skrzyżowanie z sygnalizatorem:/

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skrzyżowanie z sygnalizatorem:/

Postprzez rocko19 » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 14:18

Witam dziś sie spotkałem z dość dziwnym skrzyzowaniem i oznakowaniem na drodze.A mianowicie czy w zamieszczonym poniżej rysunku gdy był sygnał czerwony ja mogłem skrecić w prawo stosując sie do znaku Ustąp.P ?? bo dziś czekałem na sygnał zielony aż skrece ale dłużej sie zastanawiając to albo jest błedne to i sygnalizator powinien byc tez po prawej stronie albo ten skret w prawo nie tyczy sie sygnalizatora??I jeszcze jedno mnie nurtuje czy można z pasa przeznaczonego do zawracania oznaczonego znakiem Pionowym i poziomym skrecic w lewo czy on służy tylko do zawracania? prosze was o pomoc.
Obrazek
rocko19

Postprzez yahoo234 » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 15:51

możesz skręcić, chyba, że linia zatrzymania sygnalizatora znajduje się przed skrętem.

pas do zawracania służy do zawracania 8)
yahoo234

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 15:52

Chyba nie musisz sie stosować do sygnalizatora jak skręcasz przed nim... U mnie jest podobne skrzyżowanie i ci co skręcają ( u mnie to jest w lewo) nie stosują się do sygnalizatora.
Nadzienie

Postprzez rocko19 » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 17:39

moim zdaniem ten sygnalizator powinien być po prawej tez to wprowadza w błąd kierowców:/ nastepnym razem nie zastosuje sie do niego i zobacze jak inni jezdza:)
rocko19

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 17:51

Po pierwsze - ten znak A-7 pewnie trochę dalej stoi (już na tej drodze "pod skosem" ... po drugie - skręcając w prawo w tę drogę "pod skosem" nie masz obowiązku stosowac sie do sygnałów nadawanych przez ten sygnalizator.
cwaniakzpekaesu

Postprzez rocko19 » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 19:09

cwaniakzpekaesu napisał(a):Po pierwsze - ten znak A-7 pewnie trochę dalej stoi (już na tej drodze "pod skosem" ... po drugie - skręcając w prawo w tę drogę "pod skosem" nie masz obowiązku stosowac sie do sygnałów nadawanych przez ten sygnalizator.

A jakiś akt prawny jest na to?
rocko19

Postprzez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 19:31

Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych

§ 2. 1. Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znak dotyczy tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym znak jest umieszczony. Znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
(...)
4. Napis lub symbol umieszczony na tabliczce pod znakiem drogowym stanowi integralną część znaku.
(...)
7. Przepisy ust. 1 i 4 stosuje się odpowiednio do sygnałów świetlnych do kierowania ruchem.

Skręcając w tę drogę "pod skosem" znajdujesz się już na innej drodze... więc sygnalizator Cię nie rusza.
cwaniakzpekaesu

Postprzez Mirekch » wtorek 06 maja 2008, 14:21

czerwony sygnał wyswietlany przez sygnalizator zabrania wjazdu za sygnalizator. Możesz zatem wjechać na drogę po prawej.

cwaniakzpekaesu - przytoczony przez Ciebie fragment ustawy dotyczy znaków świetlnych a nie sygnalizatorów. To zupełnie inne rzeczy. Znaki świetlne są odpowiednikami znaków pionowych, ostrzegawczych, zakazu nakazu itp. Symbole wyswietlane na takich znakach są wyświetlane za pomocą elementu świetlnego. Taki znak wygląda jak negatyw jego normalnego odpowiednika. Jedyne sygnalizatory dotyczące pasa ruchu nad którym się znajdują to S-4 i S-7. Więcej znajdziesz w Dzienniku Ustaw nr 220 z 2003 roku
instruktor z Poznania
Mirekch

Postprzez Mirekch » wtorek 06 maja 2008, 14:35

Ups -cwaniakzpekaesu sorry - zwracam honor. Sygnalizatory umieszczone nad pasami ruchu dotyczą tych pasów ruchu nad którymi są umieszczone. A więc S-1 S-2 S-3 także. Mam chyba pomroczność jasną.
instruktor z Poznania
Mirekch

Powrót do Sytuacje na drodze