Z góry przepraszam jeśli pytanie jest banalne ale dopiero od miesiąca jestem właścicielką samochodu (renault 19), a i kierowcą jestem świerzym.
Mój problem to zmiana biegów. A konkretnie wygląda to tak, że podczas jazdy 3 bieg raz wchodzi raz nie (częściej nie :( ). Ale nie chodzi tu o moje umiejętności :) ponieważ dzieje się tak niezależnie od osiąganych obrotów czy prędkości (generalnie trudno znaleźć jakąś prawidłowość). Teoretycznie, słuchając silnika i patrząc na obroty 3 już spokojnie powinna wejść. Kiedy pojawia się problem wówczas niezawodnym sposobem jest wrzucenie na luz, ponowne wciśnięcie sprzęgła i za drugim razem zazwyczaj się udaje. Łatwo się domyślić, że dla początkującego kierowcy to dość rozpraszające, zwłaszcza podczas jazdy w mieście, gdzi 3, delikatnie mówiąc, się przydaje..
W związku z tym moje pytanie. Czy jedynym wyjściem jest wymiana całej skrzyni biegów (tak sugeruje mi kolega, ponieważ w renault 19 podobno takiego problemu inaczej się nie rozwiąże)? Jeśli tak to chyba nie opłaci mi się inwestować około 600zł w samochód za 5000. Będę musiała się przyzwyczaić.