musiał byś wyjeżdzać z drogi (publicznej) twardej podporządkowanej. Więc pozostaje określić czy wyjazd ze stacji jest drogą twardą.

Art.2
2) droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi,

Druga sytuacja to taka ze mamy CPN i zakaz skretu w lewo tablicxka pod znakiem powyzej 12t ? czy jakis CPN zabrania wjazdu ciezarówka dodam ze aby wjchac od przeciwnej strony tak jak jest znak jednokierunkowa(rysunek) trzeba by jechac z 1km aby zawrócić.Pierwszy raz sie spotkałem z czymś takim.

Najwidoczniej tak właśnie jest skoro postawili taki znak. Być może nie mają dystrybutorów zdolnych obsłużyć tzw "tiry" ani miejsc parkingowych dla nich. Lub wjazd dla "tirów" jest od drógiej strony.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez rocko19 » sobota 12 kwietnia 2008, 22:27

głównie chodzi mi czy wyjazdajac z parkingu jestemy włanczajacymi sie do ruchu?
rocko19

Postprzez Nadzienie » sobota 12 kwietnia 2008, 22:39

rocko19 ja myśle, że jak sie wyjeźdza z parkingu to jest się włączającym do ruchu ale no niech sie wypowie jeszcze ktoś bardziej znający przpisy. :)

Ja bym to uzał to takiego obiektu przydrożnego. ;)
Nadzienie

Postprzez Pinhead » sobota 12 kwietnia 2008, 23:37

rocko19 napisał(a):głównie chodzi mi czy wyjazdajac z parkingu jestemy włanczajacymi sie do ruchu?

To przecież Ci napisałem już jak możesz określić czy jesteś włączającym się do ruchu czy tez nie.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez rocko19 » niedziela 13 kwietnia 2008, 11:59

u mnie jest parking pod blokiem oznaczony znakiem D-18 i wyjeżdzając z parkingu mamy znak Ustąp Pierszeństwa droga główna to droga z pierszeństwem droga prosto także podporządkowana noi ja włanczajac sie do ruchu powinienem ustapic pierszestwa wszystkim pojazdom,znów ten ktory skreca w lewo a ja w prawo to mnie puszcza a on ma piersznestwo,tutaj mam dylemat dodam ze widzi ten z naprzeciwka że ja wyjezdzam z parkingu? Pinhead wydaje mi sie że Parking jest drogą publiczną?! tak wiec niewiem albo kierowcy stosują tutaj się tak jak na zwykłym skrzyzowaniu i mnie puszczają bo skrecam w prawo albo nie wiedza ze ja sie włanczam do ruchu.Może wypowie sie ktos kto wie jak sie zachowac w kazdej sytuacji wyjeżdzajac z parkingu????
rocko19

Postprzez Pinhead » niedziela 13 kwietnia 2008, 12:57

Czy parking jest drogą twardą publiczną ?
Czy wyjazd z parkingu jest skrzyżowaniem ? (definicja skrzyżowania)

Odpowiesz sobie na te dwa pytania analizując wyjazd z parkingu o który Ci chodzi i już wiesz czy jesteś włączającym się do ruchu czy tylko wyjeżdzasz z drogi podporządkowanej.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez kopan » niedziela 13 kwietnia 2008, 13:57

Zakaz skrętu dotyczy najbliższego skrzyżowania.
Komuś się wydaje że zabronił wjazdu na stację tym wjazdem.

Parking jest obiektem przydrożnym to wynika z definicji drogi – droga nie składa się z parkingów.
kopan

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 13 kwietnia 2008, 14:34

No właśnie, dokładnie tak. A swoją drogą ciekawa sytaucja, gdy poza skrzyżowaniem z tą drogą jednokierunkową powyżej nic nie ma...
P.S. Kopan, widzę, że na policyjnym też niezłe czady dajesz.
cwaniakzpekaesu

Postprzez rocko19 » niedziela 13 kwietnia 2008, 19:30

Niewiem czy jest to droga publiczna.
Ale wygląda to tak poniżej rysunek(Paint) wiec troszke kalecznie ale widac:)
Obrazek
rocko19

znak i przepis ogólny

Postprzez kos » niedziela 13 kwietnia 2008, 20:19

W momencie istnienia znaków drogowych nie można mówić o włączaniu się do ruchu jako ogólnym przepisie.
Stosujemy się do znaków drogowych.
Pojazd jadący w lewo ustąpi pierwszeństwa pojazdowi z przeciwka skręcającemu w prawo. :wink:
kos

Postprzez kopan » niedziela 13 kwietnia 2008, 21:26

To są tylko twoje domysły.
Dopuszcza się zastosowanie znaku A-7 tam gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z ustawy.
Tutaj mamy taką sytuację.
Oznakowanie jest mylące kto ma pierwszeństwo wie jeden na pięćdziesięciu.
A pierwszeństwo ma pojazd skręcający w lewo z podporządkowanej.
Ten z naprzeciwka jest włączającym się do ruchu.
Znak A-7 niczego nie zmienia.

Ps. Znak „parking” to też znak, to jak twierdzisz że patrzysz tylko na znaki to tego „parking” nie widzisz ????
kopan

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 kwietnia 2008, 23:29

Odpowiedź na pierwsze postawione pytanie ("czy parking jest obiektem przydrożnym") brzmi moim zdaniem bez wątpienia TAK, i to tak naprawdę wszystko na ten temat - czyli wyjazd z niego jest włączaniem się do ruchu (a Pinhead nieźle zamotał). ;)
Dodam jeszcze, że pierwszy raz stykam się z taką intepretacją, jaką przedstawił Kos. Kos, czyli z tego by wynikało, że przykładowo jeżeli przy wyjeździe ze strefy zamieszkania prócz znaku D-41 stoi A-7, to ten A-7 sprawia, że mimo wyjazdu ze strefy nie jesteśmy już włączającymi się do ruchu i jadąc prosto, mamy pierwszeństwo przed skręcającym z przeciwka (ze "zwykłej" podporządkowanej) w lewo? Coś tu nie klapuje.

A co do drugiego pytania - http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 17&start=0. Hmm....? :D
scorpio44

Postprzez Pinhead » niedziela 13 kwietnia 2008, 23:44

scorpio44 napisał(a):Odpowiedź na pierwsze postawione pytanie ("czy parking jest obiektem przydrożnym") brzmi moim zdaniem bez wątpienia TAK, i to tak naprawdę wszystko na ten temat - czyli wyjazd z niego jest włączaniem się do ruchu (a Pinhead nieźle zamotał). ;)

Diabeł tkwi w szczegółach czyli gdzie konkretnie ten znak D-18 jest ustawiony. Jeśli bezpośrednio przy jezdni na którą wyjeżdzamy zza znaku to oczywiste jest że włączamy się do ruchu (dopiero teraz to wiadomo z rysunku). Jeśli jednak znak D18 był by kawałek dalej od skrzyżowania i droga twarda będąca dojazdem do niego miała by conajmniej 20m to zamiast właczania się do ruchu był by to wyjazd z drogi podporządkowanej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 kwietnia 2008, 12:57 przez Pinhead, łącznie zmieniany 2 razy
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 kwietnia 2008, 23:55

O jakim znaku D-12 Ty mówisz?
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze