Światła awaryjne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światła awaryjne

Postprzez szamponetka » piątek 09 kwietnia 2004, 10:05

Mam pytanko odnośnie świateł awaryjnych.
W jakich sytuacjach poza postojem na skutek awarii i sygnalizowaniem tego można ew. należy ich używać?
szamponetka

Postprzez ella » piątek 09 kwietnia 2004, 10:12

Świateł awaryjnych możesz używac tylko na postoju. W żadnym wypadku nie możesz jechać na swiatłach awaryjnych. Jadąc musisz mieć widoczny trójkąt na tylniej szybie.
ella
Moderator

Re: Światła awaryjne

Postprzez mostom » piątek 09 kwietnia 2004, 11:23

szamponetka napisał(a):Mam pytanko odnośnie świateł awaryjnych.
W jakich sytuacjach poza postojem na skutek awarii i sygnalizowaniem tego można ew. należy ich używać?

Tak jak ella napisała i jeszcze możesz komuś podziękować awaryjnymi :D - jak ci na przykład zjedzie z drogi.
Przyjęło się jeszcze sygnalizować awaryjnymi korek na drodze - jedziesz n.p. autostradą i widzisz przed sobą zator (korek lub coś w tym stylu) to wtedy powinno się sygnalizować awaryjnymi, żeby ktoś ci w tyłek nie wjechał.
mostom
mostom

Postprzez szamponetka » piątek 09 kwietnia 2004, 11:47

a co z delikwentami którzy maja włączomne awaryjne jak są holowani?
szamponetka

Postprzez mostom » piątek 09 kwietnia 2004, 11:50

szamponetka napisał(a):a co z delikwentami którzy maja włączomne awaryjne jak są holowani?

Mogą dostać mandat - nie wolno mieć włączonych awaryjnych zgodnie z przepisami jeżeli pojazd jest holowany. Także nieprawidłowe jest zatrzymanie się gdzieś na poboczu na chwilę i włączenie awaryjnych (co często ma miejsce) - na światłach awaryjnych może być pozostawiony pojazd, który jest niesprawny - nie nadaje się do jazdy.
mostom
mostom

Postprzez ella » piątek 09 kwietnia 2004, 12:17

Pojazd holowany musi miec trójkąt zatknięty za tylnią szybę, w zadnym wypadku awaryjnych, A jak bedzie chciał skręcać to czym da znać jak ma właczone awaryjne?
ella
Moderator

Postprzez Slawek » niedziela 11 kwietnia 2004, 00:05

To się wtedy wyłączy awaryjne. ;) A ludzie bardzo często zatrzymują się na awaryjnych przy kontroli policyjnej. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś za to mandat dostał (ja osobiście też włączyłem i też nie dostałem). Coś to się nie trzyma kupy.
Slawek

Postprzez Sławek_18 » niedziela 11 kwietnia 2004, 09:51

Slawek napisał(a):To się wtedy wyłączy awaryjne. ;) A ludzie bardzo często zatrzymują się na awaryjnych przy kontroli policyjnej. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś za to mandat dostał (ja osobiście też włączyłem i też nie dostałem). Coś to się nie trzyma kupy.
dokladnie, nam kiedys koles na swiatlach powiedzial abysmy wylaczyli awaryjne (bylismy holowani) Widze duzo ludu ktorzy jeżdza na awaryjnych (nawet gdy nie sa holowaniu tylko cos sie tam zapsolo). Ja tez nie dostalem za wlaczenie awaryjnych gdy mnie zatrzymala menda na poboczu. A wiec mozna wlaczyc w niektorych sytuacjach 8)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » niedziela 11 kwietnia 2004, 21:25

Sławki, to jak dacie znać kierowcom jadacym za wami, że zmieniacie kierunek jazdy, w pzypadku jak wy jedziecie w pojeździe holowanym i macie włączone awaryjne? Mnie uczono, że pojazd holowany musi miec trójkąt za tylnia szybą, a nie swiatła awaryjne.
ella
Moderator

Postprzez Slawek » niedziela 11 kwietnia 2004, 21:35

Już o tym pisałem. Czytaj trochę. Poza tym, teraz żeśmy mówili o zatrzymaniu się w razie kontroli policyjnej,. Nie wiem jak w takiej sytuacji chcesz zmienić kierunek jazdy.
Slawek

Postprzez ella » niedziela 11 kwietnia 2004, 21:48

Slawek napisał(a):Już o tym pisałem. Czytaj trochę. Poza tym, teraz żeśmy mówili o zatrzymaniu się w razie kontroli policyjnej,. Nie wiem jak w takiej sytuacji chcesz zmienić kierunek jazdy.

Czytam trochę. Była tez mowa o pojazdach holowanych.
ella
Moderator

Postprzez Slawek » niedziela 11 kwietnia 2004, 22:03

Była i to też wyjaśniałem.
Slawek

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 12 kwietnia 2004, 09:28

ella napisał(a):Sławki, to jak dacie znać kierowcom jadacym za wami, że zmieniacie kierunek jazdy, w pzypadku jak wy jedziecie w pojeździe holowanym i macie włączone awaryjne? Mnie uczono, że pojazd holowany musi miec trójkąt za tylnia szybą, a nie swiatła awaryjne.
To bylo jeszcze przed robieniem prawka, a ojciec poprostu nie pomyslal.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Powrót do Sytuacje na drodze